HABER

Düzce Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? İşte Düzce iftar vakti

Düzce iftar vakti ne zaman? Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle dün akşam teravih namazı için camileri dolduran Düzce halkı, imsak vaktine göre sahura kalkarak ilk oruçlarını tutmaya başladılar. Şimdi ise Düzce'de iftara ne kadar kaldı merak ediliyor. Peki Düzce iftar saati saat kaçta? Düzce'de sahura ne kadar kaldı? İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Düzce Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? İşte Düzce iftar vakti

Düzce’de ilk iftar vaktinin heyecanı yaşanıyor. Onbir ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Büyük bir sevinçle karşılalan Ramazan ayının ilk teravih namazı dün akşam camilerde huzurlu kılındı. İmsak vaktine göre sahura kalkan Düzce, bugün yapacakları ilk iftar için hazırlıklara başladılar. Şimdi ise iftara ne kadar merak ediyorlar. Peki bugün Düzce iftar vakti saat kaçta? Düzce’de iftara ne kadar kaldı? Düzce’de sahura ne zaman kalkacak? İşte 2017 yılı Düzce iftara ne kadar kaldı sayacı ve 2017 Ramazan imsakiyesi…

DÜZCE RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

RAMAZAN AYINDA TUTULAN ORUCUN ÖNEMİ

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Hazreti Muhammed'e (sav) gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! ” (Bakara 185)

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

Sahur ne demektir?
Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemeğe ve bu yemeğin yendiği zaman aralığına sahur denir.
İftar nedir?
Gün sonunda orucun açılmasına ve bu esnada yenen yemeğe iftar denir.

RAMAZAN AYINDA DÜZCE’NİN GELENEKSEL YEMEKLERİ

Düzce’de sahur ve iftar sofralarını Psihalive gibi yöresel lezzetler süsleyecek. Siz de aşağıdaki tarif ele Ramazan sofranız için bu lezzetlerden birini deneyebilirsiniz.

Hamuru için:

5 Su bardağı buğday unu

Aldığı kadar su

1 Tutam tuz

İçi için:

5 Orta boy domates

4 Yemek kaşığı tereyağı

1 Orta boy kuru soğan

1 Tutam tuz

1 Tatlı kaşığı kırmızı biber

Un, su ve tuz ile orta sertlikte hamur yapılır. Hamur dinlenirken patatesler haşlanır, soyulup ezilir. Bir tavada ince doğranmış soğan bir kaşık tereyağı ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur ve kırmızı biber ilave edilir. Patatesler bir tutam tuz ilave edilerek ve içine biraz sıvı yağ ilave edilir. Hamur üçe bölünür ve parçalardan her biri yufka şeklinde açılır. 5cm.çapında kareler kesilir. hazırlanan harç içine konarak kapatılır. Hazırladığımız mantılar kaynar suda haşlanır ve daha sonra bir tabağa alınır. Tereyağı kızdırılır içine kırmızı biber atılır. Hazırladığımız mantıların üzerine gezdirilerek haşlama suyuyla (thavıps) yada ayran ile ile sıcak servis edilir.

İFTAR SONRASI DUA

Allahümme leke sumtü ve bikeamentü ve aleyke tevekkeltü e alâ rizkike eftartü. Ve savmel'gadi min şehr-iRamazane neveytü fagfirli mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.

Manası:

Allah'ım, senin rızan için oruçtuttum, sana inandım, sana güvendim, senin rızkınla orucumu açıyorum. Ramazân-ıŞerifin yarınki günü orucuna da niyyet ettim. benim geçmiş ve gelecekgünahlarımı yarlığa (bağışla) demektir.

Allâh, cümlemizin tuttuğu oruç ibadetlerimizikabul buyursun. Âmin!…

Cenâb-ı Hak, oruç ibadetiylenefisleri terbiye olan kullarından eylesin!

SAHURDA NELER YENİLMEMELİ?

Sahurda tok tutan yiyecekler kadar sofranızdan kaldırmanız gereken gıdalar da önemli. Sahur sofrasında tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinleri sahur sofranızdan kaldırın.

SAHURDA BUNLAR YENİRSE SUSUZLUĞU ARTIRIR

Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler gün içinde susuzluğunuzu fazlasıyla artırır. Oruçluyken susuzluk çekmemek için bunları yemeyin;

-Patates kızartması,

-Börek

-Açma

-Pilav

-Pizza

İMSAKİYE NEDİR? İMSAKİYE BİLGİLERİ

Imsak: Karabük sahur vakti, sabah namazi vaktini belirtir.

Günes: sabah namazinin bittigi vakittir. Günes dogdugunda kerahat vakti girer. Günes dogduktan yaklasik 45-50 dakikalik sürede namaz kilmak mekruhtur. Daha sonra israk vakti girer. Temkin vaktini diger takvimler dikkate almadiklari için müslümanlarin oruclari riske girmektedir.

Ögle: ögle namazi vaktinin girdigi saatir.

Ikindi: Karabük ikindi namazi vaktinin girdigi saatir. Gökyüzü kizarasiya kadar kilinabilir

Aksam: Aksam namazi vaktidir. Iftar vakti aksam girer. Aksam saati gün batimini da belirtir..

Yatsi: Yatsi namazi vaktidir. diger takvimlere oranla 10 dakika sonra. Her ne olursa olsun, namazlarinizin kabulü için ve vaktinde eda edebilmek için sitemizdeki fazilet takvimini kullanmanizi tavsiye ederiz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler