Edremit’in Dereli Köyü, Karayurt ve Karadağ mevkiinde taş ocakları açılmasına izin verilmesi vatandaşların tepkisine sebep odlu. Edremitli çevreciler, tarım alanlarına sıfır noktasında açılması planlanan taş ocakları için 'ÇED raporuna gerek yoktur' şeklindeki açıklamaya tepki gösterdi.
Dereli köyü sınırları içinde yapılmaya çalışılan 'Taş Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi' projesini önlemek ve kamuoyu oluşturmak amacı ile Edremit Cumhuriyet Meydanı'nda miting yapılarak, basın bildirisi okundu. Dereli Köyü Muhtarlığı'ndan, bölgede Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek olduğu için mahkemeye başvurulacağı açıklandı. Çevrecilerin ve bölge avcılarının da karşı olduğu taş ocaklarının açılması sonucu sadece Dereli köyü değil çıkaracağı radon gazı nedeniyle Edremit ve bütün çevreye zarar vereceği belirtildi. Taş ocağının zeytincilik yasasına da aykırı olduğu, bölgedeki zeytinciliği, incirciliği, su alanları ile tüm tarım alanlarını yok edeceği savunuldu. Taş ocaklarının açılması planlanan bölgenin Kaz Dağları'nın güney kısmında yer aldığı, kış aylarında başta domuz, karaca ve birçok yaban hayvanının üreme alanı olduğu hatırlatıldı.
Basın açıklamasına katılan bölgenin tanınmış zeytin üreticilerinden ve Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Semerci, “En güzel yeşil zeytinleri Dereli köyü civarından çıkar. Bizim bu yeşil zeytinleri katletmeye hakkımız yok. Neyin adına katlediliyor? Edremit Belediyesi'ne gelir gelmesi adına katlediliyor. Bu Edremit Belediyesi her şeyi bitirdi de Dereli köyünün kenarındaki taş ocağına mı kaldı? 50‘ye yakın gayrimenkul satıldığı söyleniyor. Yetmedi de bir de Dereli köyünün zeytinlerini mahvedeceğimiz bir ocağın mı çalıştırılması isteniyor. Biz bu bölgede dikkat edin. Tozlu yolların kenarındaki zeytin ağaçları meyve tutmaz. Çünkü zeytin ağacı temiz havayı sever. Oksijeni sever. O yüzden bu kadar değerli bir ağaç. Şunu kimse hiç unutmasın. Zeytin ağacı kendine hürmet edeni de ihanet edeni de unutmaz. Bu memleket, bu insanlar kendi ekmeklerinde mücadele veriyorlar. Ve bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürecekler.“ dedi.
Marmara Çevre Doğayı Koruma Derneği (GÜMÇED) Başkanı Mehmet Akif Öznal ise köy halkının tüm girişimleri ve Orman Müdürlüğü’nün de uygun görüşü vermemesine rağmen Dereli köyüne göz dikenlerin, reddedilen başvuruları farklı şirketler adıyla tekrarladığını ifade etti. Öznal, "Halkın ve sivil toplumun sesine tıkalı kulakları açmak için bir kez daha bir araya gelen GÜMÇED’liler ve Dereli köylüleri ise mücadelen vazgeçmeyecek, Dereli’yi taş ocaklarına karşı 10 yıl önce nasıl korudularsa bugün de koruyacaklardır.” diye konuştu.
Dereli köylüleri adına basın açıklaması okuyan Emekli Başçavuş İbrahim Deveci de Kazdağı'nın Türkiye’de en önemli coğrafi ve beşeri bölgelerden biri olduğunun altını çizdi. Deveci, bölgenin bir mücevher değerinde olduğunu ve bu bakımdan titizlikle ve önemle korunmaya değer bir nitelikte arz ettiğini söyledi. Kazdağlarının üstünün altından binlerce kez değerli konumda olduğunu belirten Emekli Başçavuş İbrahim Deveci’nin konuşması alkış ve sloganlarla kesildi.
Edremit Cumhuriyet Meydanı'nda, Dereli Köyü Muhtarlığı öncülüğünde avcılar köpekleriyle katılırken çevreciler ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı “taş ocaklarını protesto” mitingine “artık bu cennet bölgemiz yaşanamaz bir coğrafyaya dönüşebilir" sloganıyla tüm çevre halkı ellerinde döviz ve pankartlarla katıldı. Basın açıklaması sonunda mitinge katılanlar davul zurna eşliğinde oynadı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz