EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ), bünyesinde kurulacak Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim ve Araştırma Merkezi ile başta Balkan coğrafyası olmak üzere diğer ülkelerdeki doktorların eğitim merkezi olma yolunda adım attı.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Trakya Üniversitesi Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim ve Araştırma Merkezi ile Trakya Teknoloji Laboratuvarı (TTLAB) Ar-Ge Merkezi projelerine Trakya Kalkınma Ajansı tarafından fizibilite desteği verildi. Desteğin protokolü TÜ'de düzenlenen törenle Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin arasında imzalandı.
TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, fizibilite desteği verilen iki projenin küresel anlamda TÜ'nün gücüne güç katacağını söyledi.
İki projenin de hem eğitim hem de inovasyon açısından katma değerleri olduğunun altını çizen Tabakoğlu, şunları kaydetti:
"Üniversitemiz, Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim ve Araştırma Merkezi sayesinde, bir robotik cerrahi eğitim merkezi haline gelecek. Balkanlar başta olmak üzere tüm dünyadan gelecek doktorları bu eğitim merkezinde robotik cerrahi konusunda eğiteceğiz. Bu, üniversitemiz adına çok önemli bir artı değer. Diğer taraftan Trakya Teknoloji Laboratuvarı Ar-Ge Merkezimiz ise tıp alanında adeta bir 'buluş fabrikası' gibi çalışacak. Burada geliştirilecek fikirleri, buluşları, üretim yeteneğimiz ve üstün teknolojik altyapımız sayesinde hızla hayata geçirebileceğiz."
Rektör Tabakoğlu, merkezin Türkiye'deki üçüncü merkez olacağına dikkati çekti.
TÜ Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Hakan Akdere de kurulacak Ar-Ge merkeziyle de sağlık çalışanlarının ameliyatlarda ihtiyaç duyabileceği nitelikte malzemenin tasarlanmasını, 3D yazıcı, lazer kesicilerle cerrahlar tarafından kullanıma hazır hale getirilmesini ve uygun cerrahi aletlere patent alınmasını amaçladıklarını kaydetti.