HABER

e-Devlet soyağacı nasıl bakılır? E-Devlet soyağacı sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet Alt-Üst Soy bilgisi sorgulama

e-Devlet Kapısı sistemi ile birlikte birçok önemli resmî işlem, yetkili kurumlara gitmeye gerek kalmadan internet üzerinden yapılabilmektedir. Bu sistem içerisinde birçok önemli hizmet mevcuttur. Bu hizmetlerden biri de İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sunulan soyağacı sorgulama hizmetidir. Kişiler bu hizmet sayesinde soylarının hangi dönemlere dayandığını öğrenebilir. Peki, e-Devlet soyağacı nasıl bakılır ve soyağacı sorgulama nasıl yapılır?

e-Devlet soyağacı nasıl bakılır? E-Devlet soyağacı sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet Alt-Üst Soy bilgisi sorgulama

İçindekiler

  • e-Devlet soyağacı nasıl bakılır?
  • e-Devlet soyağacı sorgulama nasıl yapılır?
  • e-Devlet soyağacı ne kadar geriye gidiyor?

e-Devlet Kapısı uygulaması birçok internet kullanıcısının resmî işlemlerini daha hızlı bir şekilde yapmasına imkân tanıyan önemli bir uygulamadır. Bu uygulama bünyesinde birçok farklı hizmet yer almaktadır. Bu hizmetlerden biri de e-Devlet soyağacı sorgulama işlemidir. Bu işlem sayesinde insanlar hem kendi soy verilerine hem de kayıtlı oldukları kütük bilgisine daha kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmektedir.

e-Devlet soyağacı nasıl bakılır?

Herhangi bir bireyin soyundan gelen kişileri gösteren çizelge, soyağacı veya şecere olarak tabir edilmektedir. Bu çizelge ağaç görünümde olduğu için soyağacı ismiyle anılmaktadır. Soyağacında kişilerin kendilerinden başlayarak en eski atasına kadar birçok kişi yer almaktadır. Bu ağacın görüntüsü en üstten dar olarak başlamakta ve aşağıya doğru genişleyerek devam etmektedir. Bu noktada soyağacını nasıl öğrenebilirim konusu karşımıza çıkabilir.

Bilindiği üzere e-Devlet Kapısı platformu içerisinde çeşitli ve önemli hizmetler bulunur. Bu hizmetlerden biri İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kullanıcılara sunulan soyağacı sorgulama ve soyağacı oluşturma hizmetidir. Bu hizmet ile birlikte insanlar e-Devlet hangi soydan geliyorum bilgisine kısa süre içerisinde erişim sağlayabilmektedir.

e-Devlet soyağacı sorgulama nasıl yapılır?

e-Devlet Kapısı uygulaması ile birlikte devletle ilgili olan pek çok önemli işlem yetkili kurumları ziyaret etmeye gerek kalmadan internet üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Bu yapılan işlemlerden biri e-Devlet Alt-Üst Soy bilgisi sorgulama işlemidir. Bu işlem yürürlüğe girmeden önce bireyler Vatandaşlık Nüfus Müdürlüklerini ziyaret ederek soyağacı bilgisine ulaşabiliyordu. Bu hizmetin hayata geçmesiyle birlikte insanlar artık bir yere gitmeden oturdukları yerden interneti kullanarak ve e-Devlet Kapısı platformuna giriş yaparak soyağacı bilgilerine ulaşabilmektedir. e-Devlet soyağacı sorgulama işleminin yapılmasında izlenmesi gereken adımlar genel olarak şu şekildedir:

  • Öncelikli olarak kişilerin internet üzerinden e-Devlet Kapısı uygulamasına giriş yapması gerekir.
  • e-Devlet sistemine web sitesi üzerinden veya mobil uygulaması kullanılarak giriş yapılabilir. Bunun için kullanıcı adı ve şifre bilgilerine ihtiyaç duyulur.
  • Uygulamaya başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra arama çubuğu kısmına “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü - Soyağacı Oluşturma” yazılarak aratma yapılmalıdır.
  • Arama kısmında karşınıza “Alt-Üst Soy bilgisi sorgulama” ve “soyağacı görüntüleme” seçenekleri çıkacaktır.
  • Her iki seçenek üzerinden de soyağacı bilgilerine erişim sağlanabilmektedir.

e-Devlet soyağacı ne kadar geriye gidiyor?

e-Devlet sistemi içerisinde insanlar için son derece önemli olan pek çok farklı hizmet yer alır. Bu hizmetler arasında soyağacı bilgilerini sorgulama hizmeti de bulunur. Ülkemizde ilk resmi nüfus sayımı işlemi 1904 senesinde yapılmıştır. Bu sene baz alındığında e-Devlet Kapısı sistemi üzerinden soyağacı verileri sorgulanırken 1800’lü senelere kadar gidilebilmektedir. Eğer 1904 yıllarında yaşayan akrabalar varsa bu kişileri de sorgulama esnasında soyağacı verileri içerisinde görebilmek mümkündür.

En Çok Aranan Haberler