Konya AA- Fast food türü gıdaların yüksek ısıda pişirme tekniği ile pişirildiği için doğal yağların içeriğinde kimyasal değişikliğe yol açtığı ve bu durumun, başta kalp ve damar rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa yol açtığı bildirildi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, okul çağındaki çocuklarda fast food tarzında beslenmenin obeziteye (şişmanlığa) zemin hazırladığını, obez olan çocukların da hayatlarının ileri dönemlerinde diabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riski taşıdığını söyledi.
Prof. Dr. Türk, bir öğünlük fast food türü yiyeceğin içerdiği tuz miktarının, yetişkinler için tavsiye edilen günlük tuz miktarının 2 katına kadar çıkabildiğini belirterek yetişkinlerin günde 6 gramdan, 6 yaşından küçüklerin ise 3 gramdan fazla tuz almasının sağlık açısından risk teşkil ettiğini vurguladı.
Fast food firmalarının satışlarını daha fazla artırmak için yemeklerinde aşırı tuz ve yağ kullandıklarını ve özellikle küçük çocukların tüketimini alışkanlık haline getirdiklerini öne süren Prof. Dr. Türk, şunları kaydetti:
"Tuz, ciddi anlamda bağımlılık oluşturan bir maddedir. Aşırı tuzlu yiyecekler, dildeki tuz tadını algılayan reseptörlerin çalışmasını engeller ve böylece tuzlu ve yağlı yiyeceklere olan isteği artırır.
Özellikle çocuklukta alınan yüksek seviyede tuz, ilerleyen yaşlarda tansiyon ve kalp krizi riskini önemli ölçüde artırır. İngiltere'de yapılan ve yayımlanan araştırmada fast food yiyeceklerde aşırı tuz kullanıldığı tespit edilmiştir. Fast food türü gıdalar yüksek ısıda pişirme tekniği ile pişirildiği için doğal yağların içeriğinde kimyasal
değişikliğe yol açıyor ve bu durum, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa yol açıyor."