1990ların ortalarında, Birleşik Krallık uçuşlara sigara yasağını getirdi. Amerika’da ise 2000 yılında bütün ABD havayollarında sigarayı yasaklayan (önceden sadece iç hatlarda yasaklıydı) federal yasa onaylandı. O zamandan beri dünyadaki çoğu ülke bu yasaklara önceden uymadıysa bile uymaya başladı.
Bu yasak geçerli olduğundan beri 10 yılı aşkın bir süre geçti, fakat yeni uçaklarda bile hâlen küllükler bulunuyor. Sebebi ne mi? Çünkü insanlar kurallara uymuyorlar.
ABD Uçuş Güvenliği Federal Düzenlemeleri Yasasında şöyle yazıyor:
‘’ Uçağın başka kısımlarında sigara içmenin serbest olup olmamasına bağlı olmaksızın, tuvaletlerde müstakil, değiştirilebilir ve rahatça görülebilen küllükler her tuvalet kapısında veya yakınında bulunmalıdır. Bir küllük birden fazla tuvalet kapısına yetiyorsa ve her tuvaletin kabininden rahatça görülüyorsa tek bir küllük yeterlidir.’’
Farklı bölgelerin farklı karşılıkları var, fakat çoğuna göre bir uçakta küllük bulunmak zorunda.
Böyle bir uygulama var çünkü havayollarının, uçağın her yerinde yazan ‘’sigara içilmez’’ uyarılarını görmezden gelen yolcularla başı dertte. Geçmişte sigaralarını kâğıt havluda söndüren insanlar yüzünden uçaklar iniş yapmak zorunda kaldı ve buradaki düşünce, bu insanların kurallara uymaması halinde sigaralarını güvenli bir şeyde söndürmelerinin daha iyi olacağı yönünde. Alternatif olarak hiç küllük bulunmaması bütün uçağın güvenliğini tehlikeye atar.
Bu yüzden yeni üretilen uçaklarda bile her zaman küllük bulunuyor.