AYDIN (İHA) - Efes Antik Kenti'ndeki kaçak işyeri sorunu, Kaymakam Hayri Sandıkçı ve Belediye Başkanı Vefa Ülgür arasında büyük bir tartışmaya yol açtı. Selçuk Belediye Başkanı Ülgür, "Kaymakam, Selçuk'u karıştırmak istiyor" derken, Kaymakamı Sandıkçı ise, "Ben sadece kanunları uyguluyorum" dedi.
Dünyanın en önemli kültürel mirasları arasında yer alan Selçuk İlçesi'ndeki Efes Antik Kenti'ndeki işyerlerinin, kaymakamlık tarafından 31 yıl önceki yıkım kararına dayanılarak tahliye edilmek istenmesi, büyük tartışmaya neden oldu. Belediye Başkanı CHP'li Vefa Ülgür ve esnaf, kaymakamlık uygulamasına büyük tepki gösterdi. Kaymakam Hayri Sandıkçı imzasıyla belediye, Müze ve Mal Müdürlüğü'ne gönderilen yazılarda, işyerlerinin tahliyesi için kurulacak komisyona temsilci vermeleri istendi. Durumu öğrenen esnaf, tahliye girişimini, "Kaymakamlığa bağlı Köylere Hizmet Birliği'nin, antik kent içinde açtığı standlara tepki gösterdiğimiz için cezalandırılıyoruz" diye değerlendirdi.
Birlik, Efes içindeki standlarına ruhsat vermeyip, yürütmenin durdurulması istemiyle idare mahkemesine başvurunca, Kaymakam Sandıkçı ile arası açılan Belediye Başkanı Vefa Ülgür de tahliye girişimine tepki gösterdi. Başkan Ülgür, Efes Antik Kenti girişinde yer alan işyerlerinin 1966 yılında, o dönemde Kültür Bakanlığı olmadığı için Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili dairesi ve gerekli tüm mercilerden izin alınarak yapıldığını belirterek, "Yapılan işyerleri, o zaman belediyemizce kiracılara verilmiş. 1974'te ise buradaki 14 işyeri için yıkım kararı alınmış. Bu yıkım kararından sonra ise bölgede 32 işyeri daha izinsiz olarak inşa edilmiş. Belediye daha sonra bu işyerlerine ruhsat vermiş ve kira almaya başlamış. Geçen yıl Mal Müdürlüğü, esnafa bir yazı göndererek 48 işyeri için kiraların bundan böyle belediyeye değil, kendilerine ödenmesini istedi. Bunun üzerine bu bölgede yeni düzenleme yapılıp, antik kentin dokusuna zarar vermeden ve uygun bir mimariyle işyerlerinin yeniden inşa edilmesi, eskilerin yıkılması gündeme geldi. Geçen ay Kültür ve Turizm Bakanımız, giden İzmir valimiz, kaymakamımız ve tüm ilgililerle konuyu yerinde inceledik. Çarşının önümüzdeki sezona kadar yeniden düzenlenmesi ve kimsenin mağdur edilmemesi kararı çıktı. Dükkanların yıkılıp yeniden inşası için proje hazırlamak üzere komisyon bile kuruldu. Durum böyleyken, kaymakam kendi başına 31 yıl önceki yıkım kararını uygulamak istiyor. Esnaf mağdur edilecek" diye konuştu.
Kaymakam Sandıkçı'nın girişimini eleştiren Başkan Ülgür, "Kaymakam bey, görev süresi dolup ayrılmadan önce burasını karıştırarak gitmek istiyor. Kaymakam bey, Şirince muhtarının da bulunduğu bir ortamda bana 'Giderken Selçuk'u yakıp gideceğim' dedi. Şimdi onu uyguluyor. Bu davranışlar Osmanlı'nın son dönemlerindeki kaymakamların takındığı davranışlar. Şiddetle kınıyorum. Kurulması istenen tahliye komisyonuna eleman vermeyeceğim. İmar Yasası'na göre sorumlusu belediyedir. Kaymakamın da bu yönde bir yetkisi bulunmamaktadır" diye konuştu.
Yıkım kararının alındığı 1974'ten bu yana olağan teftişler sonunda müfettişlerin, yıkım kararının uygulanmadığını raporlarında bildirdiğini kaydeden Selçuk Kaymakamı Hayri Sandıkçı ise, "Ben raporların gereğini yerine getirmezsem sorumlu olurum. Buradaki esnaf hem işgalci hem de kural tanımıyor. Burasıyla ilgili alınan bir yıkım kararı var. Ben de bir tahliye komisyonu kuruyorum, tahliye kararı çıkar veya çıkmaz ben onu bilmem" dedi.
Bir iki ay sonra görev süresi dolduğu için Selçuk'tan ayrılacağını açıklayan Kaymakam Sandıkçı, "Neden çatışma içine gireyim? Ben de çarşı yapılıp eskisinin yıkılması taraftarıyım. Milli ekonomi açısından bunun yapılması gerekir, ancak müfettiş tenkit yazmışsa uygulamak zorundayım. Oradaki esnaf doğru dürüst vergi ödemiyor, ecrimisil vermiyor, sonra konuşuyor" dedi.