YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“e-reçete” İle Avuç İçi Damar İzi Kimlik Doğrulama Sistemi 1 Temmuz’da Başlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 1 Temmuz’da “e-reçete” ve “Avuç İçi Damar İzi...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 1 Temmuz’da “e-reçete” ve “Avuç İçi Damar İzi Kimlik Doğrulama Sistemi”ne geçileceğini belirterek, “Reçetelerin ilk yazıldığı aşamadan itibaren elektronik ortamda takibe alınması nedeniyle suistimal ve usulsüzlükler ortadan kalkacak” dedi.

Acar, SGK Başkanlığı Erdoğan Özen Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, sağlık sisteminde 1 Temmuz Pazar gününden itibaren uygulamaya başlanacak olan “E-reçete” ve “Avuç İçi Damar İzi Kimlik Doğrulama Sistemi”ne ilişkin açıklamalarda bulundu. E-reçete uygulamasıyla kağıt ortamında herhangi bir kayıt yapılmasına gerek kalmadan doktor tarafından hastanın tedavisi için uygun görülen ilaçların elektronik ortama kaydedilmesi ile doğrudan eczanelerde görülmesinin sağlanacağını belirten Acar, “SGK bundan sonra ilaçlar için ödeme yaparken bilgilerin elektronik ortamda MEDULA üzerinden gönderilmesini yeterli kabul ederek, kağıt reçete istemeyecek” dedi.

“GÜNDE EN AZ 1 MİLYON 300 BİN KAĞITTAN TASARRUF SAĞLANACAK”

Acar, günde en az 1 milyon 300 bin reçete ve ek belgeler için kullanılan kağıttan tasarruf sağlanacağına dikkat çekerek, yeni sistemle kırtasiye işlemlerinin ortadan kalkacağını, önemli ölçüde kağıt tasarrufu sağlanacağını ve arşiv ihtiyacının ortadan kalkarak maliyetlerin azalacağını kaydetti. E-reçete sistemiyle hastanın eczanede bekleme süresinin kısalacağına ve eczacının iş yükünün azalacağına işaret eden Acar, “Reçetelerin ilk yazıldığı aşamadan itibaren elektronik ortamda takibe alınması nedeniyle su istimal ve usulsüzlükler ortadan kalkacak” dedi.

Hasta kayıtlarıyla beraber reçetelerin de elektronik kayıt altında tutulacağını ifade eden Acar, “Sahte reçeteler hekimin bilgisi ve kontrolü dışında o hekime ait reçete üretilemeyecek. Bu sayede hekimler üretmedikleri reçetelerden dolayı sorumlu tutulmayacak” diye konuştu.

Acar, son derece kolaylık sağlayacak sistemin hayata geçirilecek olmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Acar, e-reçete uygulanmayacak durumları ise şöyle açıkladı:

“İşyeri hekimleri, kurum hekimleri, MEDULA hastane sistemini kullanmayan sağlık kurumları (TSK hastaneleri 2013 sonu), majistral ilaçlar (eczane tarafından eczanelerde hazırlanan ilaçlar), Türk Eczacılar Birliği tarafından yurt dışından getirilen ilaçlar, yurtdışı sigortalılarında e-reçete uygulanmayacak.”

2011 yılı Haziran ayında Ankara’da özel bir hastanede e-reçete pilot uygulamasının başlatıldığını hatırlatan Acar, SGK tarafından Eskişehir, Konya, İstanbul, Kocaeli, Malatya, Mersin, Adana, Manisa gibi 15 ilde sağlık hizmet sunucularına gerekli eğitim toplantılarının yapıldığını ve diğer illerde de eğitimlerin devam ettiğini vurguladı. Acar, pilot uygulama kapsamında sağlık hizmet sunucuları tarafından 26 Haziran Salı günü günlük 150 bin 458 e-reçete üretildiğini ve aynı gün üretilen e-reçetelerin 35 bin 287 tanesinin eczanelerde elektronik ortamda karşılandığını kaydetti.

60 TÜRK HEKİM E-REÇETE ŞİFRESİ ALDI

E-reçete pilot uygulaması kapsamında MEDULA sistemine kaydedilen toplam e-reçete sayısının 1 milyon 107 bin olduğunu belirten Acar, bugüne kadar 120 bin Türk hekiminden 60 bine yakınının e-reçete şifresi aldığını açıkladı. 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren tüm sağlık hizmeti sunucularında e-reçeteye geçileceğini belirten SGK Başkanı Acar, “Yaşanabilecek teknik sorunlar, hekimlerin sisteme uygun sorunları ve hastane bilgi sistemi yazılımlarında yaşanabilecek muhtemel sorunlar ve benzeri nedenlerle hasta mağduriyetleri oluşmaması için belli bir süre e-reçete kullanımının yanı sıra hastaya kağıt reçete verilmeye devam edilecek” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama sistemi uygulamasının da 1 Temmuz itibariyle başlayacağına dikkat çeken Acar, “İlk etapta Konya ilimizde başlıyoruz. Eylül ayı sonuna kadar su istimallerin en fazla olduğu iller dikkate alınarak en az 20 ilde, yılsonuna kadar ise SGK ile sözleşmesi bulunan bütün özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde uygulamaya geçiyoruz” diye konuştu.

“KİŞİNİN TC KİMLİK NUMARASIYLA SAĞ VE SOL ELİNİN BİYOMETRİK VERİLERİ EŞLEŞTİRİLECEK”

SGK tarafından sağlık yardımı sağlanan kişilerin özel hastaneler ile üniversite hastanelerine gitmeleri durumunda TC kimlik numarası ile birlikte sağ ve sol elini sisteme tanımlatacaklarını işaret eden Acar, “Yani kişinin TC kimlik numarasıyla sağ ve sol elinin biyometrik verileri eşleştirilecek. Daha sonraki başvurularında da kimlik doğrulaması için tek elinin cihaza okutulması yeterli olacak. Sistem onay verdiğinde hasta her türlü sağlık hizmetinden yararlanabilecek” dedi.

Acar, 0-6 yaş arası çocuklar, elleri olmayanlar, her iki avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, acil hastalar ile serepral palsi, üstekstremite felci ve benzeri nedenlerle el hareketlerini kontrol edemeyen kişilerin avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama işlemi yapılmadan önceki uygulamada olduğu gibi sağlık hizmetleri almaya devam edeceklerini bildirdi.

“TC kimlik numarası ile sağ ve sol elinin biyometrik verisi eşleşmeyen kişilere hastane tarafından sağlık hizmeti verilse dahi SGK’ya fatura edilmesi söz konusu olmayacak” diyen Acar, “Bu sistemle sağlık hizmetinin sunulması sırasında vatandaşın gerçekten hastanede olup olmadığı doğrulanmış olacak” şeklinde konuştu.

SGK BAŞKANI İKİ YENİ UYGULAMAYI TANITTI

SGK Başkanı Fatih Acar, açıklamalarının ardından avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama sistemi uygulamasıyla sağlık sistemine kayıt yaptırdı. Temsili olarak mide rahatsızlığı teşhisi konulan Acar’a, e-reçete uygulamasıyla ilaç yazıldı. Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Acar, her iki uygulamanın da yazılım işleminin kurum çalışanları tarafından yapıldığını ve dışarıdan kimseye para ödenmediğini bildirdi.

Acar, bir gazetecinin, “Sayın Başbakan ve Genelkurmay Başkanı da hastaneye gittiğinde yine bu sistemi kullanmak zorunda mı?” şeklindeki sorusu üzerine, “Bu sistem güvenlik açısından bir risk oluşturmayacak. Önemli olan sistem güvenliği, bu konuda da bir sıkıntı yaşamayacağız. Sayın Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve TBMM üyeleri zaten Genel Sağlık Sistemi kapsamı altında değiller. Dolayısıyla böyle bir uygulama için muhatap da değiller. Vatandaşlarımızın özel hayatlarına ilişkin bilgilerin kullanımına izin vermemiz mümkün değil” cevabını verdi.

Öte yandan SGK Başkanı Acar, tüm hekimlerin 1 Temmuz’a kadar şifrelerini alması çağrısında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler