YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Düzenli Fiziksel Aktivite Hastalıklardan Koruyor

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, düzenli fiziksel aktivitenin sağlık için çok önemli olduğunu...

Düzenli Fiziksel Aktivite Hastalıklardan Koruyor

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, düzenli fiziksel aktivitenin sağlık için çok önemli olduğunu ve birçok hastalıklardan koruduğunu söyledi.

Cingöz, “Fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda şişmanlık (obezite), kalp-damar hastalıkları, tansiyon yükselmesi (hipertansiyon), şeker hastalığı (diyabet), kemik erimesi (osteoporoz) gibi kronik hastalıkların görülme sıklığının artmasındaki önemli nedenlerden biri olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım” araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların oranının yüzde 3,5 düzeyinde olduğunun görüldüğünü belirten Cingöz, şunları söyledi:

“Diğer bir ifadeyle toplumun yüzde 96,5’luk bir kesimi düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır. Düzenli Fiziksel Aktivite ile kilo kontrolü desteklenir; kas kasılması engellenir; kemik mineral yoğunluğu korunur; insülin oranının kontrolü sağlanarak şeker hastalığının ve kan şekerinin kontrolü desteklenir; Kadınlarda menopoza girme başlangıç yaşı gecikir, menopozun olumsuz etkileri hafifler; sağlıklı kas, kemik ve eklem yapısı üzerine olumlu etkilerin oluşumu nedeniyle vücut düzgünlüğü ve farkındalığı gelişir. Olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneği gelişir; Kanser gelişim riski azalır ve kansere karşı koruma sağlanır. Vücudun oksijen kullanma yeteneği arttığı için vücut direnci artar ve enfeksiyonlara karşı koruma gelişir. Depresyon, anksiyete ile başa çıkma gücü artar, bireylerin yaşamdan keyif alması sağlanır. Osteoporoz (kemik erimesi) önlenir; yüksek kan kolesterol ve trigliserit düzeyi azalarak, damar hastalıkları riski azalır ve kalp krizi geçirme oranı düşer. Sigara bağımlılığından kurtulma konusunda aktivite yapmayan bireylerden daha fazla başarı sağlanır.”

Fiziksel aktivitenin yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde olumlu etkilerinin görülebilmesi için özellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde düzenli fiziksel aktivite yapma alışkanlığının kazanılması gerektiğini ifade eden Mehmet Cingöz, “Bunun için çocuklar yaşlarına uygun spora veya egzersize yönlendirilmeli, bilgisayar veya TV karşısında uzun süre kalmaları önlenmelidir. Bir bireyin sağlığı için yapabileceği en iyi yatırım düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmaktır. Haftada 3-4 kez yapılan, 30-60 dakikalık orta düzeyde fiziksel aktivite bile sağlığımız üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Fiziksel aktivite yapalım, sağlığımızı koruyalım” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler