HABER

Eczacılar 'kapatma' eylemine hazırlanıyor

Eczacılar 'kapatma' eylemine hazırlanıyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca hazırlanan ve Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK'lıların sevksiz' özel veya üniversite hastanelerine gitmesine imkan tanıyan Sağlık Uygulama Tebliği'nin eczanelerde yeni bir kaos döneminin başlamasına neden olduğunu ileri sürdü. Saydan, uyarılarının dikkate alınmaması halinde 'kapatma' eylemi yapacaklarını söyledi.

Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, 15 Haziran 2007 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nin eczacılara yönelik birçok olumsuz taraflarının bulunduğunu kaydetti. Saydan, yürürlüğe giren yeni uygulama tebliğinin de eski yıllarda yayınlananlar gibi mesleki kuruluşların hiçbiriyle ortaklaşa hazırlanmadığını belirterek, tebliğin mevzuata aykırı bir şekilde eczacılarla protokol imzalanmadan yürürlüğe konulmasına tepki gösterdi. Uyulması istenen kuralları, geri ödeme şeklini, süresini ve tarafların haklarını düzenleyen, taraflar arasında mutabakat sağlandığına dair eczacılar ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında mutabakat sağlandığına dair imzalanmış bir protokolün bulunmadığını söyleyen Saydan, yeni tebliğin eczanelerde yeni bir kaos dönemi başlamasına neden olduğunu savundu.
Yeni tebliğle eczacıların kabul edemeyeceği uygulamaların, imzalanmış bir protokol olmaksızın hukuka aykırı bir şekilde hayata geçirildiğini anlatan TEİS Başkanı Saydan, "Eczacıların da imzalanacak protokolde eşit hak ve yükümlülükleri bulunması ve ortaklaşa belirlenen yükümlülükleri kabul etmiş olması gerekirken yeni tebliğ bu hükme aykırı, eczacıların aleyhine birçok düzenleme içeriyor" dedi. Saydan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Tebliğ, reçete kontrolünde hangi hata ve yanlışların kesinti sebebi olarak kabul edileceği belirtilmeden, eczane reçetelerini örnekleme yönteminin kapsamına sokmayı ve eczacıları bu yöntemi kabule zorluyor. Ayaktan tedavi kapsamında olan pahalı ilaçlara ait reçeteleri yatan hasta kapsamına sokarak özel hastanelerce karşılanmasını sağlayan ve bu sayede dağıtım kanalı ve eczacı karının özel hastanelere bırakılmasını, bu tedavilerde kullanılan ilaçların tüketiminde patlama yaşanmasını ve kamunun zarara uğramasına sebep olacak. Uygulama, reçetelere ilaç yazım ilkelerinde yapılan anlaşılması zor düzenlemelerle reçete kontrol birimlerinde aynı masada karşılıklı oturan kontrol elemanlarınca bile farklı yorumlanan düzenlemeleri sil baştan yeni bir bulmaca haline getiriyor. Özel hastanelerin ilaç ödemelerinde 15 günlük ödeme süresi ve önceliği tanınmasıyla sağlıkta tasarruf yapılacağını söyleyenlerin aksine, hastanın tetkik ve tahlillerini yapan, buna bağlı olarak tedavi planını belirleyip rapor çıkaran ve reçete eden yer ile ilaçları temin edip uygulayan yer aynı hastane olacağı için bu reçetelerin içerikleri, miktarları, hastalıkların gerçekliğiyle tedavinin gerekli olup olmadığının kontrolü mümkün olmaktan çıkacak. Bu tip tedavilerin sayısında ve maliyetinde kamunun karşılayamayacağı oranda büyük artış yaşanacak ve serbest eczanelerin geri ödemelerinin ucunu açık bırakacak. Bu düzenlemeler, eczacıların kabul edemeyeceği hukuka aykırı dayatmalardır. Eczacılar sağlık harcamalarında 'tasarruf' adı altında hukuka aykırı düzenlemelere uymaya mecbur bırakılmaktadır. Bu yaklaşım yanlıştır ve bu yanlıştan vazgeçilmesi gerekmektedir. TEİS olarak bu dayatmalara boyun eğmeyeceğiz. Bu sebeple, kendi gelecek planları uğruna eczacıların geleceğini tehdit eden düzenlemeleri sessiz sedasız kabul edip gidenlerin ardından, kalan meslek örgütü yöneticilerini aralarındaki koltuk hırs ve kavgalarını bir kenara bırakarak görevlerini yapmaya çağırıyor, mesleğin geleceğine yönelik tehditlere karşı acilen el ele ortak bir mücadele platformu oluşturarak, tabandan gelen 'kapatma eylemi' dahil tüm eylemlilik önerilerini gündeme taşımalarını istiyoruz. Aksi halde bu dayatmalara eczacıların daha fazla dayanma gücü kalmayacak, kapatma eylemine gerek kalmadan birer birer kepenk kapatacaklardır."

İHA

En Çok Aranan Haberler