HABER

EBSO, müzakere sürecine hazırlanıyor

İZMİR (İHA) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), sanayicileri Avrupa Birliği'yle (AB) müzakere sürecine hazırlamak için çalışmalar başlattı. Devlet eski Bakanı Işın Çelebi, AB'ye üye olan ülkelerin üyelik öncesi yaşadıkları müzakere sürecini araştırarak hazırladığı raporu EBSO üyelerine sundu. Çelebi, son üç yılda Türkiye'de gerçek anlamda ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, 17 Aralık'ta Türkiye'ye müzakere tarihi verileceğine inancının tam olduğunu kaydetti.

Devlet eski Bakanı Işın Çelebi'nin hazırladığı raporu Ege Bölgesi Sanayi Odası üyelerine sunması için düzenlenen toplantıda ilk olarak EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, üyelere hitap etti. Esen, Türkiye'ye 17 Aralık'ta müzakere tarihi verileceğine inandığını belirterek, "Müzakere sürecinde bizleri ne tür zorlukların beklediğini, sektörlerin neler yapması gerektiğini ve ne tür sürprizlerle karşılaşacağımızı bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle oda olarak çalışmalarımızı bu konuya yoğunlaştırdık. Bu çalışmaların ilki olarak Devlet eski Bakanımız Işın Çelebi, bize bu konuda hazırladığı raporunu sunacaktır" dedi.

Devlet eski Bakanı Işın Çelebi ise AB'ye daha önce üye olan ülkelerin müzakere sürecine bakıldığında, bu sürecin ortalama 7 ila 10 yıl gibi bir süre devam ettiğini ifade ederek, "Türkiye'ye 17 Aralık'ta müzakere tarihi verileceğine inancım tamdır. Bu müzakere süreci sonunda da Türkiye AB'ye üye olacaktır. Bu süreç 10 yıl sürebilir, 11 yıl sürebilir ama 15 yıl süreceğini de zannetmiyorum" dedi.

EBSO üyelerine müzakere sürecinde sektörler ve firmalar bazında nelerle karşılaşabilecekleri ve ne tür çalışmalar yapmaları gerektiği konusunda bilgiler veren Çelebi, yabancı firmaların bu süreçte Türk firmaları ile Türkiye'de aynı rekabet şartlarına sahip olacaklarını ve firmaların şimdiden bu duruma hazır olmaları gerektiğini anlattı. Müzakere sürecinin başlaması ile Türkiye'ye büyük ölçekte yabancı sermaye girişi beklediğini ifade eden Çelebi, "Polonya'da, Macaristan'da öyle oldu. Macaristan'a müzakere sürecinden önce yıllık 800 milyon dolar yabancı sermaye girerken, yaklaşık 10 yıllık müzakere sürecinde ülkeye 40 milyar dolar yabancı sermaye girmiş. Türkiye'ye şu anda yılda 1 milyar dolar yabancı sermaye giriyor, bunun müzakere sürecinde 4-5 kat arttığını düşünürsek, müzakere sürecinin Türkiye'ye nasıl bir olumlu etki yapabileceğini anlarız" dedi.

Müzakere sürecinde sanayi firmalarının bünyelerinde belki de birer AB ile uyum birimi oluşturması gerekebileceğini de ifade eden Çelebi, "Bu birimler günlük olarak AB resmi gazetesini okuyarak, şirketlerinin yapılanmalarını şekillendirecekler ve AB ile uyumunu sağlayacaklar" diye konuştu.

Işın Çelebi, sunumun ardından üyelerin sorularını cevaplandırırken, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Salih Esen de Çelebi'ye bir plaket verdi.

En Çok Aranan Haberler