Devlete ait olan kurum ve kuruluşların resmî internet siteleri ve mobil telefonlara indirilebilen uygulamaları vardır. Tüm bu sitelere ve uygulamalara e-Devlet adı verilen sistem üzerinden giriş yapılarak ulaşabilmek de mümkündür. Hem güvenli hem de pratik olan e-Devlet sistemi günümüzde birçok resmî işlemin yapılabildiği ve zaman kazandıran bir sistemdir. e-Devlet sistemine sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunanlar, kişisel şifre ve T.C. kimlik numarası ile giriş yapılabilmektedir.
5070 sayılı olan Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan hâli ile e-İmza ya da elektronik imza başka bir elektronik veride olan ya da elektronik veri ile mantıksal olarak bir bağlantısı olan, kimlik doğrulamak için kullanılan bir elektronik veridir.
E-İmzalar bir bilgiyi güvenli bir ortam içinde, bütünlüğü bozulmadan ve tarafların kimliklerinin doğrulanarak iletildiği elektronik araçlarla garanti altına alan sembol, harf ya da karakterden oluşur.
Elektronik imza sahibi olmak isteyen bir kişi öncelikle e-İmza başvuru işlemi yapmak zorundadır. Bunun için birden fazla yol vardır. Ön başvurusu online ortamda yapılan e-İmzayı almak için yetkili kurumların şubelerine gidilir.
PTT e-İmza alınabilen kurumlardan biridir. İşlemler 2021 yılından bu yana online olarak yapılabilmektedir. Öncelikli olarak PTT’ye ait resmî internet sitesi ya da uygulaması üzerinden ön başvuru yapılmalıdır. Daha sonra ise başvuru takibi ile e-İmza PTT şubesine gidilerek teslim alınır.
Başvuru belgeleri ve gerekli olan adımlar PTT internet sitesinde açıklanmıştır. Ön başvurusu tamamlanan kişiye sistem tarafından başvuru kodu verilir. Bu kod ile PTT şubesine giderek e-İmza alınır.
Birçok resmî işlemin ya da başvurunun yapılabildiği, mahkeme dosyalarından çeşitli durumlara takip ve sorgulamaların gerçekleştirilebildiği bir sistem olan e-Devlet e-İmzanın direkt olarak alınabildiği bir sistem değildir. e-Devlet üzerinden e-İmza için ön başvuru işlemi yapılabilir.