YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Düzce'de Kestane Balı Üretimi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, Düzce'de 250-300 ton arasında kestane balı üretildiğini söyledi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, Düzce'de 250-300 ton arasında kestane balı üretildiğini söyledi.

Kaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süreli yağış nedeniyle geçen yıl kestane balı üretiminin az olduğunu, bu yıl ise üretimin geçen yıla oranla daha verimli geçtiğini bildirdi.

"Düzce'de bu yıl 250-300 ton arasında kestane balı üretildi" diyen Kaba, Akçakoca balının İstanbul, Ankara ve Antalya'dan yoğun talep gördüğünü anlattı.

Son yıllarda kuzeyden güneye bal ticareti yaptıklarını bildiren Kaba, "Sipariş üzerine satış gerçekleştiriyoruz. Geçen seneden bir kilo bile balımız kalmadı. Bu da kalitenin daha düzgün olduğunu gösteriyor. Düzce bölgemizde 40 bin kovanımız var. Kovan başına 10-12 kilo verim aldık. Perakende satış fiyatı 40-50 liradır. Kestane balı fiyatının yüksek oluşu bize yeterli oluyor. Dünyada ikinci olduğumuz arıcılıkta kaliteli ve modern üretimi önemsiyoruz" diye konuştu.

Kaba, kestane balının laboratuvarlarda sıkı denetimden geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Tahlillerin ardından üretim gerçekleştiriliyor. Soframıza koymadığımız balı piyasaya sunmuyoruz. Bölgemizdeki balların tümü 'Akçakoca balı' diye satışa sunuluyor. Bu da Akçakoca balının ne kadar kaliteli olduğunu gösteriyor. Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan çalışma sonrası balın yüzde 97 oranında kestane özünden oluştuğu tespit edildi. Bu nedenle 'Akçakoca balı' gerçekten kaliteli bir baldır. Paketleme tesisimizde kestane balını normal baldan ayırıyoruz, tek sağım yapmıyoruz."

-"Kestane balı şifa dağıtıyor"-

Kestane balının "tedavi amaçlı" ve "yemeklik" olarak kullanıldığını anlatan Kaba, sözlerini şöyle tamamladı:

"Koyu renkli kestane balının tadı hafif acımtıraktır. Yara tedavi edicidir. Akşamları bir kaşık yenildiğinde tokluk hissi yaratır. Öksürüklere, gribal enfeksiyonlara iyi geldiği söylenir. Apiterapi (arı ürünleri ve arı zehiri ile terapi) denilen ballı tedavilerde başta Japonya olmak üzere, Uzakdoğu ülkelerinde şifa olarak kullanılır.

Yine kestane balının kansere yakalanma riskini azalttığını biliyoruz. Sabahları aç karına alınan 1 çay kaşığı kestane balı, karaciğerdeki yağlanmayı önlüyor. Ameliyat sonrasında yara bantlarının yerine kullanıldığında daha kısa sürede tedavi ettiği de kanıtlanmış."

Muhabir: İbrahim Tezel / Onur Orhan / Ömer Ürer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler