AYDIN (İHA) - Kuşadası Liman sahası içerisi ile ilgili tartışmalar devam ederken, iş yeri ve terminal binası inşaatlarıyla ilgili her gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor. Son skandalın ise uluslararası bir krize sebep olabilecek kadar büyük boyutta olduğu, Kuşadası Mal Müdürlüğü'nün Ege Denizi'ni 90 milyar lira karşılığında limanı işleten
Ege Ports firmasına bir yıllığına kiraya verdiğinin ortaya çıktığı iddia edildi.
Edinilen bilgiye göre, Kuşadası Mal Müdürlüğü 17 Aralık 2004 tarihinde Kuşadası Limanı'nı işleten Ege Ports firması ile bir kira sözleşmesi yaparak, Ege Denizi'ni 90 milyar 150 milyon lira karşılığında kiraya verdi. Söz konusu sözleşmeye göre, kiralanan yer "Ege Denizi" olarak belirtilirken, kiralanan yerin şimdiki durumu ise sözleşmede "Mevcut Ege Denizi " ibaresi ile belirtiliyor. Ege Ports Firması'nda bu kira sözleşmesine dayanarak, belediyeye ruhsat talebinde bulunduğu ve inşaat ruhsatı aldığı öne sürüldü.
DANIŞTAY, YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERMİŞTİ
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Kıyı Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, Kuşadası Limanı'nı 30 yıllığına kiralayan Ege Ports Firması tarafından liman içerisinde 48 iş yerini de kapsayan bir proje uygulanmak istenmişti. Ancak Danıştay, Kuşadası'nda büyük tartışmalara sebep olan yönetmelikle ilgili "yürütmeyi durdurma" kararı vermiş, buna rağmen limanı işleten Ege Ports liman sahası içerisindeki inşaatlara başlamıştı.
Danıştay'ın "yürütmeyi durdurma" kararına rağmen yoğun bir tempoyla deniz içerisinde inşaatlar devam ederken, ilginç gelişmelerin de yaşandığı ileri sürüldü. İddiaya göre, bazı kesimlere göre kaçak ve yasa dışı olduğu ileri sürülen, Danıştay'ın "yürütmeyi durdurma" kararına devam eden inşaatlar, Kuşadası'nın simgesi Güvercinada manzarasını bile ortadan kaldırıyor. Mal Müdürlüğü'nün Ege Denizi'ni 90 milyar lira karşılığında Ege Ports Firması'na kiraladığı iddiası yeni tartışmaları da beraberinde getirirken, firmanın elindeki bu kira sözleşmesine dayanarak, Ege Denizi'nin herhangi bir noktasında dolgu işlemi veya iskele yapabileceği öne sürülüyor. Kira sözleşmesine göre, bir sınırlama görülmediği için bir yıl için 90 milyar lira ödeyen Ege Ports Firması'nın, tüm Ege Denizi'ni mevcut haliyle kiralamış olarak göründüğü de ileri sürüldü.
Aynı zamanda Kuşadası Belediye Meclisi Hukuk İşleri Komisyonu Başkanı olan Belediye Meclisi üyesi avukat Nilgün Öğünçlü, denizin kiralanmasının anayasaya aykırı olduğuna dikkati çekerek, Mal Müdürlüğü ile Ege Ports Firması arasındaki kira sözleşmesinin hiçbir geçerliliği bulunmadığını söyledi.
Limanı işleten Ege Ports'un kaçak inşaatlarına vize vermeyen Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Adil Geçim ise, liman sahası içerisinde ve denizin ortasında böyle bir inşaatın yapılabilmesinin mümkün olmadığını belirterek, firmanın dosyasında ayrıca birçok teknik eksik bulunduğunu söyledi. Geçim ayrıca, Ege Ports Firması ile Mal Müdürlüğü arasında yapılan kira sözleşmesinin de inşaat yapılmasına izin vermediğine dikkati çekerek, "Sözleşmenin hukuki durumu bir yana Ege Ports bu kira sözleşmesi ile Mal Müdürlüğü'nden dolgu alanı kiralamış. Yapılan sözleşme de dolgu alanı dışında üzerine inşaat yapılmasıyla ilgili bir madde yok. Kiraladıkları alanın üzerine inşaat yapmak istiyorlar. Oysa denizi sadece dolgu yapmak için kiralamışlar. Bunun yanında başka birçok teknik eksikleri var. Biz de oda yönetimi olarak bu gerekçelerle vize vermedik " dedi.
Bu arada ortaya yeni çıkan Ege Denizi'nin kiralanması ile ilgili tartışmaların hangi boyutu olacağı ise Kuşadası'nda merak konusu oldu.