Gün geçmiyor ki internet üzerinden yapabileceğimiz işlemler artmasın. İnternet üzerinden E-Okul sistemi yardımı ile öğrencilerimizin notlarını, devamsızlık durumlarını ve okul yaşantılarını öğrenebilir ve öğrencilerimiz ile ilgili birçok konuda bilgi sahibi olabileceğimiz konulara ulaşabilmek için kurulan bir sistemdir. 2007 senesinde kurulmuş olan E-Okul sistemi ile birlikte öğrencilerimizin okula kayıt yapıldığı günden mezun olacakları güne kadarki tüm konulara ulaşabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz. E-Okul sistemi yardımı ile öğrencilerimizin not bilgileri ve devamsızlık bilgileri öğrenilebilir. E-Okul sistemine girişler öğrenci ve öğretmen olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Öğrencilerin kullanmakta oldukları E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemidir. Öğretmen ve idarecilerin kullandığı ise E-Okul Yönetim Bilgi sistemidir.
E OKUL SİSTEMİNE GİRİŞ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
TEOG NAKİL SONUÇLARI VE BOŞ KONTENJANLAR İÇİN TIKLA
E-Okul Nedir?
E-Okul sistemi, Milli Eğitim Bakanlığı yani MEB tarafından 2007 yılının Ocak ayında huzurlara sunulmuş olan okul yönetim bilgi sistemidir. E-Okul sisteminde ki okul yönetim bilgi sistemi öğrencinin okula kayıt olduğu an itibari ile başlar ve mezuniyete kadar devam eder. Tüm bu süreci içerir. E-Okul sistemi okulların öğrencilerinin velilerine devamsızlıkları, sınav notları ve projeleri gibi bilgileri hakkında bilgiler verir. E-Okul sistemi sayesinde veliler öğrencilerinin tüm bilgilerine internet üzerinden erişebilir. Öğrencilerinin nerelerde eksik ya da nerelerde yeterli düzeyde olduklarını E-Okul sistemi üzerinden öğrenebilir. Çelik velilerin E-Okul sistemi üzerinden neler yapabileceklerini açıklayan konuşmasında, “Yapılacak merkezi sınavlarla ilgili iş ve işlemler E-Okul üzerinden gerçekleştirilecek. Girilen bilgilere göre karne, diploma, takdir, teşekkür, başarı ve onur belgelerinin bazımı yapılıp ilgili çizelgelerin dökümü alınacak. Öğrenci devam-devamsızlık ve nakil işlemleri sistem üzerinden gerçekleştirilecek ve ayrıca resmi yazı ile öğrenci nakil isteme, gönderme belgesi ile öğrenci gelişim dosyası istenmeyecek. Fakat, internete erişimi mümkün olmayan okullar bu işlemlerini resmi yazıyla yapacaklar. Daha sonra en yakın internet erişimi olan okula giderek E-Okul ile ilgili işlemlerini gerçekleştirecekler. Bu uygulamaya resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumları ile özel ilköğretim kurumları da dahil edilecek. Kesinlikle sisteme başka sistemlerden veri aktarımı yapılmayacak.” Cümlelerine yer verdi.
E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi
E-Okul veli bilgilendirme sistemi öğrencilerimizin durumları hakkında siz değerli velilerimizi bilgi sahibi etmek amacıyla açılmış ve hizmet vermekte olan bir sistemdir. E-Okul veli bilgilendirme sistemi ile öğrencilerimiz ve velilerimiz öğrencilerimiz hakkında not bilgileri ve devamsızlık bilgilerini internet üzerinden öğrenebilmektedir. Öğrencilerin ailelerinden çekinip notlarını saklama ihtimali E-Okul veli bilgilendirme sisteminin açılması ile sona ermektedir. E-Okul veli bilgilendirme sistemine giriş yapmak için E-Okul veli bilgilendirme sistemini açınız. Karşınıza çıkan sayfada kutucuk yer alacaktır bu kutucuk içinde yer alan harf ve rakamları girmelisiniz. Bu harf ve rakamları dikkatli okuyup girmelisiniz. Kutucukta bulunan harf ve rakamları anlamadıysanız yan bölümde yer alan yenile butonu ile bunları değiştirebilirsiniz. Bir sonraki adımda sizden TC kimlik numaranız istenecektir. İstenen TC kimlik numarası öğrencimize ait olan TC kimlik numarasıdır. Daha sonra ise TC kimlik numarasının ait olduğu öğrencinin öğrenci numarası istenecektir. Bu bölüme öğrencimizin okulda kullandığı numarasını yazınız. Son olarak tamam butonuna basınız. Daha sonra E-Okul sistemine giriş yapmış olacaksınız. E-Okul veli bilgilendirme sistemi üç başlık altında oluşur. Bu başlıklar;
E-Okul Öğrenci Bilgileri; Bu alanda öğrencimize ait tüm bilgiler yer almaktadır. Bu kısım 12 başlıktan oluşmaktadır. Bu başlıklar; Duyurular, Not Bilgisi, Haftalık Ders Programı, Devamsızlık Bilgisi, Sınav Tarihleri, Aldığı belgeler, Ortalama Yükseltme Puanları, Yıl Sonu puanları, Meslek Lisesi İçin Alana Geçiş Sonuçları, Teknik Lise Geçiş Sonuçları Nakil Durumu ve E-Karne.
E-Okul Duyurular: Sistem üzerinden önemli iletilerin duyurulduğu alan ve bölümdür. E-Okul sistemine giriş yaptığınızda ilk bu bölümle karşılaşacaksınız.
E-Okul Not Bilgisi: Bölümde yer alan uygulamalar ile birlikte öğrencinin ders listesi, bu derslerden kaç sınav olduğu, hangi sınavlarda bulunduğu, girmiş olduğu sınavlardan kaç puan aldığı, performans ödevlerinden aldığı not ve uygulama ders notları gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.
E-Okul Devamsızlık Bilgisi: Sistemin bu bölümünde öğrencinin hangi günler okula gelip gelmediği ve devamsızlık yapmış mı yapmamış mı bu konularda fikir ve bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu bölümde öğrencinin hangi gün ve günlerde tam gün devamsızlık yaptığı, yarım gün devamsızlık yaptığı ve tarihleri ile ilgili bilgiler E-Okul devamsızlık seçeneğinde yer almaktadır.
E-Okul Haftalık Ders Programı: Bu bölüm yardımı ile öğrencinin hangi gün ve hangi saatlerde varolan dersler, hangi gün ve saatlerde dersinin boş olduğu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu uygulama ile birlikte öğrencinin hangi gün hangi derste olaması gerektiğini ve ders günlerinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca öğrenci ders programı kaybı sorunu ile karşılaşırsa yine sistem üzerinden öğrenebilir.
E-Okul Sınav Tarihleri: Bu uygulama ile birlikte veliler öğrencinin sınavlarının hangi gün olduğunu ve hangi sınavlara çalışması gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
E-Okul Aldığı Belgeler: Aldığı belgeler bölümünde öğrencimizin okuduğu zaman süresince almış olduğu tüm belgeler görülmektedir. Yani öğrencinin hangi yıl hangi dönemde takdir, teşekkür belgesi aldığı bilgisi bu bölümde yer almaktadır.
E-Okul Yıl Sonu Notları: Bu alanda ise öğrencinin yıl sonunda elde ettiği not ortalamasını görebilirsiniz.
E-Okul Ortalama Yükseltme Puanları: Öğrencinin girmiş olduğu ortalama yükseltme sınavlarından almış olduğu notlar bu bölümde yer almaktadır.
E-Okul Meslek Lisesi Alana Geçiş Sonuçları: Meslek lisesinde okumakta olan öğrencilerimizin uzmanlık alanlarını belirlemesi hakkında bilgilerine bu bölümde ulaşabilirsiniz.
E-Okul Teknik Lise Geçiş Sonuçları: Bu alan ise teknik lisede okumakta olan öğrencilerimizin geçiş ve başvuru sonuçlarının yer almaktadır.
E-Okul Nakil Durumu: E-Okul sisteminin bu uygulamasında öğrencinin kurumlar arasında yaptığı değişiklik ve nakil vaziyetleri bilgisi yer alır.
E-Okul E-Karne: Öğrencilere yıl sonunda verilen kağıt karnelerin sistemde yer aldığı şeklidir.
E-Okul Sınav Bilgileri: Sistemin bu alanında sınav bilgileri ile öğrencinin okuduğu yıllar süresince okul yıllarını kapsayan sınav bilgisi ve notlarına ulaşabilirsiniz.
E-Okul Seçmeli Ders Seçimleri: Öğrencinin seçmeleri derslerini sistem üzerinden seçip onayladığı alandır.
E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi Nasıl Kullanılır?
E-Okul veli bilgilendirme sistemi için yeterli bilgileri girip sayfaya yönlendirildikten sonra sistemi kullanabilirsiniz. Aşağıda E-Okul sisteminde yer alan butonlar ve butonların ne işe yaradığı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. E-Okul sistemi üzerinden neler yapabileceğinizi, nasıl kullanacağınızı ve kontrol etmek istediğiniz butona nasıl ulaşacağınızı yazının devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, “Öğrenci Bilgileri” kısmında öğrencinize ait olan tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Duyurular kısmında, öğrencileriniz için girilmiş olan duyuru listesine erişebilir ve bu duyuruları takip edebilirsiniz. Etkinliklere katılabilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Devamsızlık bilgisi kısmında, öğrencinizin devam veya devamsızlık durumlarını kontrol edebilirsiniz. Sizin haberiniz olmadığı bir devamsızlık durumunda okul ile iletişime geçmenizi veya öğretmeni ile konuşmanızı öneririz. Özürlü devamsızlıklardan raporlu ve özürlü devamsızlık toplamına, özürsüz devamsızlıklardan sabahtan yarım gün, tam gün ve özürsüz devamsızlık toplamına, devamsızlık sayılmayan sürelere E-Okul devamsızlık bilgisi kısmından erişebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Not bilgisi kısmından, öğrencinizin sınavlarından aldığı puanlara, performans notlarına ve proje puanına erişebilirsiniz. Dönem sonunda da tüm bu notların ortalamasının ne olduğunu 1. Dönem ve 2. Dönem diye ayrılmak üzere öğrenebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Haftalık ders programı kısmından, öğrencinizin haftada kaç saat ders gördüğünü ve derslerine giren öğretmenlerinin isimlerini öğrenebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Sınav tarihleri kısmından, öğrencinizin girecek olduğu sınav ve proje tarihleri listesine erişebilirsiniz. Öğrencilerinin hangi gün hangi sınavı var takip edebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Aldığı belgeler kısmından, öğrencinin sisteme girmiş olduğunuz tarihe kadar olan tüm belgelere göz gezdirebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Yıl sonu notları kısmında, öğrencinin dönem içerisinde ve yıl sonuna göre almış olduğu ağırlık not ortalaması bilgilerine erişebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Sorumluluk/Ortalama yükseltme puanları kısmında, öğrencinin sorumluluk ve ortalama yükseltme sınavlarında hangi derslerden girdiğini ve hangi derslerden ne kadar puan aldığını öğrenebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Meslek lisesi alana geçiş sonuçları kısmından, öğrenciniz meslek lisesi alan geçiş sınavına girdiyse sonuçlarını öğrenebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Teknik lise geçiş sonuçları kısmından, öğrenciniz teknik lisesi geçiş sınavına girdiyse sonuçlarını öğrenebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Nakil durumu kısmından, öğrenciniz bir okuldan başka bir okula nakil edildiyse nakil bilgilerinin sisteme girilip girilmediğini öğrenebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, E-KARNE kısmından, öğrencinizin karnesini öğrenebilirsiniz. Bu sayede kötü not aldım düşüncesi ile çekinen öğrencileriniz ile iletişime geçebilirsiniz.
- E-Okul sisteminde, Seçmeli Ders Seçim İşlemleri kısmından, öğrencinizin seçmiş olduğu seçmeli derslerin kayıtlı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
E-OKUL YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ
E-Okul yönetim bilgi sistemi öğretmenlerin ve idarecilerin öğrencilerin devamsızlık ve not bilgilerini sisteme girmesi için kurulmuştur. Bu kısıma giriş yapmanız için ilgili siteye giriş yapmalısınız. Karşınıza gelen sayfada giriş kodu istenecektir. Giriş kodunu giriniz. Daha sonra ise kullanıcı adı ve şifrenizi girip sorgula butonuna tıklayınız. Bu işlemlerden sonra sisteme giriş yapmış olursunuz. Giriş yaptıktan sonra öğrencilerinizin notlarını, devamsızlıklarını ve gerekli olan diğer bilgileri girebilirsiniz.
E-Okul Sisteminde Okullar ve Okulların Durumu
Sistemine şube ve öğrenci listelerinin doğru bir şekilde girilmesi lazımdır. Bu işlemler okul tarafından yapılmaktadır. Okullar bu konu noktasında oldukça dikkatli olmalıdır. Öğrenci nakil durumlarının okullar tarafından zamanında sisteme kayıt yapmalıdır. Öğrenci devamsızlıkları sisteme düzenli ve güncel olacak bir şekilde yazılmalıdır. Sınıf listelerinde değişiklik olduysa bunu zamanında sisteme girmelidir. Öğrenci fotoğrafları sisteme girilmelidir. Nedeni ise öğrenci fotoğraflarının öğrencilerin sınav başvurularında kullanılacak olmasıdır. Öğrencilerin mağdur duruma düşmemeleri için fotoğrafları sisteme güncel olarak kaydedilmelidir. İdareciler ve öğretmenler E-Okul sisteminde yer alan açıklama ve duyurulara karşı dikkatli olmalıdırlar. Gerekli işlemleri geç kalınmadan yapılmalıdır.
E-Okul Sisteminde İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin Durumu
İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin E-Okul kapsamında okulların yaptıkları işlemleri denetlemesi gerekmektedir. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri aynı zamanda E-Okul işlemlerini geciktiren okulları takip etmek uyarmak konusunda görevlendirilmiştir.
E-Okul Sisteminin Faydaları Nelerdir?
- E-Okul sistemi sayesinde öğrenciler sınav sonuçlarına diledikleri zaman internet üzerinden erişebililir.
- E-Okul sistemi sayesinde öğrenciler testler çözebilir.
- E-Okul sistemi sayesinde öğrenciler yöneticiliği kendilerine ait olacak olan bir sayfalık internet sayfası tasarlayabilirler.
- E-Okul sistemi sayesinde veliler diledikleri zaman öğrencilerinin okula devam ve devamsızlık durumlarını takip edebilir.
- E-Okul sistemi sayesinde veliler öğrencilerinin sınav notlarını kontrol edebilir.
- E-Okul sistemi sayesinde veliler öğretmen veya yetkililer ile internet üzerinden iletişime geçmek için yazışabilecekler.
- E-Okul sistemi sayesinde öğretmenler öğrencilerinin sınav sonuçlarını bu sistem sayesinde internetten yayınlayabilir.
- E-Okul sistemi sayesinde öğretmenler ders notlarını öğrencilerine yayınlayabilir.
- E-Okul sistemi sayesinde öğretmenler derslere ön hazırlık olsun diye öğrencilerine testler hazırlayabilir.
- E-Okul sistemi sayesinde öğretmenler öğrencilerin kendi durumlarını görebilmeleri için anket ve ölçme değerlendirmeleri hazırlayabilir.