YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ege'de 600 Milyon Dolarlık Turizm Yatırımı Mahkeme Kararı Bekliyor

Ege Bölgesi'nde yatırım yapmak isteyen turizmciler, mahkeme engeline takılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çeşme, Alaçatı,...

Ege'de 600 Milyon Dolarlık Turizm Yatırımı Mahkeme Kararı Bekliyor

Ege Bölgesi'nde yatırım yapmak isteyen turizmciler, mahkeme engeline takılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çeşme, Alaçatı, Özdere ve Pamucak’ta yaptığı tahsis ve planlamalar, bazı meslek odaları ve sivil toplum kuruluşların açtığı davalar sonucu durduruluyor. Şimdiye kadar 40 bin yatağı bulan 600 milyon dolarlık yatırımın, iptal davaları sebebiyle planlama süreci tamamlanamadı. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Çeşme yarımadası ve Alaçatı’da aralarında TUİ, Thomas Cook ve Rus milyarderlerinin de bulunduğu birçok yatırımcının mahkeme kararı beklediğini söyledi. Belli bir kesimin, hukuki boşluklardan faydalanarak turizm yatırımların önünü tıkamak için her türlü girişimi yaptığına dikkat çeken İşler, “Dünya devleri yatırım yapmak istiyor ama bazı sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları, dava açarak bu yatırımları engelliyor.” dedi.

18 milyar dolarla dünyanın en zenginleri arasında bulunan Rus Mihail Prohorov, İzmir'in Çeşme ilçesinde 100 milyon dolarlık yatırım düşünüyordu ancak planlama ve tahsisten kaynaklanan sıkıntılardan dolayı altı yıl önce başlattığı tatil köyü projesinde ilerleme kaydedemedi. Prohorov’un projeden vazgeçmesi, Ege Bölgesi'ndeki turizm yatırımlarını tekrar gündeme getirdi. ETİK Başkanı İşler’in verdiği bilgiye göre bugüne kadar Ege, tahsis ve planlamadaki sıkıntılar sebebiyle turizmde beklenen ilerlemeyi gösteremiyor. Çeşme yarımadasında, davalar sebebiyle birçok yatırım projesi hayata geçirilemedi. Ege Bölgesi'nin dev turizm yatırımlarını çekebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Mehmet İşler, şöyle devam etti: “Turizmci yatırım yapmak istiyor ancak birçok engellemelerle karşılaşıyor. Bazı sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları, çevreyi ve yer altı zenginliklerini bahane ederek Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan tahsis ve planları mahkemeye taşıyor. Mahkeme süreci, en az beş yıl sürüyor. Bu da hem yatırımların önünü tıkıyor hem de zaman kaybettiriyor. Dolayısıyla bu bölgede turizm gelişemiyor. Kimsenin, ülkenin menfaatine olan yatırımları engellemeye hakkı yok.”

Turizm yatırımlarına yapılan itirazları art niyetli ve ideolojik bulan İşler’e göre turizm bölgelerinin tahsis ve planlamasında, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının itiraz edemeyeceği bir yapı oluşturulması şart. Mahkemeden kurtulan tahsislerin hemen yatırıma dönüştüğünü aktaran İşler, “Çeşme yarımadası ve Alaçatı civarında, tahsise çıktıktan sonra açılan davalar sonucu mahkeme kararı bekleyen birçok yatırımcı var. Pamucak’ta büyük bir turizm potansiyeli var ama hayata geçirilemiyor. Mahkeme kararı bekleyenler arasında Rus ve Azeri zenginleri, Alman ve İngiliz tur operatörleriyle Arap yatırımcılar yer alıyor.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler