Doç. Dr. Ramazan Abacı, kişiliğin oluşmasında genetik yapı, informal eğitim (aileden ve çevreden alınan) ve formal eğitiminin (okullarda alınan) etkili olduğunu söyledi. "Genetik yapımıza müdahale etme şansımız yok" diyen Doç. Dr. Abacı, "Formal eğitim kişiliğimizde daha etkili olması gerekirken, informal eğitim kişiliğimize daha etkilidir. Demek ki uzman kişilerce bilimsel bulgulara, plan program ve müfredata dayalı olarak verilen formal eğitimde bir sorun var. Bunun anlamı okullarda verilenlerin maalesef insanların kişiliklerine katkısı yoktur. Demek ki okullarda hiçbir şey verilmiyor" ifadesini kullandı.
Üniversite mezunu ile hiç okula gitmemiş iki kişinin karşılaştırıldığında, üniversite mezunu lehine farklılık yoksa bunun verilen eğitimin boşa gittiği anlamına geldiğini ifade eden Doç. Dr. Abacı, "Bu ülkede, 'Benim gibi düşünmüyor' diye insanların birbirlerini dövmeleri, hatta öldürmeleri ilk defa kahvehanelerde mi başladı, yoksa üniversite kampüslerinde mi? Hepimizin bildiği gibi üniversite kampüslerinde başlamıştır. Demek ki burada da ciddi bir sorun var" diye konuştu.
"ÖRGÜN EĞİTİM KİŞİLİK ÜZERİNDE ETKİLİ OLAMIYOR" Çağdaş ülkelerde eğitimin hedeflerinden birisinin üretken ve çağdaş insan yetiştirmek olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Abacı, şöyle konuştu:
"Herhangi bir üniversitede okuyan ya da mezun olmuş bir birey, o eğitimi almamış başka bir bireyle farklılığı tolere edebilme açısından karşılaştırıldığında, üniversitede okuyan ya da mezun olmuş birey lehine davranış farklılığı yoksa, verilen eğitim davranışa dönüşmemiş demektir. Üniversite mezunu için zamanın çoğunu ailesinden fazla örgün eğitim kurumlarında geçirmesine rağmen, örgün eğitim bireyin davranışlarına ailesinde olduğu kadar yön verememektedir. Bu da ülkemizde örgün eğitimin etkisizliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Örgün eğitim kurumlarının müfredat olarak öğretimi eğitime yeğlediği sürece bu anormal durumda sürecektir."