YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Düzce'de ÇED raporunun iptaline ilişkin dava -Hamamsuyu Deresi üzerinde kurulması planlanan HES inşaatı içinalınan ÇED raporu, hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle Sakarya2. İdare Mahkemesi'nce iptal edildi

Düzce'de Hamamsuyu Deresi üzerinde kurulması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatı için alınan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, hukuka uygun olmadığı

Düzce'de Hamamsuyu Deresi üzerinde kurulması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatı için alınan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle Sakarya 2. İdare Mahkemesi'nce iptal edildi.

Samandere ve Derdin köyü sakinlerinin, Hamamsuyu Deresi üzerinde kurulması planlanan Güneş Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'nin "çiftçilik ve balıkçılık yapan vatandaşlar için olumsuz etkiler yaratacağı, doğal yapı, sağlık durumu ve su dengesinin bozulacağı" iddiasıyla ÇED raporunun iptali için açtığı dava Sakarya 2. İdare Mahkemesi'nce karara bağlandı.

Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) görevli öğretim üyelerinden oluşan bilirkişinin bölgedeki incelemenin ardından hazırladığı raporda, santralin faaliyete geçmesinin ardından aynı drenaj sistemi içinde bulunan 3 HES projesinin ÇED raporunda değerlendirilmemiş olmasının eksiklik olduğu belirtildi.

Raporda, regülatör ile santral arasında iletimi sağlayacak olan plastik borularda test yapılması gerektiği ve ÇED raporunun proje sahasına has, özel ve titiz bir çalışmanın ürünü olmadığı kaydedilerek, mart, nisan ve mayıs ayları dışında HES'in faaliyeti durumunda dere yatağının kuruma olasılığının bulunduğu bildirildi.

Deredeki su canlıları ve balıkların tür çeşitliliğinin detaylı olarak incelenmesi gerektiğine işaret edilen raporda, proje sahasına uygun verileri taşımayan ve literatür taramasına dayalı ve tamamen şekil şartına uygunluğu gözetildiği savunulan ÇED raporunun beklentileri karşılamayacağı görüş ve kanaatine varıldığı aktarıldı.

Bilirkişi raporunu inceleyen mahkeme ise uyuşmazlığa konu proje sahasının özelliklerinin yeniden değerlendirilerek, projenin kapsamlı çevresel etkilerinin hesaplanması, bilirkişi raporunda tespit edilen sorunların ve belirsizliklerin giderilmesi, uyuşmazlığa konu projeyle aynı vadide kurulması planlanan diğer projelerin birlikte değerlendirilmesi, çevreye zararlarının kapsamlı ve gerçekçi hesaplamalarının yapıldığı ÇED çalışması ile tespit edilmesi hususunun göz ardı edildiği ve saha çalışması yapılmadan literatür bilgilerinden hareketle hazırlanan "ÇED olumlu" kararının hukuka uygun olmadığı sonucuna varıldığı gerekçesiyle ÇED raporunun Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere, iptaline karar verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler