ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Zeki Tutkun, dün Ege Denizi'nde meydana gelen 6,2 şiddetindeki depremle ilgili, "Bu kendi başına bir depremdir. Ana şok 6,2'dir. Ondan önce o bölgede bir iki deprem olmuştur. Zaten sürekli olmaktadır. Ama deprem 6,2 ile başlayıp, sürecini sürdürmektedir" dedi.
Prof. Dr. Tutkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün yaşanan depremi "sığ odaklı" bir deprem olarak niteleyip, bu nedenle çok geniş alanlarda iyice hissedildiğini söyledi.
"Bu deprem neden oldu- diye sormayalım. Çünkü bizi hiç şaşırtmadı" diyen Tutkun, Kuzey Ege'nin depremsel olarak aktif bir bölge olduğunu bildirdi.
Tutkun, dün, Kuzey Ege'ye uzanan Kuzey Anadolu Fayı'nın, Biga Yarımadası içindeki güney kollarından birisinin deniz içindeki uzanımının aktive olduğunu belirterek, "Dünden beri 80'in üzerinde artçı var. Bunların büyük çoğunluğu 3 ve 3,5 şiddetinde" dedi.
Bu depremin son zamanlarda Çanakkale il merkezine en yakın gerçekleşenlerden birisi olduğuna işaret eden Tutkun, şu bilgileri verdi:
"Deprem gerçekleşmiştir. Aynı fay kolu üzerinde artçılar bir müddet daha devam edecektir. Bütün depremlerde bu böyledir. Telaşa mahal yoktur. Depremin nerede, ne zaman, ne büyüklükte olacağın merak ederek vakit, emek, para harcayacağımıza, deprem nerede, ne zaman, ne büyüklükte olursa olsun benim içinde bulunduğum yapı buna dayanır mı- noktasına gelmemiz gerekiyor. Çanakkale bu anlamda gerçekten Türkiye'de örnek gösterilebilecek bir ildir. Hem alt yapısı ve yerel yönetimiyle hem de insanların kafası yapısı itibariyle. Çanakkale'de çok hızlı refleksler geliştirilmiştir. Şu anda herhalde bütün zeminlerini incelettiren nadir illerin biridir Çanakkale."
Tutkun, son depremle Çanakkale'nin bir deneyim yaşadığını ifade ederek, "Görmüştür ki çok yakınında 6,2 şiddetindeki deprem öyle çok gözardı edilebilecek bir deprem değildir. Birçok yerde 6,2 şiddetindeki deprem büyük yıkımlara neden olabilmektedir. Özellikle Bozcaada ilçesi depremin merkezine en yakın yerdir. Orada da hiç bir hasar olmamıştır. Böyle olaylarla iller kendilerini test ederler, eksiklikleri varsa giderirler" diye konuştu.
-"Deprem 6,2 ile başlayıp, sürecini sürdürmektedir"-
Dünkü depremin kendi başına bir deprem olduğuna işaret eden Tutkun, şunları kaydetti:
"Ana şok 6,2'dir. Ondan önce o bölgede bir iki deprem olmuştur. Zaten sürekli olmaktadır. Ama deprem 6,2 ile başlayıp, sürecini sürdürmektedir. Bir süre sonra artçılar da artık bitecektir. Başka bir yerde, başka bir deprem olacaktır. Bunun önüne geçmenin bir imkanı yok. Bu fayın uzantısı Kuzey Ege'de gideceği yere kadar gitmiştir. Daha fazla batıya doğru gideceğini beklemiyoruz. Biga Yarımadası'nın içinde çok sayıda aktif fay vardır. Saros Körfezi'nde, deprem tekrarlanma periyotu ortalama 250 yıldır. Şimdi herkesin üzerinde durması gereken nokta, Tekirdağ'ın batısından 1999 kırılığının bittiği Çınarcık açıklarına kadar olan boşlukta büyük bir stres birikmesidir. En son 1766 yılında 2 büyük depremle kırılan bir yerdir. Onun üzerinden yaklaşık 250 yıl geçse 2016'ya tekamül ediyor. Oraya odaklanmamız gerekiyor. Deprem, Türkiye'nin şu anda en önemli sorunudur."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz