YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eczacılardan ilaç firmalarına: Devletle bir an önce anlaşın

Eczacılar, devletin global bütçe uygulaması çerçevesinde ilaçtaki yüzde 32,5 olan indirimi yüzde 41’e çıkartmasını kabul...

Eczacılardan ilaç firmalarına: Devletle bir an önce anlaşın

Eczacılar, devletin global bütçe uygulaması çerçevesinde ilaçtaki yüzde 32,5 olan indirimi yüzde 41’e çıkartmasını kabul etmeyen ilaç üreticisi firmalara çağrı yaptı. İlaç satışlarıyla ilgili zarar ettiklerini dile getiren eczacılar, yaşananların sorumlusu olarak ilaç firmalarını gösterdi. Eczacılar, halkın mağdur olmaması için ilaç firmalarının devletle olan sorunlarını bir an önce çözmesini istiyor.
Sağlık Bakanlığı, 2009 yılında ilaç üreticisi firmalarla anlaşma yaptı. Yapılan Global Bütçe anlaşmasıyla sağlığa harcanan para ile ilgili bütçe kondu ve üç yıllığına imza atıldı. 2010-2011-2012 yıllarını kapsayan anlaşmayla ilaç ve sağlık giderleri için devlet yıllık 15 milyar lira sınır koydu. 15 milyarı aştığı zaman devlet, bunun farkını ilaç firmalarından tahsil edeceğini beyan etti. İlaç sanayisindeki firmalar bu anlaşmayı kabul etti. Devlet, anlaşma dönemlerinde 15 milyar lirayı aştığı için geri ödemeler aldı. Bu yıl da ilaçtaki indirim oranını Global Bütçe anlaşması çerçevesinde yüzde 32,5’ten yüzde 4,17'ye çıkardı. Bu indirim oranını kabul etmeyen ilaç firmaları, 17 Kasım'da başlatılan indirimi uygulamadı. Eski indirimi dikkate alarak satışlarını sürdüren firmalar, eczacıları zor durumda bıraktı.
Devletin sistemde yüzde 41 indirim yapması, firmaların bunu uygulamaması nedeniyle ilaçtaki farkı bir aydır eczacılar ödüyor. Sadece bir kutu kanser ilacında 600 liralık fark eczacıların cebinden çıkıyor. Bu gelişmeleri yakından takip eden eczacıların tepkisi ise ilaç firmalarına oldu. Devlet ile 3 yıllık global bütçe anlaşması imzalayan firmaların, devletle olan sorunundan dolayı kendilerinin mağdur olduğunu dile getiriyor. İlaç üretici firmaların devletle bir an önce görüşerek, eczacıların halkla karşı karşıya getirilmemesini talep ediyor.
Türk Eczacılar birliği Merkez Heyeti Üyesi Ahmet Özçavuşoğlu, yapılan son indirim nedeniyle ilaç üreticisi firmaların devletle restleşmesi olduğunu ifade etti. Üretici firmaların artık kendilerinin verebileceği bir şey olmadığını ve yüzde 41’lik indirimi kendilerine sorulmadan yapıldığını ileri sürdüklerini anlattı. Sağlık harcamalarının da 15 milyar lirayı geçmediği yönünde de tepkileri olduğunu söyledi. Özçavuşoğlu, ancak yapılan global bütçe anlaşmasına ilaç firmalarının imza koyduğunu da anımsatarak, şöyle konuştu: “İlaçtaki devletin uyguladığı indirim nedeniyle yaşanan restleşmenin bedelini biz eczacılar ödüyoruz. Çünkü firmalar, bize ilaç satışlarını yüzde 32,5 oranındaki indirimden yapıyor. Devlette yüzde 41’den işlemle ödeme yapıyor. Sonuçta aradaki yüzde 8’lik indirimin farkı eczacıların kasasından çıkıyor. Firmalara biz çözüm üretmesini istediğimizde, ilacı satmamamızı söylüyorlar. Bizim insan hayatı için ilacı satmama gibi lüksümüz olmadığını ve üretmeyerek kendilerinin tepki göstermesini söyledik. İlaç üretmeme gibi bir uygulamaya yapamayacaklarını ifade ettiler.”
Ahmet Özçavuşoğlu, restleşmedeki bedeli ödemek istemediklerini anlatarak, “Biz şamarı yiyen oluyoruz. O nedenle ilaç firmaları, devlette oturup konuşması gerekir. Devlete bu şartlarda ilaç satmayacaklarını beyan etmeliler. Üretici firmalar, ne bize ne de halka zor bir süreç yaşatmaya hakkı yok. O nedenle ilaç sektörünün yüzde 95 alıcısı durumunda olan devlette bir an önce anlaşması gerekir.” diye konuştu.
Eczaneler, 17 Kasım tarihinden itibaren stoklarında bulunan ilaçları sattı. Özellikle kanser gibi ciddi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan pahalı ilaçlar ise büyük sorun oluşturuyor. Kanser hastalarının kullandığı Nexavar adlı ilacın bir kutusu yüzde 41 indirimden sonra 4 bin 576 liraya satılmaya başlandı. Ancak firmalar yüzde 32,5’lik eski indirim oranından, yani 5 bin 236 liradan eczacılara ilacı satıyor. Aradaki fark ise şu an eczacının kasasına eksi olarak yansıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilaç firmalarına, eczacıların bu mağduriyetini gidererek, bugüne kadar satışlardaki ilaç farkının eczacıya ödenmesini istemişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler