İZMİR (A.A) - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, "Türkiye, aynı zamanda sert ve yumuşak gücü ile bölgesinde ve ötesinde istikrarı sağlamaya ve refah düzeyini arttırmaya çalışan bölgesel bir aktördür" dedi.
Seferihisar ilçesi Doğanbey mevkisinde gerçekleştirilen Efes 2012 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın seçkin gözlemci günü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve ordu komutanlarının katılımıyla yapıldı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 30 Nisan'da başlayan tatbikatın sona ermesinin ardından yaptığı konuşmada, kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlıklarıyla Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı birlikleri tarafından mevcut modern araç silah ve teçhizatın kullanılması suretiyle gece-gündüz şartlarıyla tatbikatın başarıyla icra edildiğini söyledi.
"Tatbikata katılan personel sayısı ile harp, silah, araç ve sistemlerin miktar ve çeşitliliği dikkate alındığında bu tatbikat, dünyada icra edilen en büyük milli, fiili tatbikatlardan biridir" diyen Özel, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir bütün ve tek vücut olarak daima yüce milletimizin emrinde ve hizmetinde verilecek her türlü vazifeyi ifa etmeye hazır olduğunu bir kez daha gönül rahatlığı ile ifade etmek istiyorum" dedi.
Orgeneral Özel, TSK'nın geçmişte olduğu gibi günümüzde de karada, denizde ve havada kendisine tevdi edilen tüm milli ve uluslararası görevleri büyük bir özveriyle icra ettiğini kaydetti. TSK'nın Balkanlar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Afganistan ile dünyanın değişik birçok bölgesinde dört bini aşkın personelle BM ve NATO öncülüğünde icra edilen harekatlara katıldığını bildiren Orgeneral Özel, TSK'nın dünya barışına katkı sağlamaya devam ettiğini söyledi.
-"Türkiye, bölgesel bir aktördür"-
Uluslararası terörizm, etnik, mezhepsel fiili çatışma ve çatışma ihtimallerinin bulunduğu bölgede yer alan Türkiye'nin, içinde bulunduğu coğrafya ve enerji kaynaklarına yakın olması gibi nedenlerle çok değişik ve çatışmaya dönüşme ihtimali yüksek risk ve tehditlerle karşı karşıya bulunduğuna dikkati çeken Özel, şunları kaydetti:
"Türkiye, aynı zamanda sert ve yumuşak gücü ile bölgesinde ve ötesinde istikrarı sağlamaya ve refah düzeyini artırmaya çalışan bölgesel bir aktördür. Ülke güvenliğinin, küresel ve bölgesel koşullara daha bağımlı hale geldiği günümüzde, TSK'nın milli ve uluslararası askeri yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için, barış döneminden itibaren en üst düzeyde eğitilmiş, her ortam ve şartta görev yapabilen, nitelikli, disiplinli, moral ve motivasyonu yüksek personeli, ileri teknoloji ürünü, modern, modüler harp silah araç ve sistemleriyle donatılmış, yüksek hareket kabiliyetine ve ateş gücüne, simetrik ve asimetrik tehditlerin bulunduğu her ortamda kesintisiz görev yapabilecek, birlikte çalışabilirlik ve beka kabiliyeti yüksek bir kuvvet yapısına sahip olması gerekmektedir. Bugün bunları gerçekleştirmiş olmanın da mutluluğunu yaşıyoruz.
Bu tatbikatta müşterek harekatın tüm özelliklerini tam anlamıyla yansıtan amfibi harekat ile hava hücum harekatı tüm atış destek vasıtalarının ve manevranın etkin olarak kullanılması suretiyle gündüz ve gece şartlarında çok başarıyla icra edilmiştir. Bu tatbikatla özellikle gece şartlarında icra edilen müşterek harekatın detaylı bir planlama ve uzun süreli müşterek bir eğitimi gerektirdiği bir kez daha görülmüştür. Gece harekat icra etme imkan ve kabiliyetine sahip olmak orduları zafere götüren çok büyük bir özelliktir. Gururla ifade etmeliyim ki gece harekat icra etme imkan ve kabiliyeti açısından Türk ordusu dünyanın önde gelen ordularından biridir."
Orgeneral Özel, konuşmasının ardından bazı personele ödül verdi.
-Tatbikatın ayrıntıları-
Ege Ordusu Komutanlığı sevk ve idaresinde Genelkurmay Başkanlığı Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait birlik ve unsurların katılımıyla yapılan tatbikatta, birlik ve karargahların bir arada çalışmalarını sağlamak ve eğitim seviyelerini artırma amaçlandı.
Tatbikata, Genelkurmay Başkanlığı birlikleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan çeşitli lojistik birlikler, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan muhtelif tip ve sayıda gemi, su altı taarruz, su altı savunma timleri ve amfibi birlikler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan muhtelif tip ve sayıda uçak, Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan özel kuvvet timleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan sahil güvenlik botları katıldı.
Gerçek mühimmatın kullanıldığı tatbikatta, ilk kez bir tatbikatta kullanılan süratli amfibi çıkarma gemisi Ç151'in 20 knot hıza ve 80 metre uzunluğa sahip olduğu belirtildi. TSK envanterindeki diğer çıkarma gemilerinin ise 11 knot hıza ve 56 metre uzunluğuna sahip olduğu öğrenildi.
Tatbikatta çeşitli harekat tipleri denenerek, Deniz ve Hava Kuvvetlerince fiili atışlar, temsili topçu atışları, fiili tank savar ve havan atışlarıyla taarruz helikopter atışları icra edildi.
Tatbikat sırasında Orgeneral Özel ve Kuvvet Komutanlarına harekatın aşamalarıyla ilgili bilgi verildi.
Tatbikatı 28 ülkeden 31 askeri ateşe görevlisi de izledi. 8 bin askerin katıldığı tatbikatta 52 uçak, 33 helikopter, 45 gemi, 656 zırhlı ve tekerlekli araç, 40 hücumbot kullanıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz