EBSO Toplantı Salonu'nda konuyla ilgili konuşan Başkan Salih Esen, yaşanılan ekonomik krizlerin temelinde, yıllardır biriken iktisadi ve siyasi sorunların yattığını belirttti. Esen, bu sorunların çözümüne katkıda bulunmak için iki yasa önerisi hazırladıklarını kaydetti. Türkiye'nin işsizlik, kayıt dışı ekonomi, özelleştirme, vergi gibi dev sorunları çözebilecek, radikal kararlar almaktan çekinmeyecek istikrarlı hükümetler ile güçlü muhalefetlere ihtiyacı olduğunu dile getiren Esen, "Sadece Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle yönetilebilir bir demokrasiye kavuşulamaz. Bunun bilincinde olan odamız, geçmişte yaşanan çekişmelere son verecek bir hükümet sistemi arayışını da gündeme getirecektir" dedi.
Daha sonra söz alan EBSO Siyasi ve Sosyal Güvenlik İşler Komitesi Başkanı Mehmet Refik Soyer ise hazırladıkları Siyasi Partiler ve Seçim Yasası önerileri hakkında bilgi verdi. Siyasi Partiler Yasası'nda üye kayıtları ile ilgili maddenin değiştirilmesi ve üyeliğin fiilen yapılması şartı getirilmesini isteyen Soyer, teşkilatlanma ile ilgili hususların düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek, "Siyasi partilerin öğrenim yuvaları yok. Her kademede çalışarak parti içinde yükselmeleri gerek ama asansörle çıkar gibi kademe atlıyorlar. TBMM'yi görmemiş, nasıl davranacağını bilmeyenler milletvekili seçilebiliyor ve iki yılı bu konuları öğrenerek geçiriyorlar. Parti kongreleri yerine il ve ilçelerde parti meclisleri yapılmalı ve partilere yapılan yardımlar il ve ilçe teşkilatlarına bir sistem içinde dağıtılmalı. Bizim hazırladığımız yasa önerisinde bu konulara değiniyoruz" diye konuştu.
Seçim Kanunu önerisinde de istikrar için yüzde 10 barajını uygun bulduklarını, adaletli temsili sağlayabilmek için 550 milletvekilinden 50'sinin seçim çevresinin Türkiye geneli olması gerektiğini kaydeden Soyer, "Sonuç olarak yüzde 2 kontenjan ve yüzde 10 ülke barajlı, daraltılmış bölgeli, tek turlu, birleşik listeli seçim sistemini öneriyoruz" dedi.
Kaynak: İHA