HABER

"Eğitim sistemi reformu gerekiyor"

İSTANBUL - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) ile bütünleşmek ve istihdamı yükseltmek için stratejik davranması ve eğitim sistemi reformunda hemen harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Eğitim Komitesi tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Vorkink, Türkiye'nin eğitim kültürünün AB'yi yakalamak ve AB'ye üyelik için yeterli olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin geleceğinin çalışanların eğitimine bağlı olduğunu vurgulayan Vorkink, lise ve üniversite mezunlarının sahip olduğu becerilerle piyasanın ihtiyaç duyduğu beceriler arasında çok büyük farklar bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin önünde bulunan "zorlu görevleri" sıralayan Vorkink, okul öncesi eğitimde yüzde 20'lik oranla Endonezya veya Fas gibi ülkelerin gerisinde kaldığını, AB'de ise bu oranın yüzde 80 olduğunu söyledi. Orta öğretim oranında da AB'ye yaklaşılamadığını kaydeden Vorkink,şunları söyledi:

"Son 5 yılda yüzde 1 ilerleme gösterilmiştir. AB'yi yakalamak için 15-20 yıla ihtiyaç vardır. Özellikle doğu illerinde kız öğrencilerin katılımı çok düşük seviyelerdedir. Bu oran acilen artırılmalıdır. Okul sistemi bir avuç öğrenciyi iyi eğitiyor, öğrencilerin çoğunluğunu başarısız kılıyor. Ne meslek okulları iş piyasası ile ilgili hedeflerini gerçekleştirebiliyor ne de genel orta öğretim kurumları eğitim hedeflerini... ÖSS'ye ilk kez girenlerin çok düşük bir kısmı üniversiteye girebiliyor."

Yüksek öğretim sistemini hem ekonominin hem de öğrencilerin beklentilerini karşılar hale getirmek gerektiğine dikkati çeken Vorkink, çalışanlara yaşam boyu öğrenme imkanı sağlanması, bu konuda işverenlerle ortaklık kurulması gerektiğini söyledi.

Vorkink, "ÖSS demode bir sistemin aracı olarak eğitim sisteminde kaliteyi düşük tutuyor. ÖSS yerine yeni bir sistemle öğrencilerin yeterliliklerinin kapsamlı bir biçimde belirlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Mevcut sistemin öğretmenleri ve öğretmen kalitesini desteklemediğinin altını çizen Dünya Bankası Türkiye Direktörü, okullara daha fazla özerklik sağlanmasının, kaynaklarının artırılıp sonuçlardan sorumlu tutulmasının önemine işaret etti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler