Düzce'nin Efteni kaplıcasının romatizma, sinir iltihabı, cilt ve kadın hastalıklarına iyi geldiği belirtildi.
Düzce İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu ve Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Düzce'deki Derdin ve Efteni'deki termal kaynakları ve termal turizmine ilişkine araştırma yaptı.
Düzce'deki termal suların varlığı ve termal turizm hakkındaki çalışmaların ne durumda olduğunun araştırılarak meclise bilgi verildi.
Komisyonun yaptığı araştırmada sonuç ve öneriler şu şekilde paylaşıldı:
"Derdin sıcak suyu katyon ve anyon miktarlarına göre Na-HCO3 tipli sulardır. Belirleyici katyon NA ve belirleyici anyon HCO3'dır. Kondüktif olarak ısı kaybetmiş (yüksek TDS ve düşük sıcaklık) bir jeotermal su olarak değerlendirilebilir. Kaynak üst Kretase yaşlı Akveren formasyonu içindeki rezervuar seviyeleri oluşturan kireçtaşı içinden çıkmaktadır. Kaynağın dere kenarından çıkıyor olması çıkış esnasında bir miktar karışım olabileceğini düşündürmektedir. Ancak pH'ın yüksek olması CO3 ve HCO3 bakımından zengin olan bu tip sularda sıcaklığın artması çok beklenen bir durum değildir. Bu nedenle eldeki veriler ışığında sahada sondajlı bir çalışmayla daha yüksek sıcaklıkta akışkan elde edilmesi fazla mümkün görülmemektedir. Sahanın bu sıcaklık ve debi değerleri ile yüzme havuzu vb. gibi tesisler yapılarak yada mevcut sıcak suyun güneş enerjisi kolektörü yada benzeri ısıtma sistemi ile vücut ısısı olan 37-38 C kadar ısıtılarak kaplıca amaçlı kullanıma sunulması önerilmektedir.
Efteni sıcak suyu katyon ve anyon miktarlarına göre NA-HCO3 tipli sulardır. Belirleyici katyon NA ve belirleyici anyon HCO3'dır. Alana amorf silis jeotermometresi uygulandığında 45-50 C rezervuar sıcaklığı hesaplanmıştır. Sıcak su Alt Orta Eosen yaşlı volkanosedimanter ve sedimanter (kırıntılı) kayaçlardan oluşan Çaycuma formasyonu içinden yüzeye çıkmaktadır. Sahada bu formasyonların detritiklerden oluşan seviyeleri ile volkanik kesimlerdeki kırık zonlarıyla kazanılan ikincil permeabilitelizonları rezervuarı oluşturduğu önceki çalışmalarda ifade edilmiştir. Sahada daha önce yapılan çalışmalar yeniden değerlendirilmiş olup 325 m derinlikte bir araştırma sondajının yapılması önerilmektedir. Efteni kaplıcasının romatizma, nevrit (sinir iltihabı), cilt ve kadın hastalıklarına iyi geldiği belirtilmiştir. Şuan mevcut bulunan bu iki kaplıcanın kapalı durumda olduğu komisyon tarafından görülmüştür." Komisyonun hazırladığı rapor, mecliste oy birliği ile kabul edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz