YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DÜZELTME-Vali Harput: Türkiye'deki Üniversiteler Kampüslerden Çıkamıyor

Sayın abonemiz;'Vali Harput: Türkiye'deki üniversiteler kampüslerden çıkamıyor' başlıklı haberimizde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim...

Sayın abonemiz;

'Vali Harput: Türkiye'deki üniversiteler kampüslerden çıkamıyor' başlıklı haberimizde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt’un adı sehven Prof. Dr. Cevahir Bozkurt olarak yer almıştır. Haberimizi yeniden düzenleyerek servis ediyoruz.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Türkiye'de üniversitelerin kampüslerden çıkamadıklarından yakınarak, "Artık dünya gerçeğini de görerek bu kapsamda üniversite sanayi işbirliğini hayata geçirmemiz gerekiyor." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve ülkemizin bilim ve teknoloji ile kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla istatistiki bölge birimleri sınıflamasına göre düzey iki bölgelerinde “Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantıları'nın üçüncüsü Bursa'da yapıldı.

Birincisi Ankara’da, ikincisi Kocaeli gerçekleştirilen toplantıların üçüncüsü Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. TR-41 bölgesini kapsayan toplantı; Bursa-Eskişehir-Bilecik milletvekilleri, valiler, üniversite rektörleri, öğretim üyeleri ve sanayicilerin katılımı ile düzenlendi.

ARTIK ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİ HAYATA GEÇİRMEMİZ LAZIM

Vali Şahabettin Harput, Bakanlığın çok isabetli bir şekilde gündeme getirdiği üniversite sanayi işbirliği ile alakalı 3. toplantıyı Bursa'da yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Özelikle ileri gitmiş ülkelere bakıldığına üniversitelerin o ülkelerin kalkınmasında çok önemli bir görev üstlendiğini belirten Harput bunlardan birinin de Kore örneği olduğunu söyledi. Bu zamana kadar Türkiye'de üniversitelerin kampus içinden çıkamadıklarını anlatan Vali Harput, "Artık dünya gerçeğini de görerek bu kapsamda üniversite sanayi işbirliğini hayata geçirmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

"YA HİÇ OLMAYANI YAPACAK YADA YOK OLACAĞIZ"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı Ali Hazır da, küreselleşen dünya ekonomisinin bu gün yeni bir faza girdiğinin belirterek, "Otoriteler bu yeni dönemi inovasyon çağı alarak adlandırıyorlar. Bu çağ herkesin benzer ürün ve hizmet üretimini giderek açılan karlılıkla yıkıcı bir rekabet yaşandığı pazarda devam ettirmeyi bırakıp, sürekli fark oluşturma yeteneğine kavuşmayı simgeliyor. Bu gün artık şirketlerimiz ya hiç yapılmamış olanı yapacak, ya da orta ve uzun vadede yok olup gidecekler." diye konuştu.

Üniversite sanayi işbirliğinin önemine dikkat çeken Hazır, küresel ölçekte rekabet edecek kadar büyük Ar-Ge departmanları kuramayacak şirketler için üniversitelerin bir doping merkezleri olduğunu belirtti.
Bursa'da da 2 bin bilim adamı çalıştırabilecek kaynağa sahip babayiğit iş adamı olmadığının altını çizen Ali Hazır, sözlerini şöyle tamamladı: "Ama o 2 bin bilim adamlı Uludağ Üniversitesinde ortak akıl için bizi bekliyor. Öğrenmenin en büyük ödülünün öğretmenin bizzat kendisi olduğunu unutmamalıyız."

Ardından 2023'e 10 kala Ar-Ge ve yenilikte Bilecik Eskişehir Bursa Üniversite - Sanayi işbirliğinde sorunlar ve çözüm önerileri' başlıklı oturup yapıldı.

SANAYİYİ ÜST BASAMAĞA NASIL ÇIKARIRIZ?

Moderatörlüğünü Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan'ın yaptığı oturumda panelistler Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Eczacıbaşı Yapı ürünleri Grubu Ar-Ge Direktörü Hidayet Özdemir ve ESO Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir Ar-Ge konularında değerlendirmelerde bulundu.

Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, orta yüksek ve yük sek teknolojik ürünlerde ne yapabilirizi aradıklarını belirterek, "Asıl buradaki vurgumuz şu andaki sanayimizin hangi anlamda olursa olsun bir üst basamağa nasıl taşırız derdimiz aslında o. Son verilen slaytta orada yüzde 8'lik bir yüksek teknoloji bölge için Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı, orta yüksek teknoloji yüzde 19 bu da sevindirici bir rakam diğer illere bakıldığında. Ama düşük teknoloji ve orta teknolojiye bakıldığında yüzde 73-74 gibi bir rakam var. İşte biz burada ne yapabiliriz. Biz sektörümüzü bir üst kademeye üniversiteler ile nasıl çıkarırız. Sektörün ne tür beklentileri var, üniversitelerin önünde ski engel nedir? Bunun çözümünü aramalıyız." şeklinde konuştu.

Ardından Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Bursa, Bilecik ve Eskişehir illerinin sanayi üniversite ve Ar-Ge potansiyelleri ve bu bölgelerde sağlanacak imkanlar hakkında bilgiler verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler