Ebegümeci bitkisinin bazı diğer çağrışımları da olduğu bilinmektedir. Bunlar, Althaea, Mellow ve Marshmallow gibi isimlerdir. Ebegümeci bitkisi, insanlardan uzakta, insanların bulunmadığı alanlarda yetişen bir bitki olarak bilinir.
Daha çok mera tarzı yerlerde yetişir. Ebegümeci yaklaşık olarak 20-30 cm gibi boylara ulaşabilir. Kadifemsi bir biçimde olan dış yüzü oldukça incedir. Ebegümecinin sağlık yönünden oldukça faydalı bir bitki olduğunu söyledik.
Çok çeşitli kullanım alanı olduğu bilinen ebegümeci, modern tıbbi sistemde ilaçların yapımında kullanıldığı gibi, bazı gıdaların içinde de kullanılabilmektedir. Bitkinin kök ve sap kısmı, insanların cilt ve özellikle saçları üzerinde olumlu etki bırakırken yaygın olarak kullanılır.
Ebegümeci üzerinde yapılan araştırmalar, bitkinin içeriğinde potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, selenyum, demir ve sodyum gibi önemli minerallere rastlamışlardır. Ebegümeci bitkisi özellikle de sodyum bakımından oldukça zengindir.
Ebegümecinin içerdiği minerallerden yukarıda bahsettik. Bu mineraller dolayısı ile ebegümeci sağlık açısından oldukça önem teşkil eden bir yere gelmektedir. Özellikle de cilt ve saçların bakımı ve korunması yönünden sağladığı faydalardan dolayı geniş bir çerçevede kullanılmaktadır.
1.Solunum Yolları Üzerindeki Olumlu Etkisi
Ebegümecinin solunum yolları problemlerine karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Bitkinin özellikle de üst solunum yolları için faydalı bir içeriğe sahip olduğu düşünülmekte.
Bunların yanı sıra, astım ve bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir rol oynadığı ve astım ataklarının engellenmesinde etkili bir içeriğe sahip olduğu düşünülmektedir. Göğüsü rahatlatan, balgam sökücü olan ve öksürük tedavisi için önemli olan ebegümeci bitkisi, solunum yollarında meydana gelen sorunların giderilmesinde önemli etkinlik gösterir.
Ebegümeci bitkisinin solunum yolları rahatsızlıkları üzerinde kullanılabilmesi için bazı durumların gerçekleştirilmiş olması gerekir. Bunun için ebegümeci bitkisinin sonbahar aylarında toplanması ve toplanan bitkinin güneşte bekletilerek kurutulması gerekir. Ebegümecinin güneşte kurutulmasının ardından daha uzun süreyle saklanabilmesi sağlanabilir.
Saklanan kurutulmuş ebegümecinin kullanılmak istenildiğinde 1 yemek kaşığı kurutulmuş ebegümeci yaprak ve çiçekleri bir bardak suya eklenerek 15 dakika boyunca demlenmesi için bırakılır. En iyi sonuçları alabilmek için bu çay karışımını günde 2 bardak tüketmeniz uygun olacaktır.
2.Sindirim Sistemine Etkisi
Yapılan bazı araştırmalar, ebegümeci bitkisinin özellikle mide sağlığının korunması aşamasında önemli rol aldığını göstermiştir. Bazı bilim adamlarına göre gastrite sahip olan bireylerin ebegümeci bitkisini tüketmesi uygun olacaktır.
Bunların yanı sıra, bağırsakların sağlıklı şekilde işlemesi açısından da önemli olduğu söylenen ebegümeci bitkisinin, kaynatılıp içildiği takdirde kabızlık gibi durumların iyileştirilmesine yardımcı olduğu belirtilmektedir.
3.Ateş Düşürücü Etkisi
Ebegümeci bitkisi, soğuk kış aylarında bireylerin korkusu olan soğuk algınlığı gibi durumların önlenmesinde önemlidir. Buna ek olarak, bu tür soğuk algınlıkları sonucu meydana gelen ateşin düşürülmesi konusunda rol oynar. Terlemenin ardından bireylerin vücudunun rahatlamasına yardımcı olur.
4.Kolesterol Açısından
Ebegümecinin birçok noktada kolesterol ve kan basıncı gibi durumların normal seviyelerde tutulmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak bu tartışılan bir durum olarak söyleyebiliriz. Çünkü kimi bilim adamına göre, ebegümeci kolesterol ve kan basıncının düzenlenmesi konusunda negatif etkiler ortaya koyduğunu da belirtmektedirler.
Kolesterol ve kan basıncının normal seviyelere çekilmesi konusunda ebegümeci bitkisinin kullanılmasının, dozajının ayarlanması durumunun zor bir nokta olduğunu belirtmek gerekir. Bu durumda, ebegümecinin kolesterol ve kan basıncının düzenlenmesi konusunda olumlu etkilerine karşın kullanım sırasında bir uzmandan yardım almanız gerektiğini belirtmemiz gerekir.
5.Saç İçin Önemi