ANKARA (İHA) - Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Bölükbaşı, e-dönüşüm Türkiye projesinin temelinde kaliteli hizmet, hızlı kalkınma, devlet ve vatandaş arasında iletişim sağlamanın yattığını belirterek, "Biz vatandaşı müşteri olarak görmak zorundayız. E-vatandaş, e-devletin müşterisidir" dedi.
Türkiye Bİlişim Derneği (TBD), Ankara Hilton Otel'de "e-Devlet Uygulamaları Konferansı" düzenledi. Konferansın öğleden sonraki bölümünde 'e-devlette Türkiyenin Çözümleri ve Birlikte Çalışabilirlik' konulu panel gerçekleşti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin'in başkanlık ettiği panelde, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Bölükbaşı, e-devlet projesini devletin verdiği hizmetler yönünden değerlendirdi. Bölükbaşı, devletin vatandaşlara en iyi hizmeti vermek için elinden geleni yapmak zorunda olduğunu ve bunun da en son teknolojisinin e-dönüşüm Türkiye projesi olduğunu ifade etti. Bölükbaşı, e-dönüşümün temelinde kaliteli hizmet, hızlı kalkınma ve devlet ile vatandaş arasında iletişim kurmanın yattığını belirterek, "e-devlet ile hükümetler daha sağlıklı altyapıları kavuşacaklar. Rekabetli bir ülke haline gelebilecekler. Bu noktada biz vatanşları müşteri olarak görmek zorundayız. e- vatandaş e-devletin müşterisidir" dedi.
Devletin vatandaşlara 24 saat hizmet vermek zorunda olduğunu aksi takdirde vatandaşın devlete olan güveninin sarsılacağını dile getiren Bölükbaşı, Adalet Bakanlığı olarak e-devletin e- adalet kısmını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Oytek Genel Müdürü Altay Elbek de, e-devlet konseptinin Türkiye'de halen akademik ortamlarda tartışıldığını ve bolca e-kurum oluşturulduğunu söyledi. e-devlet kapısı projesinin altyapısının Türk Telekom'a verilmesinin bu alanda büyük bir atılım sağlayacağını dile getiren Elbek, birtakım devlet kuruluşlarının e-devlete başlamak için kendi otomasyonlarını kurduklarını ancak bu otomasyonların diğer kurumlarla iletişim kuramadığını ifade etti. "Bu bir handikaptır. Kendi işlerinde ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar birbirleriyle konuşamayacaklar" diyen Elbek, Türkiyle'de e-dönüşüm kapsamında kullanılacak teknolojinin mutlaka kendine özgü bazı yapıları da beraberinde getireceğini söyledi. Bugün Türkiye'deki bankacılık sistemlerinde interaktif bankacılığın birbirinden farklı yapılarda olduğuna dikkat çeken Elbek, e-devlet uygulamasının buna benzeyeceğini ve kendi özgün yapısını oluşturacağını söyledi. Elbek, e-devlet uygulamasının e-kurum uygulamasının ötesine geçmek zorunda olduğunu aksi takdirde verimsizliğin çok yüksek boyutlara ulaşacağını kaydetti.
Türk Patent Enstitüsü Başkanı Yusuf Balcı ise, enstitüde uygulanan bilişim teknolojileri ile ilgili bir konuşma yaptı. 2004 yılında sadece dışarıya yönelik işlem sayısının 430 bini aştığını ifade den Balcı, bilgi işlem teknolojisi olarak en çok internetten faydalandıklarını söyledi. Enstitünün Dünya Bankası kaynaklı olarak bir yeniden yapılandırma projesi içinde olduğunu belirten Balcı, bu proje ile birlikte özel yazılım geliştirme, kağıtsız ofis, on-line başvuru, on-line dosya takibin,on -line araştırma ve on-line döküman ve bilgi değişimi projelerinin gerçekleştireceklerini söyledi. Bu projlerin gerçekleşmesiyle vatandaşların internet yoluyla kuruma başvuru yapabilecekleri söyledi. Balcı, Türk insanının sinerji oluşturma konusunda bazı eksikliklerinin olduğunu dile getirerek, "Halen tekerleği ayrı ayrı icat etme yoluna gidiyoruz. Hala herkes kendi gemisini kurtarmanın peşinde. Ancak bunun maliyetleri yükselttiğini göremiyoruz. Koordinasyon sağlamanın e-dönüşüm kapsamında çok önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.