HABER

Eczacıbaşı'ndan uyarı

İSTANBUL (İHA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanlar Konseyi üyesi Bülent Eczacıbaşı fikri mülkiyet ve veri koruma konusunda Avrupa Birliği'ne (AB) zamansız ve fazla taviz verildiğini belirterek, "Jenerik ilaç sanayimiz ortadan kalkabilir. Devlete 1 milyar dolar yük binebilir" dedi.

TRT 2'de yayınlanan, gazeteci-yazar Zeynep Göğüş'ün sunduğu Avrupa haber-belgesel programına katılan TÜSİAD Başkanlar Konseyi üyesi, işadamı Bülent Eczacıbaşı,Avrupa Birliği'ne tam destek verdiğini belirterek, "Ancak Fikri Mülkiyet Hakları konusunda Avrupa Birliği'ne zamanından önce ve gereğinden fazla taahhütler altına imza atıldı. Bu konularda Türkiye başka ülkelerin zamanında vermediği taahhütleri vermiştir. Gümrük Birliği müzakereleri sırasında sürpriz olarak verilen tavizler kapsamında sanayiye bir yük getirmiştir. Bunların yeniden müzakereye açılmasında yarar görüyoruz. Bunların devletin ilaç harcamalarında çok büyük artışlar meydana getireceğini düşünüyoruz. Yaklaşık 1 milyar dolar devlete yük binebilir. Jenerik ilaç sanayimiz çok büyük ölçüde ortadan kalkar" diye konuştu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne vereceği taahhütler konusunda çok dikkatli olması gerektiğini belirten Eczacıbaşı, Türk ve yabancı firmalar arasında ciddi fikir farklılıkları olduğunu da vurguladı ve "Bu konu aslında Türkiye'de ucuz ilaç politikası adı altında uygulamaya konulan konuyla da yakından ilgili" dedi.

Avrupa programında Zeynep Göğüş'ün yanısıra Emine Uşaklıgil, Yazgülü Aldoğan ve Şükran Soner'in de birer sorusunu da yanıtlayan Bülent Eczacıbaşı Emine Uşaklıgil'in sorduğu bir soru üzerine de, "Veri koruması konusunda Türkiye'nin gereğinden fazla ve erken taviz verdiğini düşünüyorum. Bu tavizler jenerik ilaç açısından sonuçları çok kötü olur. Jenerik ilaç sanayimizin ortadan kalkmasına, ilaç sanayisinin tamamen yabancı ülkelerin kontrolüne girmesine yol açar. Yılda 1 milyar dolar civarında bir artışa da neden de olur. Tasarruf çok önemli hale gelmişken böyle bir artışla karşı karşıya kalacağız. Böyle bir kural yok ama böyle bir eğilim var. Devletin daha ucuz ilaçların alımına yönelmesine karşı değiliz. Devletin tasarruf yapması lazım ancak bizde uygulandığı biçimin sakıncalı olduğunu düşünüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde her şey gözardı edilip, hekimin tercihi gözardı edilerek, "en ucuz ilaç" diye bir politika yok" dedi.

"CEBİMDE EURO OLMASINI İSTERDİM" Eczacıbaşı Göğüş'ün "Şu an cebinizde TL yerine Euro olmasını ister miydiniz?" şeklindeki sorusunu, "Cebimde Euro olmasını isterdim. Çünkü Avrupa Birliği parasal bütünleşmeyi sağladı ve tam bir ekonomik entegrasyona doğru gidiyor. Bu da Euro'nun üye olacak aday ülkeler tarafından da benimsenmesi demek" şeklinde cevaplandırdı.

Devlet adamlarının Avrupa Birliği hakkımızı söke söke almaları gerektiğini belirten Eczacıbaşı, "Avrupa bizi almaz iddiasına gelince, AB'de devlet adamları var. Ortalama Avrupa vatandaşı Türkiye'yi istemeyebilir, ama onlar Polonya'yı, Romanya'yı da istemezler. Çok önemli değil bunlar. Türkiye üyelik hakkına sahiptir" dedi. Eczacıbaşı, "AB'ye üye olma hakkı Türkiye'ye verildi. Türkiye'nin Avrupa'ya neler kazandırabileceğini görüyorlar. Bizim devlet adamlarımızdan beklediğimiz zaten bizi almazlar deyip boyunlarını bükmeleri değil herhalde. Bu bizim hakkımız olduğuna göre biz bu hakkımızı nasıl alırız diye düşünmeleri, söke söke almaya çalışmalarıdır" diyerek sektörde yaşadıkları tüm sorunlara karşın Avrupa Birliği'ne girmeyi desteklediğini de kaydetti.

En Çok Aranan Haberler