Düz kelimesinden türemiştir. Öz Türkçe bir kelimedir. Dil devriminin ilanının hemen ardından literatürdeki yerini almıştır. Anlamı birden fazla olan düzeyin eş anlamlısı olan kelimelerde oldukça fazladır.
İsim türünde olan düzey, asıl ve yan anlamı dışında mecaz anlamda da kullanılır. Türk Dil Kurumu düzey kelimesinin farklı anlamları için üç farklı tanım yapmıştır. Bu tanımlar şunlardır:
Düzey kelimesi başka bazı kelimelerle bir araya gelerek yeni anlamlar ifade eden ve başka kavramlara karışık olan birleşik yeni kelimeler de üretirler. Bu duruma örnek olarak geri düzeyi, öğrenim düzeyi, su düzeyi, taban düzeyi, yaşam düzeyi, hayat düzeyi ifadeleri verilebilir.
Sınır, seviye, kur kelimeleri düzey yerine kullanılabilen eş anlamlı kelimelerdir. Halk arasında düzey yerine en çok kullanılan sözcük seviyedir. Ülkemizin farklı bölgelerinde halk dilinde kullanımları da vardır.
Örnek olarak Türkiyede'ki Halk Ağzından Derleme Sözlüğü'ne göre Denizli Çivril ilçesinde düzlük yer için düzey kelimesi kullanılır. Üst ya da alt kelimeleri düzey kelimesinin başına gelerek herhangi bir alandaki konumu ifade eder.
Bir kelimenin anlamını pekiştirmek için en iyi yöntem o kelimeyi cümle içinde kullanmaktır. Hangi amaçla kullanıldığı, ne söylenmek istediğini anlamak için yer aldığı cümlenin tamamına bakılmalıdır. Düzey eş anlamlısı olan kelimelerle kurulan bazı örnek cümleler de şunlardır: