ABD'nin Irak'a müdahale olasılığının tartışıldığı şu günlerde, Başbakan Bülent Ecevit'in Ortadoğu konusundaki ilk ciddi araştırmasını Harvard Üniversitesi'nin Ortadoğu Enstitüsü'nde yaptığı ortaya çıktı. İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı olduğu dönemde ABD ile 27 Aralık 1949'da "Türkiye ve ABD Hükümetleri Arasında Eğitim Komisyonu Kuruluması Hakkında Anlaşma" imzalandı. Bu anlaşmadan sonra ABD'ye davet edilen ilk gazeteci Bülent Ecevit oldu.
Ecevit, Ankara'daki Amerikan Haberler Merkezi'nin 'Eğitim Mübadele Programı' çerçevesinde yaptığı daveti kabul etti ve 1954 yılının Ekim ayında Amerika'ya gitti. Ecevit, Kuzey Carolina'daki tütün kenti Winston-Salem'de yayın yapan ve kentin adını taşıyan Winston-Salem Journal'da staj gördü. Üç aylık çalışmadan sonra 30 gün süreyle ABD'nin değişik yörelerini dolaştı ve Boston'da 20 gün kalarak, ünlü Harvard Üniversitesi'nin Ortadoğu Enstütüsü'nde Ortadoğu'nun bölgesel sorunlarını inceledi ve daha sonra yurda döndü.
Ecevit, Mayıs 1957'de bir yıllığına bir kez daha ABD'ye gitti. Bu kez bursu veren, ABD Başkanı Eisenhower'a Türkiye için "oltaya yakalanmış balığın yeme ihtiyacı yoktur" diye mektup yazan ve ulusal bağımsızlık hareketlerine karşıtlığıyla tanınan Nelson Aldrich Rockefeller'ın kurduğu Rockfeller Vakfı'ydı. Ecevit, Harvard Üniversitesi'nde "Osmanlı Siyasi Tarihi" konusunda incelemeler yapacak ve Uluslararası Basın Enstitüsü'nün New York'ta düzenlediği seminere katılacaktı. Ecevit, çalışmalarını 6 ay sürdürdü. Ancak burs süresi dolmadan 27 Ekim 1957'de seçimlere katılmak için Türkiye'ye çağrıldı. Özel eğitim burslarından yararlanan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 1954 yılında kurulan Dwight D. Eisenhower Vakfı'nın burs verdiği ilk yabancı oldu.