DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da yaşanan ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar nedeniyle Egeli 43 iş adamı, Diyarbakır'a geldi. Ege Genç İş Adamları Derneği üyeleri, iş adamlarının bölgeye yatırım yapmaları konusunda teşvik amaçlı geldikleri kentte Vali Efkan Ala ile bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda konuşan Vali Ala, Diyarbakır'da ihracat rakamlarının çok düşük olduğunu belirterek, Diyarbakır'da 10 milyon dolar ihracat yapıldığını, bu rakamın Ege'de bir firmanın küsuratı olduğunu söyledi.
Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu bünyesinde faaliyet yürüten Ege Genç İş Adamları Derneği'ne bağlı 43 iş adamı, kentte yaşanan olaylar nedeniyle, bölge halkının yalnız olmadığını ispatlamak amacıyla Diyarbakır'a geldi. Ege'nin 8 şehrinden 11 dernek adı altında kentte gelen 43 iş adamı, Diyarbakır Valisi Efkan Ala'yı makamında ziyaret etti. İş adamlarını makamında kabul eden Vali Ala, Ege Bölgesi'nden buralara kadar gelen iş adamlarının kendilerine güç ve güven verdiğini ifade ederek, "Eminim ki, siz dolaştıkça da Diyarbakır da size güven verecektir. Bu bölgenin gelişimi sadece sizin katkınıza bağlı değil, ama önemli etki meydana getireceğini söylemek istiyorum. Bu dönemde kentimize gelmiş olmanızdan dolayı sizlere ayrıca teşekkür ediyorum" dedi. "Türkiye'deki ve bölgedeki olayları en iyi anlayan iş dünyası ve girişimcilerdir" diyen Vali Ala, "Bir ülkenin en büyük zenginliği ve en önemli kaynağı, girişimcisidir. Bu, ispatlanmış bir durumdur. Bu olaylar oldu, ama her şey bunlardan ibaret değildir. Bunları ilk önce realize eden sizler oldunuz. Göreceksiniz ki, bu bölge gerçekten zenginliğe ve üretime hazırdır. Kentteki iş adamlarının geçmişte yaşanan olaylardan dolayı sadece desteğe ihtiyaçları vardır. Bunu en iyi sağlayacak olanlar da sizlersiniz. Türkiye'deki mermer rezervinin yüzde 20'si, Diyarbakır'da faaliyet yürütüyor. 2000'lerden önce kentte 9 firma faaliyet gösterirken, şu anda 45 firma faaliyet yürütüyor. Geçenlerde Başbakanla yaptığımız 21 fabrikanın açılışından 5'i mermer fabrikasıydı. Bunların dışında kereste ve plastik gibi fabrikalar da bulunmaktaydı. Çünkü, sanayi sektörü işin lokomotifidir. Bu nedenle, Diyarbakır'da ihracat rakamları çok düşüktür. 'Diyarbakır'da ne kadar ihracat yapılıyor?' sorusunu sorduğunuz zaman 10 milyon dolar ihracat yapıyor. Bu rakam, sizin orda bir firmanın küsuratıdır" diye konuştu.
Ege Genç İş Adamları Dernekleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dalan da, Ege'den gelen 8 şehir 11 dernek ve bin 950 üyesini temsilen 43 kişinin Diyarbakır'a geldiğini belirterek, "Bizler, ülkemizin geleceğine inanıyoruz. Bizler, buradaki genç arkadaşlarımızla birlikte çok değişik projelerle ve çok değişik çalışmalarla yeni projeler üreteceğimize inanıyoruz. Ancak tabii ki, bu seyahatimizin değişik bir döneme denk gelmiş olmasının da önemini çok iyi bir şekilde kavrıyoruz. Diyarbakır'a gelmemiz, hem ülkemizin geleceğine güvendiğimizin hem de ülkemizi ne kadar çok sevdiğimizin bir göstergesidir" şeklinde konuştu.