Arapça kökenli bir kelimedir. Sıfat türündedir. Farklı kelimelerle bir araya gelerek yeni kelimeler oluşturur. Bazı deyim ve atasözlerinde de yeri vardır. Günlük konuşma dilinde halk arasında sıklıkla kullanılır. Her zaman asıl anlamında olmasa da oldukça fazla karşılaşılan bir kelimedir.
Edebi eş anlamlısı olarak kabul edilen tek kelime yazınsal kelimesidir. Bu eş anlamı kelimenin asıl anlamı ile ilgili cümleler kurulacaksa tercih edilir. Bunun dışında kullanımları mecazdır ve daha çok halk arasındadır.
Türk Dil Kurumu tek bir anlamı olan ebedi kelimesi için bir tanım yapmıştır.
Bu tanım şöyledir: Edebiyatla ilgili edebiyata ilişkin, yazınsal.
Bu tanım kapsamında verilen örnek cümle de şudur:
"Gazete idaresinde biriken edebi mecmuaların yapraklarını karıştırıyorum. (Ahmet Haşim)"
Yazınsal kelimesi edebi yerine kullanılabilir. Bir olayı, düşünceyi, hayali ya da duyguyu yazılı ya da sözlü olarak anlatmak edebiyat kapsamına girer. Bunları yaparken kullanılan dil de edebil dildir.
Başka kelimelerle bir araya gelen edebi kelimesi yeni kavramlara karşılık gelen kelimeler üretirler. Bunlar birleşik kelimelerdir. Örnek olarak şunlar gösterilebilir: Edebi dil, edebi eser, edebi sanat…
Bir kelimenin anlamını pekiştirmek için en iyi yöntem o kelimeyi cümle içinde kullanmaktır. Bu sayede yerine kullanılacak eş anlamlı kelimeyi tespit etmek de mümkün olacaktır.
Edebinin eş anlamlısı kelimelerle ve edebil kelimesi ile kurulan bazı örnek cümleler şunlardır: