HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Economist AKP'nin kapatma davasını yorumladı

LONDRA (İHA) - BBC'nin Türkçe internet sitesi http://www.bbc.co.uk/turkish'te yer alan basın özetlerine göre Economist Dergisi, AK Parti'ye yönelik kapatma davasına ilişkin bir yoruma yer veriyor. Economist dergisi bugün yayınlanan sayısında Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi'ne yönelik açılan kapatma davasını ele alma kararına ilişkin bir yoruma yer veriyor.

Economist'in yorumu özetle şöyle: "Modern bir demokraside bir mahkemenin beş yılı aşkın süredir hükümette yer alan ve daha dokuz ay önce yeniden seçilmiş bir siyasi partiyi yasaklayabileceği düşüncesi tuhaf görünüyor. Ama Türkiye'de bu gerçekleşebilir." "AK Parti'nin selefi Refah Partisi 10 yıl önce yasaklanmıştı. Ancak şimdi durum 1997-98'den farklı." "AK Parti Refah Partisi'ne göre daha ölçülü. Refah Partisi çalkantılı bir koalisyonun içindeydi, AK Parti'nin ise parlamentoda büyük bir çoğunluğu var.

Dahası savaş zamanından bu yana Türkiye'nin en iyi hükümetini oluşturdular." "Türk seçmenlerin Erdoğan'ı ve AK Parti'yi büyük farkla yeniden seçmesi şaşırtıcı değil. Ancak parti, ordunun ve laiklerin gazabına uğradı." "Ordu, eğer hükümet yeni bir anayasa hazırlama planlarını hayata geçirirse, ayrıcalıklı statüsünü kaybetmekten korkuyor." "Laikler ise AK Parti yönetiminin, ülkeyi bir şeriat hukukuna sahip bir İslam cumhuriyetine çevirmesinden kaygılı." "Son olarak, hükümetin üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılması planına büyük tepki göstermişlerdi."

"DEMOKRASİ LAİKLİKTEN ÖNCE GELİR" Economist dergisi yorumun devamında ise Başbakan Erdoğan'ın partisinin kapatılması riskine karşı ne yapması gerektiği sorusunu ele alıyor. "Atatürk'ün laik geleneğinin Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkede liberal demokrasiyi korumanın en iyi yolu olduğu anlaşıldı. Bu gelenek korunmaya değer." "Ancak Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül, bu ilkeye sadık olduklarını açıkça vurgulamış durumda." "Sadece on yıl önce uygulanmaya başlayan türban yasağının kalkmasının şeriat hukukunu getireceğini iddia etmek de absürd." "Dahası, AKP'nin olası AB üyeliği için yapma sözü verdiği, yeni Anayasa'yı da içeren reformlar da bir İslam cumhuriyetinin kurulmasını imkansız kılacaktır."

"Ancak tüm bunlar orduyu ve laikleri yatıştırmaya yetmiyor." "Peki kapatma davası başarılı olacak mı? Dava açıkça haklılıktan yoksun olduğuna göre, aklı başında bir mahkeme bu davayı düşürürdü." "Maalesef, Mayıs ayında Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesini engelleme kararında da görüldüğü gibi Anayasa mahkemesinin kendisi de katı laik sistemin bir parçası". "Uzayan bu krizi bitirmek için Erdoğan şimdi anayasayı değiştirme ve barışçı siyasi partilerin kapatılmasını daha da güçleştirme planını hayata geçirmeli." "Demokrasinin laiklikten önce geldiğini ilk ve son kez gösterebilirse, Türkiye gerçekten modern bir Avrupa ülkesi olacaktır."

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU Financial Times gazetesi de Standart and Poors kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin kredi görünümünü negatife çevirme kararı almasını sayfalarına taşıyor: "Türkiye'nin siyasi istikrarsızlığı küresel kredi sıkışıklığı ile birleşince, ülkenin kredibilitesi darbe aldı. Bu gelişme bir haftadır yatırımcılar ve Ankara hükümeti açısından gelen kötü haberleri izliyor." "Standard and Poors'un sürpriz bir kararla Türkiye'nin görünümünü istikrarlıdan negatife çevirmesi, bu yıl içinde ülke notunun
artabileceği beklentisini de noktalamış oldu."

Financial Times'da Bükreş'te bugün sona erecek olan NATO zirvesine ilişkin haberin başlığı ise: "Avrupa, füze planını onayladı"

"NATO'nun Avrupalı liderleri ABD'nin Avrupa'da bir füze savunma sistemi kurma planına destek verdi. Başkan George Bush'un eli de Rusya lideri Putin ile haftasonu yapacağı görüşme öncesinde güçlenmiş oldu." "Bükreş'te liderler sistemin mevcut Amerikan planlarının kapsamadığı Türkiye ve Balkanlara da genişletilmesini kararlaştırdı."

LOKMACI KAPISI'NIN AÇILMASI Kıbrıs'ta bölünmüş başkent Lefkoşa'da tarihi çarşıyı ayıran Lokmacı Kapısı'nın dün açılması, pek çok gazetede geniş biçimde işleniyor. Independent gazetesi "Köprülerin eşiğindeki Kıbrıs, Avrupa'daki son siyasi bölünmüşlük mü?" diye soruyor.

"Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'ın, halkını adanın birleşmesine ikna etme gücü var. Ancak adadaki iki halk arasındaki düşmanlık çok eskiye dayanıyor. Kuşkular yeniden su yüzüne çıkabilir." "Rumlar merkezi bir devlete dayalı çözüm ısrarından vazgeçmeye hazır olabilirler. Ancak iki tarafın da bölünmüşlüğün adanın geleceği açısından daha güvenli bir seçenek olduğuna inanmak için gerekçeleri var." "Kıbrıslı Türkler'in Ledra Caddesi'ndeki geçişi açarak Rumlara olumlu bir adım atması, olacakların bir işareti. Ancak AB ve BM'in müzakereleri rayında tutma konusunda yetersiz bir enerji ve hayal gücü ile hareket etmesi riski var."

İngiliz basınında bu sabah ele alınan başlıca ortak haberlerden biri de şiddet eylemleri hazırlığında olmakla suçlanan bir grup Müslüman İngiliz'in yargılandığı dava. Daily Telegraph'ta haber manşette. "İngiliz intihar bombacıları uçakları havada patlatmayı tasarlamış." "Dün mahkemede yapılan açıklamaya göre Müslüman İngilizlerden oluşan çete, Atlantik ötesi uçuş yapan en az yedi yolcu uçağında 18 intihar bombası patlatarak emsali neredeyse hiç görülmemiş bir ölçekte katliama yol açmayı tasarlamışlar."

"Taşıdıkları sıvı patlayıcılar da içecek görünümü altında gizlenecekmiş. Tutuklu 8 kişi de haklarındaki iddiaları reddediyor." "Ağustos 2006'daki tutuklamalar İngiltere'deki havaalanlarefeürürdü." "Maalesef, Mayında güvenlik önlemlerinin ciddi ölçüde artmasına ve hala süren el bagajlarında sıvı madde taş görüldüğü gibi Anayasa mahkemesinin kendisi de ıma kısıtlamalarına yol açmıştı."

Financial Times gazetesi bu sabah ülkede emlak kredi pazarında yaşanan sıkışıklığın, yeni faiz indirimi olasılığını artırdığını yazıyor. Aynı haber Times gazetesinde de geniş biçimde işlenmiş: "İngiltere Merkez Bankası'nın araştırmasına göre, emlak kredi kuruluşları, önümüzdeki üç ay boyunca tüketicilere ve şirketlere verdikleri kredileri azaltmayı, dosya masraflarını artırmayı, depozito miktarı gibi bazı koşulları da ağırlaştırmayı planlıyor." "Bankanın bu açıklamasının ardından, önümüzdeki hafta
İngiltere'de faiz oranlarının düşürüleceği beklentisi de arttı. Açıklama haftaya Perşembe günü yapılacak."

"FAİZ ORANI DÜŞEBİLİR" Guardian gazetesi de İngiltere Merkez Bankası'nın açıklamasını ve yankılarını geniş biçimde işliyor bu sabah. "Pek çok kişi şimdi Para Politikası Kurulu'nun haftaya 25 baz puanlık bir indirimle, faizi yüzde 5'e indirmesini bekliyor." "Ekonomistlerin çoğu da İngiltere'de arka arkaya gelen faiz indirimlerinin sürmesini bekliyor. Hatta bazıları önümüzdeki yıl faizin yüzde 3,5 gibi bir düzeye inmesini bekliyor."

Guardian'da yer alan İnternet dünyasına ilişkin bir haberin başlığı: "Sübyancıların İnternet kullanımına engel." "İngiltere İçişleri Bakanı bugün İnternet'te gezinen çocukların güvenliğini artırma amaçlı planlarını açıklayacak." "Bunların arasında sosyalleşme ağlarını kullanan hüküm giymiş pedofillere ilişkin hapis cezaları da yer alıyor." "Buna göre pedofiller polise e-posta adreslerini verecek. Eğer bu adresi MySpace, Bebo ya da Facebook gibi bir siteye kaydolmak için kullanırlarsa beş yıla kadar hapis cezası alabilecekler." "Kayıtlarda bu yasanın kapsamına girecek 30 bin pedofil yer alıyor." "Ancak her isteyen birkaç dakika içinde yeni bir e-posta adresi oluşturabileceğine göre pratikte bu yasanın nasıl uygulanacağı merak konusu."

En Çok Aranan Haberler