ANKARA (İHA) - Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan, DSP'de yaşanan istifaların ardından gündeme gelecek hükümet senaryolarının Başbakan Bülent Ecevit'in tavrına göre netleşeceğini söyledi.
SP Başkanlık Divanı, Genel Başkan Recai Kutan başkanlığında toplandı. Parti Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kutan, DSP'de yaşanan istifaları değerlendirdi. DSP'de ciddi anlamda bir erime başladığını kaydeden Kutan, partinin ikiye bölünmüş durumda olduğunu söyledi. İstifaların nereye kadar devam edeceğinin bugün belli olacağını ifade eden Kutan, "Ancak Türkiye'nin parlamentoda temsil edilen partiler içerisinde en büyüğü olan DSP neredeyse geri plana düşen partilerden birisi haline geliyor. Merakla bekliyoruz" diye konuştu.
Bir gazetecinin 'Bu durum Ecevit'in istifasını gerektirir mi?' yönündeki sorusu üzerine Kutan, "Getirebilir de. Bu sayın Ecevit'in arzusuna bağlı. O istifa etmediği sürece ancak Meclis tarafından düşürülme ve yahut da Cumhurbaşkanı'nın müdahale etmesiyle mümkündür. Dolayısıyla sayın Ecevit'in nasıl tavır takınacağını bir iki günde göreceğiz" değerlendirmesini yaptı.
'ÖNCE SPK VE SEÇİM YASASI SONRA ERKEN SEÇİM' Kutan, 'SP ve AK Parti destekli, ANAP-DYP ve Özkan'cılar azınlık hükümeti formülü gündemde. Seçime kadar böyle bir formüle SP destek sağlar mı?' şeklindeki bir soruya da, "Tabi çok erken değerlendirilmesi zor olan tekliflerdir. O kadar çok senaryo ortada dolaşıyor ki, bakalım bir iki gün içerisinde durum açıklığa kavuşsun. Ancak biz SP olarak şunun altını özellikle çiziyoruz. Bir erken seçimin şartları çok eski günlerden beri ortaya çıkmıştır. Bir erken seçim olmalı. Ancak mühim olan nasıl bir Seçim Yasası ile seçime gidilecek. Birden bire bir seçim lafı ortaya çıktı. Neredeyse bir iki yıldan beri siyasi partilerin ittifakla ifade ettiği Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası değiştirilmelidir sözü unutturulmak isteniyor. Hakikaten bu seçimden iyi bir netice almak istiyorsak yeni bir seçim kanunu ile bu olmalıdır" karşılığını verdi. Kutan, Türkiye'nin ihtiyacının sadece seçim olmadığını, AB ile ilişkilerin de en iyi şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, AB'nin gözardı edilmeye başladığını savundu. "Bir erken seçim olmalıdır. Ancak Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nda bir değişiklik yapılmalıdır" diyen Kutan, seçimden önce AB ile ilgili değişikliklerin Meclis tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Kutan, bunun zamanla itibarıyla mümkün olduğunu kaydetti.
'YILMAZ'IN ÖNERİSİ SENARYO'
Bunun enine boyuna incelenmesi ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın 'TBMM Ağustos'ta toplansın, seçimler Eylül sonunda olsun' önerisini de yorumlayan Kutan, bunun bir senaryodan ibaret olduğunu ifade etti. Kutan, "Bunun enine boyuna incelenmesi lazım. Özellikle zamanlama bakımından. Bu teklifi çok da uzun boylu etüt edilerek ortaya koyulmuş bir teklif olarak değerlendirmiyoruz" dedi. Kutan, bir gazetecinin 'Seçime kadar Başbakan adayınız kim?' yönündeki sorusunu da, "Şu anda hiçbir şey söyleyemem. Şu anda bir başbakan var. O istifa etmedikten sonra kim başbakan olsun o hususta bir teklifte bulunamam" diye cevapladı.
'ERBAKAN ADAY OLMASA DA BİZİM İÇİN ÇALIŞIR' Kutan son olarak, 'Erbakan'ın siyasi yasağının devam etmesi SP'yi seçimlerde nasıl etkiler' şeklindeki bir soru üzerine ise şunları söyledi: "Biz meseleye sayın Erbakan'ın şahsı olarak bakıyoruz. Erbakan, bize göre Türkiye siyaseti için çok gerekli bir isimdir. Onun parlamentoda olmasını canı gönülden arzu ederiz. Olmaması halinde gayet tabi bu parti elinden gelen tüm gayreti gösterir. Kaldı ki, sayın Erbakan herhalde aday da olmasa milli görüş hareketinin başarısı için elinden gelen bütün gayreti gösterecektir".