YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Egekoop'tan Torbalı'da Kentsel Dönüşüm Toplantısı

Ege-Koop'un 5 Ekim'de Türkiye’de start alan kentsel dönüşüm sürecinde halkı bilgilendirme toplantıları sürüyor. Kentsel Dönüşüm...

Egekoop'tan Torbalı'da Kentsel Dönüşüm Toplantısı

Ege-Koop'un 5 Ekim'de Türkiye’de start alan kentsel dönüşüm sürecinde halkı bilgilendirme toplantıları sürüyor. Kentsel Dönüşüm Toplantıları'nın üçüncüsü Torbalı Ticaret Odası'nın desteğiyle dün Torbalı'da gerçekleştirildi.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Torbalı Kaymakamı Aydın Memük, Torbalı Ticaret Odası (TTO) Yönetim Kurulu Başkanı Behçet Çınar ve Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun’un da katıldığı yeni iş katılımlı toplantıda Ege-Koop Kentsel Dönüşüm Ofisi uzmanları, teknik kadro, muhtarlar ve vatandaşlar hazır bulundu. Kentsel Dönüşüm ve Etkileri başlığıyla yapılan toplantıda katılımcılara geniş kapsamlı bilgi verildi.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Türkiye’nin en önemli konularından biri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını belirten Olgun, "Ülkemiz ve yaşadığımız İzmir deprem kuşağında. Torbalı’da deprem kuşağında yer alıyor. Bu yüzden Kentsel Dönüşüm ciddi bir önem taşıyor. Bu projeyle ilgili büyük bir seferberlik var. Torbalı’da bu çalışmaların yapıldığı merkezlerden bir tanesi. Çaybaşı Mahallesi’nde projeyle ilgili çalışmalar başlatıldı. Ticaret Odası olarak desteklediğimiz bir konu. Binalarımızın sağlığı ve yaşantımız açısından kentsel dönüşüm büyük önem taşıyor. İşin ticari boyutunu da düşünüyoruz. Kentsel dönüşümle birlikte inşaat sektörü canlanacak ve Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sağlayacak” dedi.

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Behçet Çınar, kentsel dönüşümün çağdaş ve güvenli yaşam için şart olduğuna dikkat çekti: "Çağdaş yaşam için kentsel dönüşüm çalışması başlatıldı. Bunun etkenleri var. 1999 Marmara Depremi’nin ardından başlayan bir süreç bu. Bu süreçte binaların sağlam yapılmaması, Marmara ve Van depremlerinde acı kayıplar yaşamamıza neden oldu. Dolayısıyla binaların sağlamlaştırılması, insanların daha iyi yerlerde yaşaması ve sosyal alanlarının genişletilmesi için Türkiye’de 33 ilde böyle bir dönüşüm projesi başlatıldı. Bu çalışmalara, İzmir’de en büyük katkısı olan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’a teşekkür ediyorum."

EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan da, kentsel dönüşümün tanımı, ihtiyacı, kentsel dönüşümün ne olduğu, Türkiye’nin kentsel dönüşüme ihtiyacının olup olmadığı gibi birçok farklı konuda bilgi verdi.

Konuşmasına muhtarların önemine değinerek, başlayan Hüseyin Aslan, "Son günlerde Bütün Şehir Yasası’ndan sonra muhtarlıkların kaldırılacağı gündemde, bu çalışma doğru bir çalışma değil. Muhtarlıkların kaldırılması durumunda ciddi zararlar görülür. Halkın en önemli temsilcileri muhtarlardır. Mahallerin gelişmesinde, güzelleşmesinde, sorunlarının çözülmesinde muhtarlar ciddi bir rol oynuyor. Bu konuyla ilgili kamuoyu oluşturulması gerekir” diye konuştu.

İzmir’in birinci derece deprem kuşağında olduğuna vurgu yapan Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İzmir’de 1960 yılından sonra kontrolsüz göç nedeniyle ve sürekli değiştirilen imar planlarıyla adeta gece kondu ve kaçak yapıya teşvik sağlandı. Bu teşviklerle, İzmir’deki konutların yaklaşık yüzde 60’ı sağlıksız konutlardan oluştu. İzmir’de resmi açıklamalara göre 330 bin konutun yenilenmesi gerekiyor. Kentimizde bunca konutun dayanıksız olması durumun rehavetini gözler önüne seriyor. Depremden sonra yaşadıklarımızı biliyoruz. Hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurmasını çok önemsiyorum. Geç kalınmış bir karar. Ege-Koop olarak tam 11 ilçede Kentsel Dönüşümle 26 bin konutun yapımına imza attık. Bunlar daha yeni konuşuluyor. Kentsel Dönüşüm; kentsel gelişmenin toplumsal, ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alınmasıdır. Kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale gelmesi için yıkıp yeniden yapma, sağlamlaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır. Kentsel dönüşüm bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesidir."

Aslan, çarpık ve sağlıksız yapılaşmanın kentsel estetik ve kişilerin sosyal ilişkileri açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirtti ve şöyle konuştu: "İnsanlar, yaşadıkları çevrenin kötü şartlarından, sosyal donatı alanlarının yetersizliğinden ve şehrin diğer parçalarıyla bütünleşememesinden olumsuz etkilenmektedir. Kentsel dönüşüm ile oluşturulacak yeni kent dokuları ve mekanlar, toplumun sağlıklı bir şekilde gelişmesini ve daha mutlu yaşamasını sağlayacak. Belediyeler riskli alanları belirleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmalı. Riskli yapılar önce vatandaşların tespit etmesiyle belirlenir. Eğer vatandaş riskli yapıyla ilgili tespiti kendisi yaptırmazsa, ilgili belediye ve Bakanlık risk tespiti yapılmasını ister. Türkiye’nin bu dönüşüme ihtiyacı var. Kentsel dönüşüm insanların can ve malını ilgilendiren bir konudur."

EGE-KOOP, Yeşildere-Ballıkuyu bölgesi ile başlayıp Narlıdere’ye bağlı mahallelerle sürdürdüğü ‘Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantıları’nın üçüncüsünü ilk kez metropol bir alanın dışında, gerçekleştirmiş oldu.

Express


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler