YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“eğitim Ve Öğretmenlik” Paneli

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen,...

“eğitim Ve Öğretmenlik” Paneli

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen, “Eğitim ve Öğretmenlik” konulu panel, Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Yöneticiliğini Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Yılmaz’ın yaptığı Panel’e; Yrd. Doç. Dr. Alper Kesten, Aziz Atik Anadolu Öğretmen Lisesi-Öğretmenlik Meslek Bilgisi Öğretmeni Hakan Onat, Birey Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kılıçarslan konuşmacı olarak katıldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin eğitim sistemini ana başlıklar halinde anlatan Yrd. Doç. Dr. Alper Kesten, “Neden ABD eğitim sistemi? Çünkü araştırmaya en çok para ayıran, dünyada en çok üniversitenin bulunduğu ve en iyi 500 üniversite arasında 150 üniversitesi bulunan, alanında da uzman kişileri yetiştiren bir eğitimi olduğu için ABD. ABD eğitim sisteminin ilk 12 yılı ücretsizdir. Ama bizde bu ücretli olarak genellikle söylene gelmiştir. Ücretli olan üniversite eğitimidir. Eğer çok zeki değilseniz ya da alanınızda çok iyi bir sporcu değilseniz ABD’de eğitim almanız için gelirinizin yüksek olması gerekmektedir. ABD eğitimi 1930’lardan beri ‘acaba ben sınıfta nasıl bir etkinlik yaparım?’, en önemlisi de, ‘Bu yaptığım etkinliği hep birlikte nasıl sonlandırırım’ üzerine kurulu. Yani; başlanılan işi bitirebilme ve bunu hep birlikte yapabilme bu eğitim sisteminin temelini oluşturuyor. Mesela hala ABD eğitim sisteminde bizdeki gibi Fatih projesinde bulunan tabletler yoktur. Normal tahtada öğretmen ders anlatır. Ayrıca üniversite sistemi de halk ile içi içedir. Üniversitelerde güvenlik sistemi yoktur. Üniversiteler şehrin içine inşa edilir” dedi.

Bu noktada söz alan Panel Yöneticisi Prof. Dr. Cevat Yılmaz, “Eğitim sisteminde artık proje tabanlı eğitime geçiyoruz. Amacımız bir işe başlayıp bitirebilmek. Zamanı planlayabiliyor muyuz? Niçin böyle bir şey yapıyoruz? Ve neden ABD sistemini örnek alıyoruz? Nedeni açık; ABD’deki etkinliklerin başarısı” diye konuştu.

Konuşmasında Nizamülmülk’ün eğitime verdiği önemden söz eden Hakan Onat, “Orduların mızrağı ancak bir mil öteye giderken, eğitim ordusunun etkisi yüzyıllar öteye gider” dedi. Hakan Onat şöyle devam etti: “Eğitime ve bilime önem veren toplumlar yükselmiş, etkilerini ve tarih sahnesinde kalış sürelerini uzun yıllar sürdürebilmişlerdir. Bunun aksinde ise hatırlanmaz olup yok olup gitmişlerdir. Eğitim faaliyetlerinin varoluş nedeni ise insanın içinde bulunan ve hiç bitmeyen öğrenme isteğidir. Öğrenmenin, ‘bireyin davranışlarında meydana gelen, nispeten kalıcı değişiklikler’ tanımından yola çıkarsak, öğretmeye de; kişinin davranışlarında kalıcı değişiklikler meydana getirme faaliyetleri diyebiliriz. İnsanların öğrenme istek ve arzuları, öğretimin bir iş ve hizmet alanı olarak ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu da zaman içerisinde öğretmenlik mesleğine dönüşmüştür.”

Dershanelerin konumundaki beklenen değişime dikkat çeken İsmail Kılıçarslan, “Bugün velilerin çocuklarını dershaneye göndermeden lise ve üniversite sınavlarını geçmeleri neredeyse imkansız. Dershanelerin bu kadar tartışıldığı bir dönem 1980 hariç daha önce hiç olmamıştı. 1980’deki darbeden sonra hükümet dershanelerin kardırılacağını duyurmuştu fakat bunu hayata geçiremediler. Şimdi burada bulunan 11.sınıf lise öğrencilerin çoğu dershaneye gidiyor. Bakın bu ne kadar ilginç bir durum. Halbuki 11. sınıfın sonunda herhangi bir sınav yok. Burada 2010 yılında Nimet Çubukçu’nun Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde bir stratejik plan yayımlandı. Bu planda dikkat çeken nokta Türkiye’de özel okullaşmanın düşük düzeylerde, yüzde 3’lerde olduğu ve bunun 2014 yılında yüzde 6’lara çıkarılma hedefinde olduğuydu. Ben öyle düşünüyorum ki; 5-6 yıl süren ‘sağlık’ sürecindeki sancılı değişim dönemini dershane noktasında yaşayacağız. Bundan sonraki süreç bence özel okulların devlet tarafından desteklendiği ve bu okulların hem dershane hem okul işlevi gördüğü bir yapıya doğru evirilecek” şeklinde konuştu.

Panelin sonunda, OMÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Aydın tarafından panelistlere katılımlarından dolayı plaket ve çiçek takdim edildi.

Panel’e İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, öğretim üyeleri, öğretmenler, çok sayıda lise ve üniversite öğrencisi katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler