YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DÜZELTME-Fındık Sen'den fındık raporu

Sayın Abonemiz,“Fındık Sen'den fındık raporu” başlıklı haberimiz sehven servis edilmiştir. Haberimizi düzelterek yeniden servise çıkarıyoruz....

Sayın Abonemiz,

“Fındık Sen'den fındık raporu” başlıklı haberimiz sehven servis edilmiştir. Haberimizi düzelterek yeniden servise çıkarıyoruz. Haberimizin bu son halini dikkate elmanızı rica ederiz.

Saygılarımızla.

Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık Sen) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, 2011 fındığıyla ilgili bir rapor hazırladıklarını, raporu başta hükümet olmak üzere tüm partiler, fındıkla ilgili kurum ve kuruluşlara göndereceklerini söyledi.

Rekolte düşüklüğüne bağlı olarak fındık fiyatlarının 1 Ağustos-30 Aralık 2011 döneminde 6 lira-7,65 lira arasında gerçekleştiğini vurgulayan Yaşar, "Ağustos ortasında TMO tarafından 70 bin ton fındık satılmış, fındık fiyatları birkaç ay 6,50-6,80 lira bandında tutulmuştur. Ardından fiyatlar 7,65 liraya kadar çıkmıştır. TMO'nun 16 Ocak'ta 2008 yılı fındığını satacağını açıklamasıyla fiyatlar 7 lira bandına gerilemiştir. Şu an 2011 yılı fındığından tüccar ve üreticinin elinde 100 bin ton olduğu tahmin edilmekle beraber bu fındığın büyük bir kısmı tüccarların elindedir. Üretici elinde kayda değer fındık kalmamıştır. Dolayısıyla kısa bir süre sonra fındık fiyatları bir miktar daha artabilir." dedi.

Yaşar, artan fındık fiyatlarının fındık üreticisinin gelir hanesine yansımadığını savundu. Kutsi Yaşar, "Fındık üreticisi yıllardır ciddi gelir kayıplarına uğramakta ve daha da yoksullaşmaktadır. Ürünün bol olduğu yıllarda fındık para etmemekte, yok yıllarında da artan fiyatlar üreticinin cebine girmemektedir. Ancak her türlü girdi fiyatları sürekli artmaktadır." diye konuştu.

Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fındık destekleme kapsamından çıkarılmıştır. Son yıllarda olumsuz iklim koşullarından dolayı fındık fiyatları maliyetin üzerinde oluşmaktadır. Ancak bu fiyatlar üreticinin cebine yansımamaktadır. Fındık üreticisi lehine lisanslı depoculuk uygulamasına bir türlü geçilmemiştir. Gelecek yıllarda fındığın bol olması durumunda fiyatlarda düşmelerde kaçınılmaz olacak, alivreciler istedikleri gibi ön satışlar yapabileceklerdir. Üreticileri korumak ve kollamak amacıyla kurulan Tarım Satış Kooperatifleri tasfiye edilmiş, Fiskobirlik işlevsizleştirilerek tabela örgütüne dönüştürülmüştür... Türkiye fındık dış satımını işlemeden yapmaktadır. Fındık üretmeyen Almanya'nın fındığı işleyerek mamul halde satarak dünya pazarında üçüncü olması hayli ilginçtir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler