Kocaeli’nde bir kişi, Kasım 2012’de Kurban Bayramı'nda kesilen sığırın iç organlarından kaptığı enfeksiyon nedeniyle tifoya yakalandığını, önlem alınmadığı için hastalığı annesine de bulaştırdığını öne sürdü.
Gebze ilçesine bağlı İstasyon Mahallesi'nde ikamet eden ebru sanatçısı Zahit Çağdaş Edremit (36), ebru sanatında kullanılan bitkisel boyaların işlenmesine yarayan sığır ödünü dışarıdan almak yerine geçen yıl Kasım ayında kestiği büyükbaş hayvandan aldı. Dikkatsizlik sonucu eline ve yüzüne bulaşan sığır ödünden enfeksiyon kaptığını belirten Edremit, doktorların teşhis koyamaması nedeniyle tedavi olamadığını öne sürdü.
İstanbul, Kocaeli ve Düzce'deki hastanelerin dahiliye, enfeksiyon ve gastro bölümlerinde tetkikler yaptırdığını ancak çıkan sonuçlara rağmen doktorların hastalığının psikolojik olduğunu söylediğini anlatan Edremit'in birlikte yaşadığı annesi Nilüfer Altuğ da enfeksiyon kaparak hastalandı.
Sağlık Bakanlığı ve BİMER’e şikayet ettikleri için doktorların kendilerini tedavi etmediğini ileri süren Edremit, “Gastroloji ve dahiliyeye gidiyoruz. Hangi doktora gittiysek tahlil yapıldıktan sonra, 'Tifo ya da amipli dizanteri olabilir' diyorlar. Enfeksiyona gönderiyorlar ancak tahlil yapılıp hasta bilgileri çıkınca, 'Psikolojiktir' deyip geçiştiriyorlar. Bendeki enfeksiyon anneme de geçti. Dünyada insandan insana geçen tek hastalık enfeksiyon. Şimdi bana da anneme de bakmıyorlar" iddialarında bulundu.
"TEŞHİS KOYMUYORLAR"
Doktorların kendisine teşhis koymadığını ileri süren Edremit, "Hastanelerde yaptırdığımız tahlillerde amipli dizanteri antijeni pozitif çıkıyor. Grubel widal testinde salmonella thyphi H pozitif. Emar belde düzleşme defermasyon, karaciğer, dalak büyüme, ince bağırsakta duvar kalınlaşması, kalın bağırsak ve boğazda lenfoidler, kulakta iltihap oluştu, diş etlerinde çekilme meydana geldi. Doktorlar bu bulguları tek tek gidermek yerine, 'Asıl kaynaktan kurutulmalı' diyor ama tedavimi bir türlü gerçekleştiremiyoruz. Muayene oluyorum ama doktorlar bana teşhis koymuyor. Bu kadar bulgu olduğu halde hala teşhis koymayıp, 'Sinirsel bağırsak tutulumu olabilir' diyerek işin içinden çıkıyorlar. Bir iki tanıdığımıza soruyoruz, 'Sağlık Bakanlığına şikayet yüzünden iş inada binmiş. Şimdi biri size teşhis tedavi yapsa arkadaşlarını yakmış olacak' diyorlar" ifadelerini kullandı.
Annesinin ve kendisinin tedavisinin yapılmasını isteyen Edremit, "2013 yılında zulüm görüyoruz. Hem sonu ölümcül bir durum. 'Bağırsak enfeksiyonları tedavi edilmezse ya ince bağırsak kanserine yada siroza çevirir' diyor dahiliye profesörleri. Ana oğul 2013’te iki doktoru BİMER’e şikayet ettik diye tedavimiz yapılmıyor. Lütfen yardımcı olun. BİMER’e bildirdik. Kamu hastane sekreterlerine bildirdik. Sabime bildirdik. Annem İstanbul Vali Yardımcısı ile görüştü. “Nasıl bakmazlar? Gidin hastaneye bakarlar” demiş. 'Bakmayız' demiyorlar zaten, bakıp görmüyorlar. Sonuç yok" şeklinde konuştu.
"KURBAN SAFRALARI ÇIPLAK ELLE TOPLANMAMALI"
Konuyla ilgili olarak kurbanların safralarını çıplak elle toplanmaması gerektiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülveren Türközer ise, "Türkiye'de tedavi edilemeyecek bir enfeksiyon hastalığı bulunmuyor. Hastaya ait belge ve doktor raporları var mı? Tifo hastalığı tedavi edilebilir. Hastaya ait enfeksiyonla gerekli tedaviler yapılmış, enfeksiyonla alakalı bir şey söz konusu değil. Kurbanların safralarını nasıl çıplak elle toplamış. Bunu böyle yaptıysa bu riski göze almış demektir. Kurban etleri kapalı yerlerde ve gerekli önlemler alındıktan sonra kesilmelidir" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz