Dergi bu haftaki sayısında İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını birkaç yazıda değerlendirdi.
İsrail’in saldırısının büyük bir öfkeye yol açtığı, baskını ortaya çıkaran koşulların bulanık olduğu belirtilen yazıda, soruşturma başlatılmasına rağmen bu belirsizliğin açıklığa kavuşmayabileceği yorumu yapıldı. Dünyanın, "İsrail’in kolayca şiddete başvurduğu" izlenimi edindiğini belirten Economist, bu durumun da İsrail’i yalnızlaşmaya doğru ittiğini kaydetti.
Economist, İsrail’in, filonun Gazze’ye ulaşmayı engelleme isteğinin "anlaşılabilir" olduğunu ancak güvenli bir operasyon yürütme sorumluluğu taşıması gerektiğini yazdı.
Ölümlerle sonuçlanan trajedinin, Gazze’ye yönelik abluka, İsrail’in artan yalnızlığı ve Orta Doğu’da barışa uzanan yol gibi konularda daha derin soruları da beraberinde getirdiği belirtilen makalede, "Filistinlileri hapsetmeyi amaçlayan politika, gardiyanını kuşatır hale geldi" denildi.
Makalede, "Gazze’ye yönelik gaddar abluka başarısızlığa uğradı.
Gazzeliler büyük acı çekti ancak boyun eğmedi. Hamas’ı boğmak ve devirmek mümkün olmadı. Esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması sağlanamadı.
Mısır’dan tüneller yardımıyla silah ve roket sokulmaya devam ediliyor." ifadelerine yer verildi.
"ABD’NİN İSRAİL’E DESTEĞİ ARTIK KOŞULSUZ DEĞİL"
Gazze’ye yönelik ablukanın, sadece Arap ve Müslüman dünyasında değil Avrupa’da da İsrail’e yönelik nefreti beslediği belirtilen makalede, "İsrail’in, Gazze’yi izole etmeye çalışırken, restoranları bombalayan Hamas gibi bir örgütten daha kötü duruma düşmesi ürkütücü" yorumu yapıldı.
ABD yönetiminde de İsrail’e bakışın değişmekte olduğu vurgulanan makalede, "Destek sürüyor ancak artık koşulsuz değil" denildi. Özellikle Demokrat Parti içinde bu konuda ayrışma yaşandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Kasım ayında ara seçimler yapılacak ve Demokratların yenilgiye uğraması bekleniyor. Dolayısıyla Obama böyle bir dönemde İsrail ile münakaşaya girmek istemeyecektir. Bununla birlikte iç siyasetin etkisini abartmamak gerek. Obama yardım filosu gerginliğinden önce de, İsrail’in artık ABD’nin desteğini cepte sayamayacağını söylüyordu. Obama, ülkesinin Filistin sorununa iki devletli bir çözüm bulması gerektiğine ve bulabileceğine inanıyor."
TÜRKİYE-İSRAİL
Türkiye-İsrail ilişkilerine de yer verilen Economist’in ayrı bir makalesinde, "Türkiye’nin Başbakanı İsrail’e çıkışmayı seviyor ancak bu sefer olaylar çok ileriye gitti" denildi.
Dergi, Mustafa Kemal Atatürk’ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünün uluslararası anlaşmazlıklara düşmemek olarak Türkiye’de hükümetler tarafından uygulandığını ancak İsrail’in Gazze’ye yardım götüren filoya saldırısının, "Türkiye’yi Orta Doğu’daki bataklığa ittiği" yorumunu yaptı.
Economist, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a destek verenlerin, "İsrail’in Türkiye’ye, Türkiye’nin İsrail’e olduğundan daha çok ihtiyaç duyduğunu, Afganistan ve Irak savaşları dolayısıyla ABD’nin de Türkiye’ye bağlı olduğunu düşündüğünü" kaydetti. Dergi, İsrail’in bir Türk gemisine saldırmasının asıl nedeninin ise, Erdoğan’ın İran’a yönelik yaptırımları önlemek istemesi olduğunun düşünüldüğünü de yazdı.