ANKARA (ANKA)- Eğitim fakültesi öğrencileri yaşamlarında "demokratik" değerlerin ön planla tutarken, "dini" değerlere son sırada yer veriyor.
Avrupa Birliği'ne katılma konusunda kafası karışık olan eğitim fakültesi öğrencilerinin sadece yüzde 28'i eğitimle ilgili bir sendikaya üye olmayı düşünüyor. Eğitim-Sen, Yrd.Doç.Dr. Mehmet Karakuş koordinatörlüğünde 23 üniversiteye bağlı eğitim fakültelerinin farklı 25 bölümünde öğrenim gören 5603 öğrenciyi kapsayan anketinin sonuçlarını açıkladı.
Orta ve alt gelirli aile çocukları
Ankette, eğitim fakültesi öğrencilerin annelerinin yüzde 81'nin, babalarının yüzde 47'sinin ilköğretim mezunu ya da daha düşük eğitim seviyesinde olduğu, annelerin yüzde 86'sının çalışmadığı, ailelerinin orta ve alt gelirli olduğu belirlendi. Öğrencilerin yüzde 68'i aylık olarak 450 YTL veya altında bir parayla geçiniyor.
Yılda 6-7 kitap okunuyor
Öğrenciler kitap okuma konusunda sınıfta kaldı. Ankete göre öğrencilerin ortalama yılda okuduğu kitap sayısı 6-7 civarında.
Roman okuyorlar
Öğrenciler kitap türleri arasında en fazla romanı tercih ediyor. Öğrencilerin yüzde 58'i roman okuduklarını, yüzde 35'i tarih, yüzde 33'ü psikoloji okuduğunu ifade ederken, en az okunan kitap türü yüzde 11 ile mitoloji oldu. Ortalama olarak ayda bir sinema ya da tiyatroya gidiliyor.
Dini değerler son sırada
Öğrencilerin yaşamlarında önemli olan değerlere ilişkin soruya verdikleri yanıt, dini değerlerin son sırada yer aldığını ortaya çıkardı. Öğrencilerin sadece yüzde 7'si dini değerlerin yaşamlarında önemli olduğunu ifade ederken, en önemli görülen değerler "demokratik değerler" başlığı altında yer aldı. Öğrencilerin yüzde 54'ü demokratik değerleri, yüzde 39'u ise milli değerlerin yaşamlarının belirleyicisi olduğunu vurguladı.
Sendikaya sıcak bakılmıyor
Ankette eğitim fakültesi öğrencilerinin eğitim ile ilgili sendikalara sıcak bakmadığını da ortaya çıkardı. Sendikaya üye olmayı düşünen öğrencilerin oranı ankete katılan öğrencilerin sadece yüzde 28'ini kapsıyor. Öğrencilerin yarısına yakını da sendikaların çalışmalarını yetersiz buluyor.
AB konusunda kafalar karışık
Anket, eğitim fakültesi öğrencilerinin Avrupa Birliği'ne üyelik konusunda kafasının karışık olduğunu ortaya koydu. Öğrencilerin yarısı AB'ye katılmaya olumlu bakarken, diğer yarısı olumlu bakmıyor.
Öğrencilerin yüzde 46'sı mesleği severek tercih etmiş
Öğrencilerin diğer sorulara verdikleri yanıtlar ise şöyle:
"-Öğrencilerin yüzde 23'ü sigara, yüzde 13'ü alkol kullanıyor.
-Öğrencilerin yüzde 45'i ÖSS öğretmenliği 6'ncı ve üzerindeki tercih olarak yazmış.
-Öğrencilerin yüzde 23'ü üç ve daha fazla sayıda üniversite sınavına girmiş.
-Öğrencilerin yüzde 46'sı öğretmenliği sevdiği için tercih ederken, geriye kalanlar ailesi istediği, puanı yettiği ya da iş olasılığı yüksek olduğu için öğretmenliği tercih etmiş.
-Öğrencilerin yüzde 27'si eğitimle ilgili yayınları takip ediyor.
-Öğrencilerin yüzde 72'si lisans üstü eğitim yapmak istiyor.
-Lisans üstü eğitimi yüzde 63'ü bireysel gelişim için, yüzde 24 akademisyen olmak için istiyor.
-Yüzde 58'e göre öğretmenlik kutsal bir meslek, yüzde 36'ya göre zor ama gelişmeye açık bir meslek.
-Yüzde 68 eğitim dışında başka bir fakültede okumak istiyor. En çok okunmak istenen fakülteler hukuk, mühendislik, tıp ve eczacılık.
-Öğrencilerin yüzde 26'sı günde 1-2 saat ders çalışırken, yüzde 30'u sınav haftalarında ders çalışıyor.
-Eğitim niteliğini etkileyen sorunlar içerisinde frekansı en yüksek olan sorunlar; ders dışı sosyal etkinliklerin yetersizliği (yüzde 60), araç gereç yetersizliği (yüzde 58), derslerin yalnızca teorik olması (yüzde 48), araştırma kaynaklarının yetersizliği (yüzde 48) ve nitelikli öğretim elemanı (yüzde 47).
-Öğrencilerin ülkemiz açısından önemli gördükleri sorunların başında; gelir dağılımındaki adaletsizlik (yüzde 83) ve şiddet olaylarının artması (yüzde 74) geliyor.
-Öğrencilerin yüzde 53'ü atamaya yönelik sınavların yapılmasına karşı.
-Sadece yüzde 13'ü kaliteli ve işlevsel bir eğitim aldığına inanıyor.
-Yüzde 36'ya göre dersler sıkıcı ve verimsiz geçiyor."