YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ecdadın Sandıktan Çıkan Emanetleri Geleceğe Taşınacak

Bursa'nın büyük evliyalarından Muhammed Üftade Hazretlerinden geriye kalan yok olmaya yüz tutmuş yadigarlar, özel yöntemlerle...

Ecdadın Sandıktan Çıkan Emanetleri Geleceğe Taşınacak

Bursa'nın büyük evliyalarından Muhammed Üftade Hazretlerinden geriye kalan yok olmaya yüz tutmuş yadigarlar, özel yöntemlerle restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılacak.

500 yıllık dergahta iki sandıkta saklanan Üftade Hazretlerine ait kaftan, seccade, pantolon, takke, sikkeler, makam ve çile kemerleri, asa, tekkeye ait orijinal malzemeler, Kabe-i şerif örtüsü, ipek ve kadife duvar levhaları gün yüzüne çıkarıldı. Tarihi eserlerin Üftade Tekkesi'nde sergileneceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bu, alanında Türkiye'de yapılan en geniş restorasyon çalışması olarak kayıtlara geçti" dedi.

Uludağ eteklerindeki Üftade Dergahı, Camii ve Çilehanesi'ni restore eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, buradaki iki sandıkta saklanan 500 yıllık değerli eşyaları da tamirden geçirmeye başladı. Restorasyonu yapan güzel sanatlar uzmanları, depodan çıkan sandıklarda güvelerin yediği çok kıymetli emanetleri özel doğal temizleme yöntemleriyle elden geçirdi. Parçalanmış olarak sandıktan çıkarılan kutsal emanetler tek tek incelenerek, müze ortamında sergilenecek hale getirildi.

Bursa'nın manevi şahsiyetlerinden Muhammed Üftade Hazretlerine ait eserler tarih meraklılarına sunulacak. Restore edildikten sonra dergahta sergilenecek eserler, o dönemin hayat tarzını bire bir yansıtacak. Bir sandığın içine atılan 500 yıllık eserler nakış nakış işlenerek orijinal hale getirildi. Kadıyken ciğer satmasıyla ünlenen Aziz Mahmut Hüdai Hazretlerinin ciğer sopaları da tamir edildi.

ÖZEL TEKNİKLER KULLANILDI

Büyükşehir Belediyesi'nin özel laboratuvarında restore edilen eserler güzel sanat uzmanları tarafından tek tek incelenip fotoğraflandı. Desenler kağıtlara çıkarılarak arşivlendi ve objelerin üzerindeki motif ve elektronik ortama aktarıldı. Fiziki temizlemeler, ayıklamalar yapılarak eksikleri giderilen eserler 500 yıl önceki tarihi ayrıntılarıyla bugüne taşıdı. Dönemin kıyafet sistemine kadar her şeyi ortaya çıkaran eserler ecdada layık bir şekilde sergilenecek.

Üftade Tekkesi ve Üftade Hazretlerinin eserleri Merinos AKKM'de bulunan Yıldırım Gürses Sergi Salonu'nda basına tanıtıldı. Eserlerin manevi değerinin yüksek olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, özel laboratuvarda kıymetli emanetlerin restorasyonun yapıldığını ifade etti. Tarihi eşyaların onararak tekrar gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Altepe, "56-57'ye yakın eşya var. Üzerinde yılların getirdiği ağırlıklar, kirlilikler alındı. Bu eşyalar perişan haldeydi. Bugüne kadar değişik ellerden geçen ve koruması sağlanamamış eşyalardı. Bütün bu serüvenin bir arada görüleceği eşyalar silsilesi oluşturuldu. Buradaki eşyalar ilk defa halkımızın önüne çıkacak" ifadelerini kullandı.

Başkan Altepe, Üftade Dergahı'nın 2 ay içinde restorasyonunu tamamlayacaklarını söyledi. Altepe, restorasyonun ardından eşyaların dergahta sergileneceğini vurguladı.

MANEVİ RUHU YAŞAYACAKLAR

Aziz Mahmud Hüdayi Hazretlerine atfedilen ciğer sopalarının tekrar günümüze kazandırıldığını ifade eden Altepe, restorasyon çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Üftade Hazretlerinin ona ciğer sattırarak nefsini terbiye ettirdiği sazdan yapılan sopalar vardı. Bu eşyaları herkes görebilecek. Üftade Tekkesi'nden getirilen iki sandık içinde birbirine karışmış çok objemiz vardı. Özellikle tekstil eşyaları hiç bakım görmedi. Geçen zamanlar içinde parçalanma sürecine girdi. Bunları özenli bir şekilde tek tek ayırdık. İzleyiciler bundan sonra bu manevi havayı tekrar yaşayacak. Sandıkların arasında sadece kaftanlar yok. Tekkenin günlük kullanım eşyalarından olan çömlekler de buradaki eserlerden birisidir. Osmanlı dönemlerine ait olduğunu düşündüğümüz çömleklerin durumu çok kötüydü. Biz kompozisyon halinde vitrinlerde yer alarak bunları teşhir edeceğiz."

TARİHİ EŞYALARA GÜVENLİ VİTRİN

Peygamber Efendimizin hırka-i şerifini restore eden güzel sanatlar uzmanı Levent İnan, 8-9 ayda eşyaların orijinal hale getirilerek elektronik vitrinlere yerleştirildiğini söyledi. Vitrin sayesinde eserlerin yıpranmayacağını kaydeden İnan, "Bu çalışmada biz eşyaları, aslına uygun tutmaya çalıştık. Bir şey ilave etmedik ve örmedik. Bir kumaşla birbirine bağlamadık. Yaptığımız bütün işlem o eserin onarımı ve temizlenmesidir. Neredeyse yırtılacak olan malzemeleri sağlamlaştırdık. Tahta kuruları, güvelere ve mikro organizmalara karşı özel vitrinlerimiz var. Bu vitrinlerde eşyaları sergileyeceğiz. Biz manevi bekçileriz. Eserlerimiz şu anda sergilenecek hale geldi" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler