YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eğitim Dili Kürtçe Olan Üniversite Kurma Çalışmaları

Eğitim dili Kürtçe olan Türkiye'nin ilk üniversitesi Diyarbakır'da kuruluyor.

Eğitim dili Kürtçe olan Türkiye'nin ilk üniversitesi Diyarbakır'da kuruluyor.

Yaklaşık bir ay içinde kurulumunu tamamlayacak Mezopotamya Vakfı, Diyarbakır'da Türkiye'nin eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversitesini kurmak için çalışmalara başladı.

Vakfın kurulmasının ardından tespit edilecek kurucu rektör ve mütevelli heyetince üniversitenin kurulması için Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) başvuruda bulunulacak.

Eğitim dile Kürtçe olması planlanan üniversitede Türkçe ve İngilizce'nin yanı sıra ilerleyen süreçte Ermenice ve Süryanice de eğitim verilmesi planlanıyor.

255 kişiden oluşan vakfın üyeleri arasında insan hakları savunucuları, iş adamları, akademisyenler ve gazeteciler, kurucular kurulunda ise Kürt sanatçı Şivan Perver de yer alıyor.

-"Tüm bölgeye hitap eden bir üniversite istiyoruz"-

Mezopotamya Vakfı Başkanı Selim Ölçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın yaklaşık bir ay içerisinde hukuki prosedürleri tamamlayıp resmen kurulmuş olacağını belirterek, kurucu rektör tespit edip, mütevelli heyetiyle ilgili çalışmaları tamamladıktan sonra üniversitenin kurulması için YÖK'e başvuracaklarını söyledi.

YÖK'ün onay vermesinin ardından konunun Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını ifade eden Ölçer, tasarının Meclis'te yasallaştırmasıyla üniversitenin kurulmasının tamamlanmış olacağını belirtti.

Vakıf olarak yalnızca üniversite değil, meslek okulları, ortaokul ve ilkokul kurmak için de fizibilite çalışması yaptıklarını ifade eden Ölçer, amaçlarının bölgede çok dilli bir eğitim verme çabasını yerine getirmek olduğunu belirtti.

Ölçer, üniversitenin tüm bölgeye hitap edeceğini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Bir iki ay içinde düzenleyeceğimiz konferans, kurultay ve çalıştaylarda akademik kadro, açılacak bölümler, öğrenci sayısı ve altyapıyla ilgili net kararlar ortaya çıkacak. Sosyal bilimler, sosyal konular ile Kürt dilini geliştirme ve yaymaya yönelik bölümler önceliğimiz olacak. Belediyenin Aram Tigram Konservatuvarı'nı da üniversitemize bağlamak gibi bir girişimimiz olabilir. İlk işimiz Kürt dilini geliştirmek ve yaymak olacak. Üniversitenin ismi büyük olasılıkla 'Amed' olacak. Tüm bölgeye hitap eden bir üniversite istiyoruz çünkü bölgede Kürt olup da çok farklı lehçelerde konuşan insanlar var. Amacımız Kürtçe'de ortak bir lisanla meslek mensupları yetiştirip bunları dünya bilim ortamına hediye etmektir. Araştıran, eğiten ve hizmet sunan meslek sahiplerini yetiştirmek, Kürt diline katkıda bulunmak ve bir insan hakkı olarak anadilde eğitim vermek için yola çıktık."

-"Misyon vakfıyız"-

"Diğer vakıflardan en temel farkımız ticari vasfımız yok, misyon vakfıyız" diyen Ölçer, insanların kendi anadilinde eğitim yapabilmesi için çalışacaklarını belirtti.

Ölçer, üniversitedeki eğitim kalitesinin artırılması için Kürtçe'nin yanı sıra İngilizce ve Türkçe eğitim de verileceğini ifade ederek, ilerleyen süreçte vakıf da gayri Müslim üyelerin de bulunması ve bölgede konuşulan diller arasında yer alması nedeniyle Ermeni ve Süryanice de eğitim verilmesini planladıklarını belirtti.

Bölgedeki birçok üniversitenin Kürtçe'yi seçmeli ders olarak verdiğini ifade eden Ölçer, "Bu işi daha güçlü şekilde gerçekleştiren vakfımız ve üniversitemiz olacak. Diyarbakır ekonomik ve sosyal gelişmişlik yönünden birçok çevre ilden geri kaldı. Bu illere yetişebilmek için her şeyden önce böyle üniversitelere ihtiyaç var. Gaziantep, Afyonkarahisar ve Kütahya'ya baktığımızda ne kadar geride olduğumuzu ve yaşanan olayların bizi ne kadar geride bıraktığını görüyoruz" dedi.

-Kürtçe eğitim veren ilk üniversite-

Ölçer, önümüzdeki süreçte vakfın tanıtımını yapıp, toplumun tüm kesimlerinden destek talebinde bulunacaklarını kaydederek, zaten toplumun en geniş kesimlerinin mümkün olduğunca vakfın kuruluşunda yer alması için çaba içinde olduklarını belirtti.

255 kişiden oluşan vakıf üyeleri arasında insan hakları savunucuları iş adamları, meslek mensupları, akademisyenler ve gazeteciler bulunduğunu aktaran Ölçer, "Ermeni asıllı yazar Mıgırdıç Margosyan da üyelerimiz arasında. Ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver ise kurucular kurulumuzda yer alıyor. Bir ay sonra prosedürler tamamlanacak ve Kürtçe eğitim veren ilk üniversitenin kurulması için çalışmalara başlanacak" diye konuştu.

-"Bölge açısından prestijli ve kalıcı olacak"-

Ölçer, kurulacak üniversitenin mevcut ve kurulacak üniversiteler arasında da tatlı bir rekabet sağlayacağına dikkati çekerek, bunun sosyal anlamda da gelişmeyi beraberinde getireceğini ifade etti.

Almanya, Belçika, İsveç ve Fransa gibi ülkelerdeki Kürt Enstitüleri'nde çok sayıda veri bulunduğunu anlatan Ölçer, "Diyarbakır'ın dünyadaki yeri farklı. O nedenle buradaki bir üniversite bölge açısından prestijli ve kalıcı olacak. Bölge bir misyon üstlenecekse Kürtçe eğitim için kaynak niteliği taşıyacak" dedi.

Ölçer, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı ziyaret ederek, hem Mezopotamya Vakfı'nı hem de eğitim dile Kürtçe olacak üniversite kurma projelerini anlatma fırsatı bulduklarını ifade ederek, "Sayın Arınç, çalışmalarımızı ve hedeflerimizi çok olumlu buldu. Ellerinden gelen yardımı yapacaklarını belirtti" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler