HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ecevit'in '1 Ekim' genelgesi delindi

ANKARA (İHA) - Başbakan Bülent Ecevit'in en geç 1 Ekim tarihine kadar çıkarılmasını istediği, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yapılacak mevzuat değişikliklerine ilişkin tüzük ve yönetmeliklerden, ana dilde yayın ve cemaat vakıflarının mal edinmelerine ilişkin yönetmelik hala çıkarılamadı.

Başbakan Bülent Ecevit, 17 Eylül 2002 tarihinde yayımladığı bir genelge ile Avrupa Birliği (AB) müktesebatının üstlenilmesine ilişkin Türkiye Ulusal Programı'nın uygulanması ve Kopenhag Siyasi Kriterleri'ne uyum amacı ile 4771 sayılı Kanun'a istinaden çıkarılması öngörülen uygulama yönetmeliklerinin 1 Ekim 2002 tarihine kadar Başbakanlık'a sevk edilmesini istedi.

İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Ali Doğan başkanlığında yapılan toplantılar ve ilgili kuruluşlar tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, uyum yasalarına ilişkin tüzük ve yönetmeliklerin büyük bir bölümü çıkarıldı. Bu kapsamda çalışmaların Adalet Bakanlığı bölümü tamamlandı. Henüz yasalaşmamış olan tasarıların bir kısmı Başbakanlık'a gönderilirken, bir kısmı da TBMM'de bekliyor.

İçişleri Bakanlığı, Dernekler Daire Başkanlığı'nın kuruluş, çalışma şekli ve denetleme esas ve usullerine ilişkin yönetmelik ile toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili
yönetmelik hazırladı. Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'ndeki değişiklikler tamamlandı.

ECEVİT'İN GENELGESİNİ DELEN YÖNETMELİKLER Başbakan Bülent Ecevit'in yayımladığı genelge ile 1 Ekim'e kadar çıkarılmasını isteği yönetmeliklerden ikisi bu tarihe yetişmedi. İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından hazırlanan Cemaat Vakıflarının Mal Edinmeleri ve Bunlar Üzerinde Tasarrufta Bulunmaları Hakkında Yönetmelik ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapılması önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin yönetmelik henüz çıkarılamadı.

Devlet Bakanı Ali Doğan tarafından hazırlanan yönetmeliğe, hükümet ortağı MHP'den ve MGK'dan 'cemaat vakıfları' tanımlamasının 'azınlık vakıfları' olarak ifade edilmesi yönünde itiraz gelirken, Başbakanlık'a sevk edilen yönetmeliğe ilişkin çalışmalar, itirazlar noktasında tıkandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından hazırlanan, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapılmasının önündeki hukuki engellerin kaldırılması yönündeki çalışmalar ise henüz tamamlandı. Bu konuda da MGK'nın, yayınların TRT'den değil, özel kanallardan yapılması yönünde itirazı bulunduğu ve bu nedenle çalışmaların tıkandığı belirtiliyor.

En Çok Aranan Haberler