HABER

Düzce’de bebek doğmadan ameliyat yapacak merkez kuruldu

Fetüste (anne karnındaki doğmamış bebek) saptanan gelişimsel bazı bozuklukları araştırmak ve bebek doğmadan önce kliniğe yönelik cerrahi müdahale ile düzeltme ameliyatları yapmak amacıyla merkez kuruldu.

Düzce Üniversitesi Fetal Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikle, Düzce Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan Düzce Üniversitesi Fetal Uygulama ve Araştırma Merkezinin görevleri ve çalışma esaslar belirlendi.

Merkezin amacı, "Fetüste (anne karnındaki doğmamış bebek) saptanan gelişimsel bazı bozuklukları araştırmak ve bebek doğmadan önce kliniğe yönelik cerrahi müdahale ile düzeltme ameliyatlarını yapmak" olarak belirtildi.

-MERKEZİN FAALİYET ALANLARI-

Merkezin faaliyet alanları ise şöyle:

-Anne karnındaki fetüste saptanan gelişimsel bazı bozuklukların nedenlerini araştırma ve bu konu ile ilgili moleküler düzeyde çalışmaya olanak sağlayacak araştırma ekiplerinin ve laboratuvarların bünyesinde kurulmasına yönelik yurt içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve diğer üniversite, vakıf ve gönüllü kuruluşlar ile ortak çalışmalarda bulunmak; yurt dışında benzer amaçlar doğrultusunda çalışan üniversite birimleri, araştırma merkezleri, bilimsel amaçlı vakıflar, enstitüler, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde ortak çalışmalar yapmak.

-Fetüste saptanan gelişimsel bazı bozuklukların nedenleri ve erken müdahalesi için, toplumun her kesiminin bilinçlendirilmesi amacıyla faaliyetlerde bulunmak; bu konularda toplantılar, kurslar düzenlemek ve yayınlar yapmak, bu çalışmalarla ilgili sertifikalar vermek, Üniversite personelinin ve öğrencilerinin bu ve benzeri etkinliklere katılmasını teşvik etmek.

-Fetal araştırma ve tedavi ile ilgili görsel ve işitsel her türlü dokümanı sağlayarak bunlardan Üniversite personelinin, öğrencilerin ve kamuoyunun yararlanmasını sağlamak.

-Anne karnındaki fetüste saptanan gelişimsel bazı bozuklukların, bebek doğmadan önce kliniğe yönelik cerrahi müdahale ya da girişimsel müdahaleler ile düzeltme operasyonlarını yapmak, bilimsel temellere dayalı araştırmalar yapmak ve yeni cerrahi teknikler geliştirmek; bu konuda yurt içi ve yurt dışında benzer amaçlar doğrultusunda çalışan üniversite birimleri, araştırma merkezleri, bilimsel amaçlı vakıflar, enstitüler, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde ortak çalışmalar yapmak.

-Üniversitelerde fetal gelişimsel bozuklukların araştırma ve uygulamasını yapacak olan öğretim elemanı ve öğrencilerin yetişmesini teşvik etmek.

-Merkezin kuruluş amacına uygun olarak diğer çalışmaları yapmak. (ANKA)

(HM/ÖZK)

En Çok Aranan Haberler