YURTHABER

Samsun
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ege Üniversitesi öğrencileri, arama kurtarma robotu geliştirdi

Mekatronik bölümü öğrencisi Semih Erişgin: - "Bir büyük robot ile içinde bir mini robot var. Enkaz üzerinde giden büyük robot. Yer tespiti yaptıktan sonra ses, ısı ya da yaşam belirtisi yakaladıktan sonra mini robot devreye giriyor ve insanların yerini belirliyor"

KEMAL CEYLAN/CİHAN OKUR - Ege Üniversitesi öğrencileri, geliştirdikleri doğal afetlerde enkaz altında kalan kişilerin yerini çeşitli yaşam fonksiyonlarından tespit edebilen robotu seri üretime geçirerek, arama kurtarma ekiplerine kazandırmayı hedefliyor.

Ege Üniversitesi Mekatronik Bölümü öğrencisi Semih Erişgin ile Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü öğrencisi Satır Kahalili tarafından geliştirilen arama kurtarma robotu, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ'de tanıtılıyor.

Enkaz bölgesinde insanların ulaşamadığı yerlere ulaşabilecek şekilde tasarlanan robotun aynı zamanda mayın tarama ve temizliğinde de kullanılması planlanıyor.

Erişgin, AA muhabirine, arama kurtarma çalışmalarında insanların önüne geçebilecek bir robot tasarladıklarını söyledi.

İki parçadan oluşan robotun zorlu arazi ve iklim şartlarında görev yapabileceğini belirten Erişgin, "Bir büyük robot ile içinde bir mini robot var. Enkaz üzerinde giden büyük robot. Yer tespiti yaptıktan sonra ses, ısı ya da yaşam belirtisi yakaladıktan sonra mini robot devreye giriyor ve insanların yerini belirliyor. Mini robotta kamera var. Buradaki vatandaşı ya da diğer canlıyı merkeze bildiriyor. İnsanlar enkazda çok derinlere gidemiyor." dedi.

Azerbaycanlı öğrenci Satır Kahalili ise 11 ayda tasarladıkları robotun 52 bin liraya mal olduğunu anlattı.

Çok marifetli bir robot geliştirdiklerini aktaran Kahalili, "Robotumuzun üç özelliği var. Aşırı sıcakta, soğukta, deprem sonrası acil durumlarda ve savaş alanlarında mayınların yerlerini tespit edip, onları yerden çıkarıp başka yere taşıyabilir." diye konuştu.

Khalili, arama kurtarma robotunu ilk kez katıldıkları TEKNOFEST aracılığıyla seri üretime alıp, Türk Kızılay ve AFAD başta olmak üzere bütün arama kurtarma ekiplerinin kullanımına sunmak istediklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler