Swissinfo, ön soruşturmanın “ırkçılık” iddiasıyla açıldığının altını çizerek, bu olayın ilk olmadığını, Ermeni ölümlerinin Türkiye için hassas bir konu olduğunu kaydetti. Ayrıca, Türkiye’nin ifade ve konuşma özgürlüğü konusunda AB’nin baskısı altında olduğu ifade edildi.
İsviçre radyo ve televizyon kuruluşunun internet sitesi Swissinfo, İsviçre Zürih kantonu devlet savcılığının, Egemen Bağış hakkındaki ön soruşturmayı “ırkçılık” iddiasıyla başlattığını vurgulayarak, İsviçre Dışişleri Bakanlığı’nın, Türk yetkililerin İsviçre'nin Türkiye büyükelçisini soruşturma hakkında “şikayet etmek” için davet ettiğini söylediğine dikkat çekildi.
Haberde, bu olayın ilk olmadığına işaret edilerek, 2008’de İsviçre mahkemesinin üç Türk’e Ermeni soykırımını inkar ettikleri için her birine 7 bin 70 dolar para cezası verdiğini ancak tutuklamadığı ifade edildi.
Ayrıca, 2007’de İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek’in de benzer suçtan para cezasına mahkum edildiğine dikkat çekilerek, “Bu olay, Türkiye ve İsviçre arasında diplomatik gerginliğe neden oldu. İki ülke bu olaydan beri ilişkilerini diplomatik hareketlerle onarmaya çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.
-“TÜRKİYE, İFADE VE KONUŞMA ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA AB BASKISI ALTINDA”-
Haberde,“Türkiye bugünlerde hala ifade ve konuşma özgürlüğünü arttırması ve görüşlerini vurguladıkları için kendi halkına soruşturma açmayı durdurması için Avrupa Birliği’nden gelen baskı altıda” görüşüne yer verildi.
Öte yandan, Ermeni ölümlerinin Türkler için hassas bir konu olduğu belirtilerek, “Örneğin Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk hakkında soykırımla ilgili açıklamalarından dolayı soruşturma açıldı ancak Pamuk'a karşı Türkiye’yi küçük düşürücü suçlamalar düşürüldü” denildi.
ANKA