ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, etkili bir fikri ve sınai hak sisteminin ülkenin ekonomik büyümesine olumlu katkı sağlayacağını belirterek, "Gelişmeyi teşvik etmek istiyorsak bu hakları kabul etmemiz ve etkin bir şekilde uygulamaya geçirmemiz lazım" dedi.
Adalet Bakanlığı ile ABD arasındaki ikili ilişkiler çerçevesinde ABD Patent ve Marka Ofisi ve ABD Büyükelçiliği arasında düzenlenen ve iki gün sürecek olan "Fikri ve Sınai Hakların Etkin Korunması Sempozyumu" Adalet Bakanlığı'nın Dikmen'de bulunan Hakimevinde başladı. Sempozyuma, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ABD Büyükelçisi Eric Edelman, ABD'li yetkililer ile çok sayıda hukukçu katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Fikri ve Sınai Hakların korunmasının getireceği faydalar ile Türkiye'de bu alanda yapılan hukuki düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Yazılı ve görsel eserler ile bu eserlerin telif hakları ve üretilen malların patent konusundaki düzenlemeleri içereren hukuki çalışmaların geçmiş dönemlerde yer almadığına değinen Çiçek, geçen yasama döneminde hükümetlerinin bu alanda yasal düzenlemeler yaparak, bakanlığın dünya ülkelerindeki ölçütleri hakkında bilgi sahibi olunması için dışarıya personel gönderildiğini söyledi. Fikri ve sınai hakların korunması ve sosyal alanda bu hukuki kuralların uygulanabilmesi için önce bu haklara inanılması gerektiğine işaret eden Çiçek, "Gelişmeyi teşvik etmek istiyorsak önce fikri ve sınai hakları kabul etmemiz lazım. Korumada önemli olan 'etkin koruma'dır. Bu alanda ABD'nin tecrübelerinden uluslararası alandaki gelişmelerden faydalınıp hukuki alt yapıyı oluşturmamız lazım. Sonra toplumu bilinçlendirmeliyiz" diye konuştu. Çiçek, bu alanda daha önce ihtisas sahibi mahkemelerin bulunmadığını kaydederek, şuan Türkiye'de 7 mahkemenin kurulduğunu sözlerine ekledi.
"YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILACAK" ABD Büyükelçisi Eric Edelman, gelişmekte olan ülkelerde fikri ve sınai haklar konusunda yapılan düzenlemelerle birlikte bu hakların korunması sonucu dış kaynaklı yatırımlarında artacağını söyledi. Ülkelerin ticaret politikalarında fikri hakların korunmasının önemine değinen Edelman, söz konusu ülkelerde kitap, müzik ve filmlerin sokaklarda satıldığını telif haklarına riayet edilmediğinin altını çizerek, bu alanda yaşanan sorunların biran evvel giderilmesini ümit ettiklerini söyledi. Fikri ve sınai hakların korunmasının global ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde önemli bir konu olduğuna işaret eden Edelman, "Markalar dolandırıcıların eline geçmekte, sahte ürünlerin bir takım suç örgütleri tarafından da kullanıldığı görülmektedir. Bizim bu sempozyumdaki amacımız, bu konuda pratik bilgiye sahip olmak, suçluların cezalandırılmasında etkin adımların atılmasını sağlamak ve ticarete katkısını olmasını ümit etmek" dedi.