Başbakan Bülent Ecevit, Filistin-İsrail gerginliğine ilişkin olarak Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile yaptığı değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Filistinlilerin saldırılara maruz kaldığını belirten Başbakan Ecevit, "Çok üzücü gelişmeler oluyor ve olabilecektir" diye konuştu. Yaser Arafat'la bir telefon görüşmesi yaptığını kaydeden Ecevit, Arafat'ın yiyecek ve su ihtiyacını bile karşılamakta güçlük çektiğini, bütün dünyayla irtibatının kesildiğini söyledi.
Terörist grupların İsrail'e karşı eylemlerinin sürdüğünü belirten Ecevit, "Sayın Arafat'ın bunları önleyebilme olanakları ortadan kalkmış durumda. Otoritesini, yetkilerini kullanamıyor. Bu durumda İsrail ile Filistin arasında barış sağlanması da büyük ölçüde ortadan kalkmış, zorlaşmış bulunuyor" dedi. İsrail makamlarıyla temasa geçeceklerini belirten Ecevit, ABD Başkanı George Bush'a da bir mektup göndereceğini ifade etti. Ecevit, "İsrail ve Filistin ile ilişkilerimiz çok iyi olduğu için gerekirse bir arabulucuk işlevini de üstlenmeye hazırız. Bunu da tabi ilgililere bildireceğiz" ifadelerini kullandı.
Ecevit, 'İsrail tarafı Arafat'tan kurtulmak mı istiyor?' sorusuna, "En azından Yaser Arafat'ı etkisiz duruma getirmek için girişimlerde bulunuyor İsrail makamları. Bu da bir uzlaşı olanağını büyük ölçüde ortadan kaldırmış bulunuyor" karşılığını verdi. Ecevit, Bush'a göndereceği mektupta Türkiye'nin arabulucuk yapma önerisinin yer alıp almayacağının sorulması üzerine, "Şu koşullarda arabulucuk görevi fazla iddialı da. Biz iki grup arasında ilişkileri daha etkili duruma getirebilmek için birçok şeyi yapabilecek durumdayız. Çünkü hem İsraillilerle, hem Filistinlilerle çok yakın ilişkilerimiz var" değerlendirmesinde bulundu.
Ecevit, gerekli temasların yapılacağını, bu temaslara Ariel Şaron'un da dahil olabileceğini söyledi.
Başbakan Ecevit, Türkiye'nin gerginliği azaltmak için neler yapabileceğinin sorulması üzerine, "Öteden beri biz diyoruz ki iki grubun da Türkiye'ye güveni var. Biz onları Türkiye'de biraraya getirmek isteriz, bunun faydalı olacağını düşünoyoruz. İki taraf da bunu kabul ediyor, ama nedense bu konudaki girişimler etkili duruma gelmiyor" dedi. Ecevit, Türkiye'nin İsrail'deki büyükelçisini Arafat'la görüşmek üzere Ramallah'a gönderme kararı aldıklarını, ancak büyükelçinin Arafat'a ulaşamadığını ifade etti.
Başbakan Ecevit, Irak konusunda yeni bir gelişme yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine, bu konuyla ilgili ABD yönetimi ile temasların sürdürüldüğünü hatırlatarak, "Irak'ta savaşa dönüşmeyecek bir girişimin olması bekleniyor. Biz bunun hiçbir şekilde bir savaşa dönüşmemesini istiyoruz" diye konuştu.