HABER

Eğitim alanında tarama bitti

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eğitimde AB tarama sürecinden başarıyla çıktıklarını açıklayarak, "Müzakerelerde en az zorlanacağımız alan eğitim diyebilirim" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, Kızılcahamam'da bu yıl 18.'si düzenlenen Mesleki Eğitim Kurulu toplantısına katıldı. 10'a yakın Bakanlığın temsilci gönderdiği kurulun açılış konuşmasını yapan Bakan Çelik, Türkiye'deki meslek alanlarıyla ilgili AB standartlarının ne olmasına yönelik bilgiler aktararak, AB'nin şartlarından biri olan Ulusal Meslek Yeterlilik Kurulu'nun oluşturulması gerektiğini söyledi.

Söz konusu kurulun oluşturulması ve kurulun hangi Bakanlığa bağlanacağına ilişkin yaşanan sıkıntıları gündeme getiren Çelik, Bakanlık temsilcilerine açıkça Kurul'un Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olması gerektiğini anlattı. Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, kurulun İş-Kur'a bağlanmasını istediğini, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın da Türk Standartlar Enstitüsü'ne bağlı olmasını istediğini hatırlattı ve Kurul'un MEB bünyesinde olması gerektiğini yineledi. Bu konuda yaptığı açıklamalarla sorun yaşandığı izlenimi veren Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Geçmişte koalisyon hükümetleri döneminde yaşadığı gibi bizde bu konuda kavga ve kaos olmaz. Bu konuda ne gerekiyorsa o yapılacak. Kurumsal ve Bakanlık taassubu altında olamayız. Bu makamlar kıyamete kadar kalacak değil. 80 Yılda 60 Milli Eğitim Bakanı değişmiş. Kamu menfaatini düşünmeliyiz."
Bakan Çelik, Bakanlıklar'ın kendi bünyesinde açılmış ve eğitim veren okulların dağınıklığından bahsederek, bu okulların MEB'e bağlı olmaları gerektiğini söyledi. Çelik, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne, Adalet Bakanlığı'na, Maliye Bakanlığı'na, Tarım Bakanlığı'na ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı okullar var. Bu konuda kamu menfaatini koruyup bu dağınıklığı kaldırmalıyız" diye konuştu.

Hayat boyu öğrenmenin önemine işaret eden ve bu konuda Avrupa'da istihdam ve niteliğin artırılmasıyla ilgili çalışmalarda alınan kararları hatırlatan Çelik, hayat boyu eğitimin mesleklerde henüz oturmadığını, hatta mastır ve doktora sahibi olan insanların da hayat boyu eğitime ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Mesleki Eğitim Kurulu'nda istihdam konusunun dünya ülkelerinin de başlıca sorunları arasında olduğunu kaydeden Çelik, mesleki ve teknik eğitimde piyasanın istediği meslek mensuplarını yetiştirmek gerektiğini ve bu yönde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ayrıca çocuklara küçük yaşlardan itibaren girişimcilik ruhunun verilmesi gereğine işaret eden Çelik, "Artık 'her işi yaparım' dönemi kapanmıştır. Bakıyorsunuz üniversite mezunları örneğin; Tarım ve hayvancılık bölümü mezunları bu alandaki kuruluşların sınav açmasını bekliyor ki devlete gireyim mühendis olayım diye. Diğer taraftan Türkiye'de ne kadar tarım okulu açılsa, ne kadar hayvancılıkla ilgili bölüm açılsa, tarım ve hayvancılık geriliyor, bir ters orantı olduğunu görüyorsunuz. Eğitimde girişimcilik ruhu bu açıdan çok önemli" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler