HABER

Eczacılık Kanunu değiştirilecek

İZMİR (İHA) - Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, İzmir Eczacı Odası ile Türk Eczacıları Birliği tarafından İzmir'de düzenlenen "14 Mayıs Eczacılar Günü" konferansına katıldı. Bakan Akdağ, sektör temsilcilerinin sorunlarını dinledikten sonra yaptığı konuşmada, eskiyen ve ihtiyaçlara cevap vermeyen eczacılık yasasının, mutlaka değiştirileceğini söyledi.

İzmir Eczacılar Odası ev sahipliğinde, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Bakan Akdağ'ın yanısıra AK Parti Diyarbakır Milletvekili İrfan Rıza Yacızıoğlu, İzmir Sağlık İl Müdürü Levent B. Kıdak, Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Mehmet Domaç, İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ile çok sayıda eczacı katıldı.

Konferansta ilk konuşmayı yapan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaçla ilgili bir işin yapıldığı her yerde, mutlaka eczacının da olması gerektiğini belirterek, bu konuda yeni yasada düzenleme yapılmasını istedi. Eczacılık ile ilgili yasanın çok eski olduğunu da hatırlatan Sayılkan, bu yasanın mutlaka yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Sayılkan'ın ardından, aynı zamanda eczacı olan AK Parti Diyarbakır Milletvekili İrfan Rıza Yazıcıoğlu bir konuşma yaparak, eczacılığın sorunlarını ve hükümetin bu konudaki çalışmalarını anlattı. Yazıcıoğlu, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık ilaç harcamasının çok düşük olduğunu belirterek, "Bu rakam Fransa'da 435 dolar iken, bizde sadece 60 dolar" diye konuştu.
Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Mehmet Domaç ise Bakan Akdağ'ın kendi sorunlarına verdiği önemi anlatarak, "İlk kez bir bakanı toplantımıza getirtebildik. Bugüne kadar 18 tane bakanla çalıştım, bunların arasından randevu isteyip de iki ay beklediklerim oldu" dedi. Akdağ'ın TEB'e ve eczacıların sorunlarına gösterdiği yakın ilgiye teşekkürlerini dile getiren Domaç, Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelirinin 3 bin 500 dolar olduğunu, Türk insanının, geliri 35 bin dolar olan bazı Avrupa ülkelerindeki uygulamaların aynısını talep ettiğini ifade etti.

Domaç, Türkiye'de eczane başına düşen kişi sayısının Avrupa ülkelerinin aksine çok düşük olduğunu söyleyerek, Avrupa ülkelerinde eczanelerin dağılımı ve bu konudaki yasalarla ilgili bilgiler verdi. Domaç, çıkarılacak yasa ile ilgili olarak da Bakan Akdağ'dan bazı taleplerde bulundu. Domaç, "Sayın Bakanım, nüfus dağılımına ve mesafeye göre esnek bir yasa istiyoruz. Meslek içi eğitim zorunlu olsun, yardımcı eczacılık sistemi getirilsin, 65 yaşından büyük kişilerin de eczane açması yasaklansın" diyerek isteklerini sıraladı.

YASA MUTLAKA DEĞİŞTİRİLECEK Bütün konuşmaları dinledikten ve zaman zaman da not aldıktan sonra konuşma sırası kendisine gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık sistemindeki sıkıntılarla ilgili olarak, önce bürokrasiden şikayet etti. Bürokrasinin işi hep yokuşa sürme eğiliminin, bürokratları da aşan bir durum haline geldiğini ifade eden Akdağ, bireysel olarak hiçbir bürokratı bu konuda suçlamaya niyetinin olmadığını söyledi.

Akdağ, "İşi hep yokuşa sürme eğiliminde olan bürokrasi ile hiç yılmadan mücadele etmek gerekiyor" dedi. Türkiye'de eczacılık sisteminin, 20 bin eczane ile işlediğini belirten Akdağ, yapılacak şeyin, bu sistemin üzerine nelerin bina edilebileceğinin tespit edilmesinden ibaret olduğunu söyledi. Kendisi gibi Başbakan Erdoğan'ın da arzusunun, her vatandaşın ayrım gözetilmeksizin bütün eczanelerden yararlanması olduğunu dile getiren Akdağ, bazı kesimlerin öne sürdüğü devlet hastanelerinde daha fazla eczane açılarak, vatandaşlara buradan ilaç verilmesi fikrini ise geriye gidiş olarak niteledi.

Bakanlığın "Aile Hekimliği" projesi konusundaki çalışmalarını da hatırlatan Akdağ, yakın zamanda bununla ilgili mevzuatın çıkacağını ve pilot bölgeler seçilerek uygulamaya geçileceğini söyledi. Akdağ, kendisine yöneltilen taleplere de cevap vererek, "Kanun konusundaki fikrinize tamamen katılıyorum. Bu kanun mutlaka değiştirilecek. Muvazzayı mutlaka ortadan kaldıracağız" dedi.

Bakan Akdağ, son günlerde sahte ilaç skandalı adı altında medyada yer alan haberlere de değinerek, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde hiçbir eczanede sahte ilaç olmadığını, jenerik eşdeğer belgesi alması gereken bazı ilaçların, eşdeğer belgesi almaması nedeniyle böyle bir durumun ortaya çıktığını söyledi. Akdağ, eczacılardan bir de talepte bulunarak, "Üst solunum yolu enfeksiyonuna antibiyotik yazmasanız, yılda en az bir milyar dolar tasarruf sağlarız. Çünkü antibiyotiğin üst solunum yolu enfeksiyonuna hiçbir etkisi yok. Bu anlamda akılcı ilaç kullanımı çok önemlidir" dedi.

Bakan Akdağ'a, konuşmasının ardından TEB Genel Başkanı Mehmet Domaç ve İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan tarafından birer tablo hediye edildi.

En Çok Aranan Haberler